Hopp til innhold

– Breivik anker trolig ikke

OSLO TINGRETT (NRK): Forsvarene sier at terrordømte Anders Behring Breivik trolig ikke kommer til å anke dommen.

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra tviler på at han kommer til å anke. Det sa hun i lunsjpausen av domsavsigelsen.

SE VIDEO: Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra tviler på at han kommer til å anke. Det sa hun i lunsjpausen av domsavsigelsen.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier at Breivik senere i dag vil komme med noen kommentarer om rettens legitimitet og ankespørsmålet.

Anders Behring Breivik er dømt til forvaring med en strafferamme på 21 år, med en minstetid på ti år. Dommen er enstemmig.

Hun sier at han trolig ikke vil betegne det som at han godtar dommen og sier man må se hvordan han vil ordlegge seg når han får komme med sine kommentarer etter at hele dommen er blitt lest opp.

– Jeg tror han kommer til å si at han ikke anker dommen, sier Bæra til NRK.

Hun sier at man deretter må se om det i realiteten er en godtakelse av dommen eller betenkningstid.

Senest i går fortalte Breiviks forsvarere at han hadde fått råd fra meningsfeller om hvordan han burde forholde seg til dommen.

– Slik jeg forstår ham, så er han opptatt av at dersom han blir kjent tilregnelig, så setter han punktum og tar konsekvensene for sine handlinger, forklarte forsvarerne torsdag.

– Har lenge hatt tro på tilregnelighet

I en pause under opplesningen av dommen i Oslo tingrett fredag, sier Bæra til NRK:

– Breivik har lenge hatt stor tro på at han skulle bli kjent tilregnelig, og vi ser at retten enstemmig har kommet til dette.

Spent på begrunnelsene

Hun sier at de ikke har fått snakket så mye med Anders Behring Breivik ennå og at de vil snakke mer med ham siden.

– Nå er vi spent på begrunnelser, hva de har lagt vekt på i tilregnelighetsvurderingen og i vurderingen av forvaring, sier hun.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.