Her fraktes Breivik fra Skien til Ila

To dager før dommen i 22. juli-rettssaken forlot terrorsiktede Anders Behring Breivik fengselet i Skien. 33-åringens nye hjem er Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum.

Breivik forlater Skien Fengsel

Ca klokka 11.05 forlot Anders Behring Breivik fengselet i Skien.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Klokken 11.05 forlot kortesjen med Breivik Skien fengsel. I tillegg til en svart pansret bil besto kortesjen av en uniformert politibil.

Breivik blir fraktet til Oslo fordi dommen mot ham kommer fredag denne uken.

– Jeg kan bekrefte at Anders Behring Brevik har forlatt fengslet i Skien i formiddag, sier fengselsdirektør i Skien, Karl Gustav Knudsen til NRK.no.

Kort tid etter at kortesjen med Breivik folot Skien sendte Ila ut en pressemelding med ferske bilder av blant annet Breiviks celler.

Her forlater Anders Behring Breivik fengselet i Skien

Se video: Her fraktes Breivik fra Skien til Ila

Kan fritas straffansvar

Dommen skal leses opp i sal 250, rettssalen som er spesialbygget for 22. juli-saken. Flere tingretter landet over vil vise direkteoverføring av domsavsigelsen.

Dommeren begynner med slutningen, det vil si om Breivik dømmes til fengsel eller tvungent psykisk helsevern.

Dersom dommerne er enige med aktoratet, blir konsekvensen at Breivik fritas for straffansvar. I stedet dømmes han til tvungent psykisk helsevern.

Hvis de behandlende legene etter en stund konkluderer med at han er frisk, kan Breivik i prinsippet settes fri. I praksis skjer det neppe.

Høyesterett har i en avgjørelse i 2011 åpnet for at en pasient som ikke lenger er psykotisk, kan overføres til fengsel når det er fare for gjentakelse av alvorlig straffbare forhold, skriver VG tirsdag. Bestemmelsen vil trolig også bli brukt i Breiviks tilfelle, om det blir aktuelt.

Dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik avsies fredag formiddag klokken 10.00.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.