– Det er ikke det samme som Utøya, men det er godt å være på leir

– Det er viktig at vi tar oss god tid til å bygge opp Utøya. Det er bedre at det blir gjort riktig enn å gjøre det fort, sier AUF-leder Anette Davidsen.

Anette Davidsen og Helene Kaltenborn

TILBAKE PÅ LEIR: To år etter den dramatiske dagen på Utøya 22. juli i 2011, har rekordmange reist på AUF sin sommerleir. – Fint å være her, sier fylkessekretær Helene Kaltenborn i AUF i Nordland og fylkestingsrepresentant. Helene Kaltenborn og AUF-leder i Nordland Anette Davidsen.

Foto: Privat

AUF-erne er på den første nasjonale sommerleiren siden terrorangrepet 22. juli 2011, og deltakelsen er større enn noensinne.

– Vi er fortsatt ved Tyrifjorden. Gulsrud er ikke det samme som Utøya, men det er et veldig fint alternativ. Det er viktig at vi tar oss god tid til å bygge opp Utøya. Det er bedre at det blir gjort riktig enn å gjøre det fort, sier AUF-leder Anette Davidsen til NRK.no.

I tillegg til å være AUF-leder i Nordland og ungdomskandidat til stortingsvalget.

Preget av 22. juli

Vesterålsjenta opplevde terrorangrepet på Utøya for to år siden, men sier hun har lagt det bak seg.

– Jeg ser fram til å finne tilbake til leirfølelsen, og det vi hadde før 2011, sier Davidsen til NRK.no.

Bare fra Nordland deltar 10 ungdommer. Davidsen er glad for at så mange deltar, selv håper hun på mange gode innspill før hun skal i gang med valgkampen.

– Vi skal gire oss opp til valgkamp. Blant temaene som vil bli diskutert er hvordan skape verdens beste skole, få flere unge i jobb og selvfølgelig hvordan Arbeiderpartiet og de rødgrønne skal vinne valget, sier Anette Davidsen.

Jens og Lars Vaular

AUF i Nordland på sommerleir

Nordlandsgjengen på plass på sommerleiren. - Det blir politikk, konserter og fotballturnering.

Foto: Privat

Fredag kommer statsminister Jens Stoltenberg, og det synes Davidsen er ekstra stas.

– Mine to største idoler kommer på sommerleir: Jens Stoltenberg og Lars Vaular, så det var ikke snakk om at jeg skulle gå glipp av leiren i år, sier Anette Davidsen.

Anklaget Høyre for sutring

Eskil Pedersen holder åpningstale

AUF-leder Eskil Pedersen anklaget Høyre og Fremskrittspartiet for sutring da han åpnet AUFs første sommerleir siden angrepene på Utøya for to år siden.

Foto: Privat

En sommerbrun Eskil Pedersen brukte minimalt med taletid på angrepet AUF ble utsatt for i 2011.

– Det blir ikke sommer for en AUF-er uten å være på leir, og derfor er jeg stolt over at vi tar sommerleiren tilbake, var hans eneste henvisning til Utøya under talen.

I stedet gikk han til verbalt politisk angrep på hovedmotstanderne i valget, og anklaget dem for sutring og svartmaling.
Sutremestre

– Vi skal lytte når Høyre og Frp snakker om svartmaling, for de er best til det, sa han under talen.

– Høyre og Fremskrittspartiet er norgesmestre i sutring. De tåler ikke at vi snakker om forskjellene i politikken, men sutrer over at vi angriper dem. Poenget er at man må snakke om forskjellene i politikken, og da må man både snakke om egen og de andres politikk, sa Pedersen etter åpningstalen på AUFs sommerleir på Gulsrud i Modum kommune, ikke langt fra Utøya.

Intet nytt fra Høyre

I talen harselerte Pedersen med Høyres valg-slagord «Nye ideer og nye løsninger», fordi han mener partiet tvert om følger gammel oppskrift med skattekutt.

– Høyre skal ha poeng for at de har lært seg ironi siden forrige valgkamp. Høyre har nemlig bare én ny idé, og det er Fremskrittspartiet i regjering, sa han, til latter og klappsalver fra de mange hundre AUF-erne som er samlet til fire dager med politikk, sjekking, bading og båling langs Tyrifjordens bredd.

– Alle AUF-ere fortjener å være på sommerleir. Derfor er jeg kjempestolt over at vi nå tar sommerleiren vår tilbake. Det gjør vi ved å fokusere på politikk. Så har vi respekt for at folk også vil snakke om Utøya for to år siden, men vårt mål er å ta sommerleiren tilbake, sa Pedersen til journalistene etter talen.

Likestillingsfiendtlig

Renate Tårnes åpnet leiren med sang

Renate Tårnes åpnet leiren med sang

Foto: Privat

Pedersen kritiserte også Høyre og Frp for å ville reversere flere likestillingstiltak som er kommet til under den rødgrønne regjeringen.

– Det er et enormt paradoks at vi kan få en regjering ledet av to kvinner, som vil være den mest likestillingsfiendtlige på mange år. De to angriper abortloven, de tror ikke på kvotering, de vil ha mer kontantstøtte. Høyre vil avvikle maksprisen i barnehagen, og de vil fjerne pappapermisjonen, sa han.

AUF vil på sin side gjøre foreldrepermisjonen todelt, og retningsvalget er slående, sa Pedersen.

– Vi velger feministen Jens fremfor den likestillingsfiendtlige Jensen når som helst, sa han.

Forskjellene avgjør

Ap-toppene bruker lengre tid på den første sommerleiren etter 2011 enn på tidligere AUF-leire, noe mange deltakere setter pris på. Flere av toppene velger også å overnatte.

Stemningen blant ungdommene er festivalpreget og humørfylt i gråværet på Gulsrud torsdag formiddag, mens folk lytter til Eskil Pedersen som maner til valgkamp. Forskjellene i politikken skal mobilisere flere til å stemme rødgrønt, aller helst på Arbeiderpartiet, sier han.

– Vi kan velge å bevare skolene og det offentlige helsevesenet som resten av verden misunner oss, eller vi kan velge frislipp av private. Vi kan velge et samfunn som er raust med dem som er svakest i verden, eller et Norge som er seg selv nok. Dette er blant de reelle valgene – selv om Høyre og Frp altså kaller det drittslenging og skremselspropaganda. Men forskjellene i valgkampen er for store til å dysse dem ned. Vi vil ha et samfunn der ikke foreldrenes bankkonto avgjør våre muligheter, et samfunn der alle får muligheter fremfor skattekutt, som gir mer til de som rikest fra før, sa AUF-lederen.