Hopp til innhold

– Jeg kan ikke anke fordi jeg ikke anerkjenner retten

SAL 250 (NRK.no): En krass dommer Arntzen avbrøt Anders Behring Breivik da han forsøkte å hilse til meningsfeller under sin sluttkommentar.

En krass dommer Arntzen avbrøt Anders Behring Breivik da han forsøkte å hilse til meningsfeller under sin sluttkommentar. Breivik sa at han ikke kommer til å anke.

NETT-TV: Breivik havnet i ordstrid med dommer Arntzen etter at dommen var ferdig forkynt.

Da dommerne var ferdig med å lese opp dommen i Oslo tingrett like før klokka 17.30, fikk Anders Behring Breivik mulighet til å svare på om han ønsker å anke, vedta straffen eller ta betenkningstid.

Breivik kastet seg så ut i et resonnement hvor han gjentok det han sa første dag av rettssaken 16. april i år.

– Det første jeg opplyste retten om den 16. april var at jeg ikke anerkjenner retten. Ved å tilsidestille nødretten og dømme et medlem av den norske motstandsbevegelsen, har tingretten flagget sympati for multikulturalismen, svarte Breivik på ankespørsmålet.

Aksepterer ikke dommen, men kan ikke anke

Breivik gikk så videre til å besvare spørsmålet om anke.

– Jeg aksepterer ikke dommen, den er ikke legitim. Samtidig kan jeg ikke anke dommen, fordi jeg ikke anerkjenner retten, sa Breivik før han forsøkte å sende en melding til sine meningsfeller.

– Jeg vil komme med en beklagelse. Jeg ønsker å beklage overfor alle militante nasjonalister i Norge og Europa ..., sa Breivik før mikrofonen hans ble slått av.

Dommer Arntzen ga klar beskjed om at det er hun som er adressat og at det ikke var tidspunktet for å henvende seg til andre.

– Da tolker jeg deg dit hen at du tar betenkningstid, sa Arntzen.

– Jeg tar ikke betenkningstid, svarte Breivik.

Aktoratet i tenkeboksen

Arntzen valgte å overhøre svaret og ba Lippestad konferere med sin klient.

Da Breivik igjen forsøkte å åpne munnen, ble han kontant avvist av Arntzen som poengterte at det var Lippestad som nå hadde ordet.

– Jeg kommer ikke til å anke, sa Breivik til slutt.

– Da protokollfører jeg at du ikke vil anke, sa Arntzen før hun spurte om aktoratet hadde noe å tilføye.

– Vi tar betenkningstid, sa statsadvokat Svein Holden avslutningsvis.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.