Hopp til innhold

Glad for at terrorrettssaken er over

– Nå kan de etterlatte få tid til å bearbeide sorgen, sier John Hestnes i Støttegruppa etter 22. juli. Han er lettet over at ti intensive uker i Oslo tingrett er over.

John Hestenes

John Hestnes i Støttegruppa etter 22. juli håper de etterlatte nå vil få bearbeidet sorgen, etter at rettssaken er ferdig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredag var den siste dagen i rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Nå håper Hestnes at det vil være mulig å finne tilbake til en slags hverdag for de berørte.

– Mange er slitne nå, sier han til NRK.

– Det skal bli godt å kunne gjøre enkle ting som å gå i butikken, uten at terroristen er det første man ser i avisa.

Fredag holdt forsvaret sin prosedyre der advokat Geir Lippestad ba om mildest mulig straff for massedrapsmannen.

Tøffe uker

Tonje Brenna

AUFs generalsekretær Tonje Brenna mistet bestevennen på Utøya.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Den siste dagen i rettssaken ble avsluttet med at fem pårørende fikk fortelle retten om hvordan de har det i etterkant av terrorangrepene, i tillegg til at den tiltalte fikk komme med sin sluttkommentar.

AUFs generalsekretær Tonje Brenna ble applaudert ut av vitneboksen etter at hun fortalte om fortvilelsen til ungdommene etter terrorangrepet på Utøya.

John Hestnes mistet selv flere kolleger i bombeeksplosjonen, og har også fulgt rettssaken som representant for støttegruppa. Han sier det har vært ti tøffe uker.

– Jeg hadde så mye sinne i starten og hadde lyst til å fike til ham. Vi hadde sett hvordan kvartalet så ut fra dag én, vi hadde gått inne i kontorer som var i ruiner, og så skal man sitter der å se på den tiltalte som har gjort dette.

Overlater til dommeren å dømme

Under rettssaken har støttegruppen hjulpet pårørende med alt fra å komme inn i rettssalene til å skaffe hjelp fra psykolog og bedriftshelsetjeneste.

– Vi har spist middager sammen og snakket sammen. Noen har også bare behov for å møtes å ta en kopp kaffe, sier han.

Tilbakemeldinger om at støttegruppa gjør en god jobb har vært motivasjonen til å fortsette.

Når dommen faller 24. august, håper han at saken er over og at den ikke blir anket.

– Tilregnelighet er det store spørsmålet, men det overlater vi til dommeren å avgjøre. Det hadde nesten vært en liten hevn om han ble dømt utilregnelig, men da blir det også en anke, sier Hestnes.

Sterkt å høre vitnemålene

De sterkeste inntrykkene for lederen i støttegruppa var å høre historiene til de overlevende i retten.

Også for forsvarer Vibeke Hein Bæra, som de siste ti ukene har sittet ved siden av Breivik, var det sterkt å høre på ungdommene fortelle.

– Det å se hvordan ungdommene som har vært direkte berørt har håndtert dette på og forstått viktigheten av rettsprosessen, tror jeg vil sitte igjen i meg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vibeke Hein Bæra og klient Anders Behring Breivik

Vibeke Hein Bæra og klient Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Nå etter at siste dag i maratonrettssaken er over, legger hun ikke skjul på at det har vært krevende.

– Vi forsvarer ikke handlingene, men mannen, og kanskje aller mest rettsstaten vår. Derfor er det viktig å gjøre en så god jobb som mulig.

Etterpåklokskapens nådeløse briller

Vibeke Hein Bæra

Forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Under rettssaken har hun bodd på hybel i Oslo, og gleder seg til å komme tilbake til hverdagen.

– Datteren min sendte meg et bilde i går av hagen og skrev: Se så fine rosene har blitt. Det er det enkle dagligdagse som betyr noe, sier hun.

Det har vært hektiske uker for alle aktørene i saken, men Bæra understreker at det ikke er de som er rammet i denne saken.

– Det er det de berørte som er. Men selv om vi er i en forsvarerrolle så gir det utrolig sterke inntrykk å komme så tett innpå.

Selv om hun nå gleder seg til å tilbringe mer tid sammen med familien, vil de siste ti ukene nå bli vurdert både av aktørene selv og i media.

– Det vil alltid være mange som føler at det skulle vært annerledes, og det får vi se tilbake på. Vi vil ta på oss etterpåklokskapens nådeløse briller og evaluere vårt eget arbeid.

– Vi har flyttet grenser

I tinghuset har hundrevis av personer hver dag vært involvert i rettssaken. Vitner, berørte og aktører i retten. Så mange som 1800 journalister ønsket å følge rettssaken.

Hele andre etasje i Oslo tinghus ble bygd om. På rettssakens siste dag mener sorenskriver Geir Engebretsen at saken er gjennomført med den verdigheten og respekten alvoret i saken krever.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sorenskriver Geir Engebretsen er fornøyd med hvordan rettssakens ti uker har forløpt.

Se hele intervjuet med sorenskriver Geir Engebretsen.

– Det har gjort et stort inntrykk å følge interessen samfunnet har viet denne saken, sier han.

Ingen annen straffesak i Norge har noen sinne blitt dekket i så stort omfang, og sorenskriveren sier at det har vært en ekstrem grad av åpenhet i saken.

– Det har vært regulering av tv-bilder fordi det virker så sterkt når det går ufiltrert ut, men vi har flyttet grenser i denne saken. Norske domstoler er underveis mot en større grad av åpenhet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.