Arkiv

Hopp til innhold
Statsminister Jens Stoltenbergs tale på Utøya

– Vondt å kjenne gufset fra ondskapen

– Våre døde kommer aldri tilbake, men vi skal minnes dem i takknemlighet, sa statsminister Jens Stoltenberg på Utøya på dagen ett år etter 22.juli.

Se statsminister Jens Stoltenbergs reaksjon på Breivik-dommen.

– Har håndtert rettssaken med en verdighet det står respekt av

Nå som det ser ut som om 22. juli-rettsaken er over, roser statsminister Jens Stoltenberg både domstolen og det norske folk for måten de har håndtert de hektiske ukene.

Aktoratet opplyste på sin pressekonferanse at de ikke kommer til å anke forvaringsdommen mot Breivik.

Påtalemyndigheten: – Vi kan ha tatt feil

Påtalemyndigheten sier at man ikke kommer til å anke dommen mot Anders Behring Breivik. Dette til tross for at Oslo tingrett er uenige med aktoratet i spørsmålet om tilregnelighet.

En krass dommer Arntzen avbrøt Anders Behring Breivik da han forsøkte å hilse til meningsfeller under sin sluttkommentar. Breivik sa at han ikke kommer til å anke.

– Jeg kan ikke anke fordi jeg ikke anerkjenner retten

SAL 250 (NRK.no): En krass dommer Arntzen avbrøt Anders Behring Breivik da han forsøkte å hilse til meningsfeller under sin sluttkommentar.

Intervju med AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen i pausen av domsavsigelsen.

– Minner om at dette var et politisk attentat

OSLO TINGHUS (NRK.no): – Jeg har lyst til å minne om at terrorangrepet 22. juli var et politisk attentat. Slik startet Eskil Pedersen sin kunngjøring til pressen etter at dommen falt i Oslo tingrett.

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra tviler på at han kommer til å anke. Det sa hun i lunsjpausen av domsavsigelsen.

– Breivik anker trolig ikke

OSLO TINGRETT (NRK): Forsvarene sier at terrordømte Anders Behring Breivik trolig ikke kommer til å anke dommen.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er lettet over at Anders Behring Breivik er dømt til forvaring.

– En modig og selvstendig beslutning

– At retten nå har tatt en så modig og selvstendig beslutning gir også troen på systemet, både rettssystemet og kanskje også rettspsykiatrien, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foreldrene til Marianne Sandvik som ble drept på Utøya 22.juli i fjor, dro i dag til Kristiansand for å høre dommen mot Anders Behring Breivik.

– Nå kan vi begynne å gå videre

STAVANGER (NRK.no): Foreldrene til Marianne Sandvik, som mistet livet på Utøya 22. juli, er lettet over at retten mener Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel sier de er klare til å ta imot Anders Behring Breivik.

Bjarkeid: – Målet er at Breivik skal sosialiseres

OSLO TINGRETT (NRK.no) Ila fengsel utelukker ikke at Anders Behring Breivik på sikt vil møte andre fanger innenfor murene.

Wnche Arntzen dommer

Enstemmig dom: Breivik skal i fengsel

SAL 250 (NRK.no) Anders Behring Breivik er funnet skyldig i terror og må sone i fengsel. Dommen slår fast at han var tilregnelig da han drepte 77 mennesker den 22. juli i fjor.

Bilen med Anders Behring Breivik ankom tinghuset kl. 9.20.

Breivik på plass i tingretten for å få den historiske dommen

Anders Behring Breivik har kome til tinghuset i Oslo sentrum. Klokka 10 får den terror-tiltalte dommen sin.

Nikolas Dale Skjerping var den einaste frå Osterøy som kom heim i live frå Utøya. Han håpar han ikkje ser skadefryd etter dommen mot Anders Behring Breivik.

Nikolas (20): – Dommen betyr ingenting

BERGEN (NRK.no): Nikolas Dale Skjerping håpar han slepp å sjå hat og skadefryd når dommen mot mannen som prøvde å drepa han, kjem fredag.

Geir Lippestad

Rettssaken - Forsvarets sluttprosedyre

Her er fullstendig referat av forsvarets sluttprosedyre i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Unni Espeland Marcussen fortalte om savnet etter datteren Andrine, som var den siste som ble drept på Utøya.

– Det er som om den ene veggen i huset har falt ut

OSLO TINGHUS (NRK.no): Det var svært sterkt å kommentere om tapet av datteren på siste dag av terror-rettssaken, forteller Unni Espeland Marcussen.

Aktoratet mener Anders Behring Breivik er utilregnelig og ba i sin prosedyre om at han overføres til tvungent psykisk helsevern. Statsadvokat Inga Bejer Engh (t.h.) og Svein Holden holdt sin prosedyre i rettssal 250 i tiende, og dermed siste, uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Rettssaken - Aktoratets prosedyre

Her er fullstendig referat av aktoratets sluttprosedyre i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Debatt mellom Frode Sulland, Tor Erling Staff og Leif Petter Olaussen i Dagsnytt 18.

– Retten bør ta hensyn til folks rettsoppfatning

Advokat Frode Sulland mener retten bør ta hensyn til folks rettsoppfatning når den skal dømme Anders Behring Breivik. Advokat Tor Erling Staff er totalt uenig.

Mor til en av dem som døde på Utøya er skuffet over at aktoratet mener Anders Behring Breivik er utilregnelig og at de i sin prosedyre ber om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

Håper Breivik straffes for drapene

Moren til en av dem som ble drept på Utøya er sterkt uenig i at Breivik er utilregnelig. – Han har ødelagt så mange liv. Jeg vil at han skal straffes for ugjerningene han har begått, sier Trine Aamodt.

Støttegruppen vil gjennomføre en stille protest under Anders Behring Breiviks avsluttende kommentarer.

Reiser seg i protest mot Breivik

SAL 250 (NRK.no): Støttegruppa etter 22. juli varsler om at de i protest vil reise seg og gå ut av rettssalen når tiltalte får ordet siste rettsdag.

Etter at aktoratet la ned påstand om tvunget psykisk helsevern, gjorde terroristen på ny sin høyreekstreme hilsen mot retten.

Mener Breivik er utilregnelig

SAL 250 (NRK.no): Aktorene Svein Holden og Inga Bejer Engh krever tvungent psykisk helsevern for Anders Behring Breivik. De mener dermed at han bør anses som utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Breivik svarte med høyreekstrem hilsen.