– Tilregnelighetsspørsmålet er uviktig

OSLO TINGRETT (NRK): Leder for støttegruppa i Regjeringskvartalet, John Hestnes bryr seg ikke så mye om tilregnelighetsspørsmålet så lenge han slipper å møte Breivik på gata.

John Hestnes utenfor tingretten

John Hestnes utenfor tingretten før domsavsigelsen fredag morgen.

Foto: Inger Kristine Volden / NRK

– Jeg tror han vil bli kjent tilregnelig, men om han er tilregnelig eller ikke er ikke så viktig, bare han ikke slippes ut i samfunnet igjen, sier Hestnes til NRK utenfor tinghuset fredag morgen.

Allerede grytidlig fredag var det kø ved tinghuset i Oslo før dommen mot Anders Behring Breivik faller klokka ti i dag.

– Han har drept 77 flotte mennesker og skadet masse folk. Jeg vil aldri se ham ute på gata igjen, så for meg spiller det ingen rolle. I støttegruppene er det delte meninger om tilregnelighet og utilregnelighet, sier Hestnes.

– Det er dette vi har ventet på. Det kommer nok noen utbrudd uansett utfall. Jeg er veldig spent, sier han.

– Vi har forberedt oss i et år

Gruppa har hatt en rekke møter i sommer hvor de har forberedt seg på dommen og pratet ut om tilregnelighetsspørsmålet.

– Vi føler vi er godt forberedt og tar det som kommer i dag. Vi har forberedt oss et helt år på at dommen endelig skal komme nå, sier Hestnes.

Men han legger ikke skjul på at det blir en vanskelig dag.

– Nå er vi tilbake igjen og får ting på nytt. Sånn sett er det en tung dag. Jeg kommer til å møte mange av de etterlatte og berørte i dag, det kommer til å bli både godt, men også vondt når man tenker på hva de har gjennomgått. Sånn sett er det en veldig spesiell dag. Men det skal bli godt å bli ferdig, sier Hestnes, som håper siste ord blir sagt i dag.

– Vil anke

Breivik har sagt at han vil anke dersom han ikke blir kjent tilregnelig.

– Han er veldig tydelig på hva han vil velge dersom han blir vurdert som utilregnelig. Han har sagt at han vil anke, og det står han på, sa forsvarer Geir Lippestad i går.

– Vi håper vi slipper det. At vi blir ferdige i dag. Jeg blir nok aldri ferdig med saken, men det skal bli godt å slippe akkurat denne delen. sier Hestnes.

– Sårt

I rapporten fra 22. julikommisjonen kom det fram at bombeangrepet mot regjeringskvartalet kunne vært unngått.

– Det var sårt å sitte her og høre på at mye kunne ha vært annerledes dersom Grubbegata hadde blitt stengt tidligere, sa Hestnes til NRK etter at rapporten var lagt fram.