Hopp til innhold

Eskil Pedersen: – Jeg hater Breivik

AUF-leder Eskil Pedersen sier at han hater terrortiltalte Anders Behring Breivik. – Jeg har følt på et hat mot gjerningsmannen og de handlingene han står for.

AUF-leder Eskil Pedersen i Oslo tingrett

22. juli i år deler Eskil Pedersen sine tanker om Utøya med skandinaviske radiolyttere. Her sitter han i Oslo tingrett og følger den siste dagen i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det skulle bare mangle. Det tror jeg mange andre også har gjort, sier Pedersen til NRK.

Det sier han også i et videointervju som ligger på VG Nett. Der sier den 28 år gamle skiensmannen og AUF-lederen at han av og til ønsker at Breivik forsvant fra jordens overflate.

– Hat er en sterk følelse

Pedersen var på Utøya den 22. juli i fjor. Der reddet han seg fra å bli drept ved ved å flykte med båten «MS Thorbjørn». I et langt og åpenhjertig intervju med den britiske kringkasteren BBC har Pedersen fortalt om dramaet på terrordagen.

– Hat er en veldig sterk følelse, sier Pedersen.

Breivik i rettssal 250

Terrortiltalte Anders Behring Breivik omtales bare som gjerningsmannen av AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg tror ikke at så mange mennesker om i løpet av et liv som egentlig kommer til å hate noen. Men det føler jeg mot gjerningsmannen, sier Pedersen.

Han omtaler Breivik bare som gjerningsmannen.

Hadde ikke orket å stå opp med bare hat

– Samtidig har vi vært opptatt av de andre følelsene - omtanke, samhold og kjærlighet fremfor hat. Det er viktig, for hvis jeg hver morgen skulle kjent på et hat, så hadde jeg hatt liten grunn til å stå opp, sier Pedersen.

– Vi må ha de optimistiske følelsene i oss for å leve videre, og derfor tror jeg vi sjelden bare er i kjærlighetens eller ondskapens verden. Men mot en person som har gjort slike uhyrlige handlinger føler vi selvfølgelig et hat, sier Pedersen.

AUF-lederen sier han har vært nøye med hva han har sagt siden terrordagen 22. juli 2011. Han mener budskapet om kjærlighet var viktig de første ukene.

– Det står igjen som en påle som vår reaksjon på 22. juli - noe flott og noe å være stlt over, sier Pedersen.

– Men nå er det lov å løsne litt opp og kjenne at vi er sinte. Og det er lov fra tid til annen å gå inn i hatets verden.

Forteller om Utøya på radio 22. juli

I retten har Breivik sagt at han planla å drepe Pedersen, og at han var «mål nummer to» etter tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

22. juli i år vil AUF-lederen dele sine tanker om Utøya med radiolytterne. Programmet vil bli sendt både i Sverige, Danmark og i Norge i radioserien Sommer i P2.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.