– Minner om at dette var et politisk attentat

OSLO TINGHUS (NRK.no): – Jeg har lyst til å minne om at terrorangrepet 22. juli var et politisk attentat. Slik startet Eskil Pedersen sin kunngjøring til pressen etter at dommen falt i Oslo tingrett.

Intervju med AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen i pausen av domsavsigelsen.

NETT-TV: AUF og Ap håper at det ikke blir en anke i straffesaken mot Anders Behring Breivik.

AUF-lederen satt i sal 250 da dommer Wenche Elisabeth Arntzen klokken 10.02 kunngjorde at massedrapsmannen Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for terror og drap.

Han er fornøyd med at aktoratets påstand om at Breivik bør overføres til tvungent psykisk helsevern ikke ble tatt til følge.

– Jeg var veldig lettet, og jeg er glad og veldig tilfreds med at han får denne forvaringsdommen og at han får sin straff, sa Pedersen da han ble omringet av pressefolk i pausen.

– Han forsøkte å utrydde en AUF-generasjon

Men han var mest opptatt av å få fram at Breiviks ideologi må bekjempes.

– Han forsøkte å utrydde en hel AUF-generasjon, og han rammet oss veldig hardt, men han klarte ikke å beseire oss. Men la det ikke være tvil om at dette er en høyreekstrem terrorist, slo han fast.

Slik reagerer politikerne på dommen. Artikkelen fortsetter:

Knut Arild Hareide. André Oktay Dahl, Siv Jensen og Trine Skei Grande kommenterer dommen mot Anders Behring Breivik.

NETT-TV: - Må tørre å diskutere om straffene er høye på bakgrunn av denne dommen

Også Raymond Johansen, som er partisekretær i Arbeiderpartiet, la vekt på at Breiviks tankegods fortsatt utgjør en fare for samfunnet.

– I dag har vi med å gjøre en beregnende terrorist (...) som har myrdet 77 personer og som har funnet sitt tankegods og motiv på internett. Det er skremmende, og det gir oss perspektiver, sier han.

Håper de slipper en ankesak

Både Pedersen og Johansen håper tingrettsdommen setter punktum for saken. De ønsker å slippe flere runder i retten.

Breiviks forsvarere har allerede gjort det klart at deres klient ikke ønsker å anke, men det er fortsatt uklart hva aktoratet bestemmer seg for.

– Jeg håper det ikke blir en anke, og at dette er punktumet for rettssaken. Men vi må akseptere at rettsstatens spilleregler skal gjelde, sier Eskil Pedersen.