Dette bildet minner de departementsansatte for mye om 22. juli

Ansatte i Helsedepartementet sier de føler ubehag på grunn av et 12x6 meter stort veggmaleri i departementets inngangspartiet. Årsak: Det minner dem for mye om terrorangrepet 22. juli.

Verket er 12x6 meter, dekker hele veggen på det som skulle være Helse- og Landbruksdepartementenes presserom. Det er laget av den norske kunstneren Vanessa Baird, og er ett av tre verk kunstneren skal levere til de to departementene.

Maleriet er også det første du møter når du går inn i resepsjonen på de to departementene. Departementene ligger nederst i Teatergata rett bak Oslo Tinghus.

Verket består av en rekke elementer som er bundet sammen av dokumenter som flyr i luften.

Dette, sammen med bildet av høyblokka som blant annet huset Statsministerens kontor og justisdepartementet før angrepet, og en rekke tilsynelatende døde personer, har fått ansatte til å reagere.

Nekter å bruke rommet

Bjørn-Inge Larsen

HAR FÅTT REAKSJONER: Departementsråd Bjørn-Inge Larsen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Departementsråd Bjørn-Inge Larsen i helsedepartementet sier at bildet har skapt debatt internt av flere grunner.

– Noen av våre ansatte har reagert på verket fordi de sier det gir assosiasjoner til 22. juli, og de har tatt opp at det gir ubehag. Det er også vanskelig å unngå å bli konfrontert med det hele tiden ettersom det har den sentrale plasseringen som det har, sier Larsen.

Samtidig kvier helseministeren seg for å bruke rommet som presserom. Det har sammenheng med at delmotivene kan ha uheldige konnotasjoner dersom helseminister Jonas Gahr Støre blir intervjuet foran deler av bildet.

Blant motivene finner man både skjeletter og tilsynelatende døde kropper, i tillegg til papirene som flagrer i vinden.

– Det er uheldig at vi har et godt planlagt presserom vi ikke kan bruke på grunn av kunsten som henger der, sier departementsråden.

Det er imidlertid ikke hele sannheten.

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene

Dette bildet er det første de ansatte møter når de går inn på Helse- og Landbruksdepartementet. Bildet har vekket reaksjoner hos de ansatte, som vil at det skal tas ned fordi de mener det gir assosiasjoner til 22.juli.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

LES OGSÅ: Tusenvis av statuer løfter i flokk

Vil stoppe nytt kunstverk

Departementet har nemlig også anmodet Kunst i offentlige rom (Koro), statens fagorgan for kunst i offentlige rom, om å stoppe bestillingen av et nytt verk av samme kunstner.

Verket, som ikke er ferdigstilt, skal etter planen henge i statsrådsseksjonen der helseminister Støre har sin arbeidsplass.

– Vi har hatt møte med Helsedepartementet, og vi har fått brev fra dem. De sier de har problemer med akustikken i denne seksjonen, og at de ansatte reagerer på verket til Baird i inngangspartiet. De ønsker derfor en annen løsning enn å få dette verket, sier Svein Bjørkås, direktør i Koro, til NRK.

Han sier han forstår at folk får forskjellige assosiasjoner av verket som allerede er hengt opp.

– Oppfatter folk det slik, så er det slik. Vi har foreslått at vi kan sende våre formidlere til departementet og fortelle de ansatte at bildet også kan leses på andre måter. Det gjør vi som kjenner verket godt, sier Bjørkås før han avslutter:

– Jeg oppfatter ikke dette som kontroversielle verker, og det aktuelle verket som departementet har gitt uttrykk for at de ikke ønsker er ikke laget enda, så det har ingen sett.

Vanessa Baird, som har laget bildene, sier hun hverken forstår kritikken mot verket eller hvorfor de ansatte reagerer så mye.

Vanessa Baird

Kunstneren, Vanessa Baird, forstår ikke kritikken mot bildene hun har laget til Helse- og Landbruksdepartementet og mener de ansatte overreagerer. Her er kunstneren avbildet sammen med sin mor, Maureen.

Foto: Anne Bøhler / NRK