Tre fengsler må være i beredskap for Breivik til enhver tid

Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til forvaring fredag, må tre av landets sikreste fengsler være beredt på å ta imot ham til enhver tid fremover.

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

For eksempel trusler kan gjøre at Anders Behring Breivik, her i Oslo tingrett under rettssaken mot ham, må flyttes til et annet høysikkerhetsfengsel på svært kort varsel.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siden Breivik ble pågrepet etter angrepene 22. juli, har han sittet i varetekt i Ila fengsel, med unntak av noen uker i Skien fengsel i sommer.

I tillegg til det fengselet han til enhver tid sitter i, er det to reservefengsler som skal være beredt til å ta imot ham når som helst.

– I denne saken har vi totalt tre fengsler som skal ha beredskap til å ta imot ham på svært, svært kort varsel, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i Justisdepartementet til NRK.no.

– De tre fengslene er Ila, Skien og Ringerike.

Flyforbud over fengslene

Fredag klokken 10 faller dommen mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Dersom han kjennes tilregnelig og dømmes til forvaring, betyr det at de tre fengslene fortsatt må være i kontinuerlig Breivik-beredskap.

Da må fengslene til enhver tid i mange år fremover ha beredskap til å kunne ta imot massedrapsmannen på kort varsel.

I tillegg til en intern beredskap, er det innført flyforbudssoner over alle de tre fengslene. Også det kommer til å være fortsatt gjeldende dersom Breivik blir idømt forvaring.

– Dersom han derimot kjennes utilregnelig og dømmes til tvungent psykisk helsevern, vil vi samarbeide med Helse- og omsorgsdepartementet om videre tiltak, sier Skulberg.

Trusler

Breivik forlater Skien Fengsel

Anders Behring Breivik ble onsdag fraktet fra Skien fengsel og tilbake til Ila.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Etter å ha sittet i Ila fengsel i ett år, ble Breivik flyttet til Skien fengsel 24. juli i år.

Den gangen hadde flyttingen vært planlagt en god stund.

– Vi skal jobbe med den del bygningsmessige forhold. Det er også god sikkerhetstenkning å flytte de innsatte med jevnlige mellomrom, sa fengselsdirektør ved Ila fengsel Knut Bjarkeid da.

Det kan bli tilfelle igjen, men det kan også være langt mer uforutsigbare årsaker som gjør at en hasteflytting av Breivik blir nødvendig.

– Det kan for eksempel være trusler som gjør at vi må ha beredskap slik at han kan flyttes raskt, sier Skulberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Breiviks PC-celle i Ila fengsel

Etter avtale med politiet har Anders Behring Breivik fått tilgang til en PC uten internett. I denne cellen skriver Breivik blant annet brev med meningsfeller utenfor murene.

Foto: Ila fengsel

«Særlig høy sikkerhet»

Ila fengsel, Skien fengsel og Ringerike fengsel er de tre fengslene som er godkjent for fanger som krever «særlig høy sikkerhet».

Det har tidligere vært en diskusjon om hvorvidt det vil være passende å flytte Breivik til Ringerike fengsel. Der vil han nemlig ha utsikt over Tyrifjorden, hvor han drepte 69 mennesker på Utøya.

Uansett om dommerne i Oslo tingrett mener Breivik er tilregnelig eller utilregnelig, blir Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum primærfengselet.

Det siste året har 33-åringen disponert tre celler på om lag åtte kvadratmeter hver i fengselet. I går fikk offentligheten for første gang se bilder av massedrapsmannens treningsrom og skriverom.

Dersom han blir kjent utilregnelig av dommerne, venter et spesialbygget «minisykehus» på Ila som er laget spesielt for farlige pasienter som Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.