Hopp til innhold

– Det viktigste er at han tas bort fra samfunnet så lenge han lever

ÅLESUND (NRK.no):Gjerningsmannen på Utøya og i Regjeringskvartalet er funnet tilregnelig, og er dømt til 21 års forvaring. Mange etterlatte og overlevende føler lettelse.

Hege Løseth

Hege Løseth er fylkesleder i støttegruppa i Møre og Romsdal. Hennes datter, Silja Øvrelid, var en av de siste som ble tatt opp fra vannet da hun svømte bort fra Utøya.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Hege Løseth er mor til Silja Øvrelid. Silja var en av de siste som ble tatt opp av vannet da hun svømte fra terroren.

– Mange av medlemmene i støttegruppa føler en form for lettelse i dag. Dommen er veldig entydig og klar. Dette er den strengeste straffen som finnes i Norge, og han kan få den forlenget med fem år om gangen, sier Løseth, som leder støttegruppens avdeling i Møre og Romsdal.

– Det viktigste for oss er at han tas bort fra samfunnet så lenge han lever. Vi ønsker ikke å ha ham i samfunnet, etter de ugjerningene han har stått for, sier Løseth til NRK.

Enstemmig dom

Dommen i Oslo tingrett er enstemmig. Anders Behring Breivik dømmes enstemming til forvaring. Behring Breivik er funnet skyldig i brudd på den såkalte terrorloven, straffelovens paragraf 147 a og b, og etter §233 første og andre ledd, for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Spent på ankespørsmålet

Geir Lippestad, gjerningsmannens advokat, har sagt at Behring Breivik ikke kommer til å anke en dom som tar utgangspunkt i at Breivik er tilregnelig. Aktoratet har så langt ikke tilkjennegitt om de ønsker å anke.

Ankespørsmålet er ikke klargjort ennå. Vi er fortsatt spent på dette. Mange vil ha en slutt på dette nå, mye skal bearbeides og mange er fortsatt i en sorgprosess. Så vi håper det ikke blir noen anke, sier Løseth.

– Ikke noe punktum

Hege Løseth ser nå frem til at det kan bli satt et rettslig punktum for saken. Fredag leses dommen opp Oslo tingrett. Det er en omfattende dom på 90 sider, og opplesingen er ventet å ta fire timer.

Det blir satt et rettslig punktum. Men det er ikke noe punktum når så mange mennesker har fått sine nærmeste og kjæreste drept. Mange er hardt skadet, og det blir ikke noe punktum i manges liv bare fordi TV-sendingene stopper, sier Løseth.

– Følger opp kommisjonsrapporten

Støttegruppen fortsetter arbeidet med å holde samlinger, med å skape rom for at de involverte kan møtes.

– Vi jobber med det psykososiale. Dette er en nødvendighet i lang tid fremover. Dette vil være vårt fokus. Deretter vil vi selvsagt følge opp 22. juli-kommisjonens rapport. Vi kommer til å være tydelige på hva vi ønsker, i forhold til den enorme svikten som vi er blitt kjent med, sier Løseth til NRK.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.