Bistandsadvokat: Tror Breivik blir dømt til fengsel

OSLO TINGRETT (NRK) Advokat Mette Yvonne Larsen tror dommerne i terrorsaken går mot aktoratet og dømmer Anders Behring Breivik til forvaring.

Mette Yvonne Larsen

TROR PÅ FENGSEL FOR BREIVIK: Koordinerende bistandsadvokat i terrorsaken, Mette Yvonne Larsen. Bildet er fra den siste uka av hovedforhandlingen, som ble avsluttet 22. juni 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Førstkommende fredag klokken 10.00 starter fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen opplesingen av den historiske dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Direkte fredag: Følg opplesingen av dommen her

Dommeren begynner med slutningen, det vil si om Breivik dømmes til fengsel eller tvungent psykisk helsevern.

Lang dom

Hele opplesningen vil ta mellom fem og seks timer med pauser.

Mette Yvonne Larsen mener dommens omfang tyder på at Arntzen og hennes kollegaer argumenterer mot aktoratet. Sistnevnte har lagt ned påstand om at Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern i tråd med den første psykiatrirapporten.

– Jeg har en forventning om at både jussen og faktum tilsier at han blir erklært tilregnelig og at han får en dom på forvaring, sier Larsen til NRK.

Hun tror det erfarne dommerparet Lyng og Arntzen har funnet flere argumenterer som ikke ble presentert under prosedyren fra noen av sidene.

– Lange domsavsigelser tilsier ofte at man er uenig med påtalemyndigheten. Det krever mer arbeid og mer juss å begrunne standpunkt hvor man er uenig. Dommen inneholder grundige jurdisike premisser, og da tror jeg de er uenige med påtalemyndighetene, utdyper hun.

Håper Breivik er taus

Anders Behring Breivik

ØNSKER FENGSELSSTRAFF: Anders Behring Breivik sa flere ganger under hovedforhandlingen at han ikke kommer til å anke dersom han blir dømt til fengsel.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Mette Yvonne Larsen, Frode Elgesem og Siv Hallgren er koordinerende bistandsadvokater og har fulgt hele rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Før dommen har Larsen fått en rekke henvendelser fra sine klienter som krever at Breivik får minst mulig taletid fredag ettermiddag.

– Han har lov til å kommentere dommen, men ikke i timesvis. Jeg håper det som skjer på fredag er at han får forvaring, og at han sier at han godtar dommen. Jeg håper at påtalemyndigheten også godtar dommen, slik at vi kan gå derfra å være ferdige. Det gjelder ikke minst de vi representerer, sier hun.

Aktorene Svein Holden og Inga Bejer Engh vil foreløpig ikke svare på spørsmål om dommen, men skal etter det NRK vet ha et møte med riksadvokat Tor-Aksel Busch onsdag.

Hemmelig

Breivik-dommere samlet før dommen

SISTE MØTE TIRSDAG: På møterom 458 i Oslo tinghus har dommerne skrevet dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Nå forbereder de opplesningen førstkommende fredag. F.V: Meddommer Ernst Henning Eielsen, meddommer Diana Patricia Fynbo, fagdommer Wenche Arntzen, fagdommer Arne Lyng og meddommer Anne Elisabeth Wisløff.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tirsdag var fagdommerne Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng, samt lekdommerne Ernst Henning Eielsen, Elisabeth Wisløff og Diana Patricia Fynb samlet til et siste møte før domsavsigelsen.

De lot seg avbilde på møterommet i Oslo tingrett, men ville ikke gi kommentarer til pressen.

Dommen holdes strengt hemmelig fram til fredag og innholdet er kun kjent av de fem dommerne selv.

Les også: Rettssaken overføres til seks domstoler

Bakgrunn: Dette er Breivik tiltalt for