Håper Breivik straffes for drapene

Moren til en av dem som ble drept på Utøya er sterkt uenig i at Breivik er utilregnelig. – Han har ødelagt så mange liv. Jeg vil at han skal straffes for ugjerningene han har begått, sier Trine Aamodt.

Mor til en av dem som døde på Utøya er skuffet over at aktoratet mener Anders Behring Breivik er utilregnelig og at de i sin prosedyre ber om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

NETT-TV: Mor til en av dem som døde på Utøya er skuffet over at aktoratet mener Anders Behring Breivik er utilregnelig og at de i sin prosedyre ber om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

Trine Aamodt er mor til Diderik Aamodt Olsen som ble drept på Utøya. Hun er skuffet over at aktoratet i terrorrettssaken mener sønnens drapsmann, Anders Behring Breivik, er utilregnelig og at de i sin prosedyre ber om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

LES: Mener Breivik er utilregnelig

LES: Rettssaken - Aktoratets prosedyre

Tror Breivik bare lyver

– Jeg er ikke jurist eller psykiater, men jeg tror ikke at han er utilregnelig uansett. For meg er Breivik en taper som ikke har fått til noen ting i livet. Og så prøver han å skryte på seg noe, iallefall i forholdt til det med Knights Templar. Jeg tror bare det er en løgn, sier hun.

Det er retten som skal bestemme om det er grunnlag for straff i saken mot Breivik. Men påstanden fra aktoratet om overføring til tvungent psykisk helsevern vil ha innvirkning på hvordan dommerne til sjuende og sist vurderer tilregnelighetsspørsmålet.

– Det er skuffende at aktoratet har kommet frem til at Breivik bør kjennes utilregnelig. Det føles riktigere om han blir dømt og får straff, ikke at han skal til behandling, sier hun.

Hun tror ikke Breivik er for syk for for fengselsstraff, men mener at det tross alt er viktigst at han sperres inne for alltid.

– Det er klart det viktigste er at han blir borte og aldri slipper ut igjen. Men jeg vil han han skal få straff, sier Aamodt.

LES: Trygg på at Breivik blir tatt hånd om uansett utfall

LES: – Det er dommerne som avgjør, heldigvis

– Han var ikke psykotisk

Sønnen hennes, Diderik Aamodt Olsen, ble drept ved pumpehuset sammen med 13 andre ungdommer. Moren sier overlevende herfra beskriver en gjerningsmann som på alle måter var fullt tilstede i situasjonen.

– Måten jeg har hørt Breivik oppførte seg på Utøya beviser at han var tilregnelig. Han var ikke psykotisk, sier Trine Aamodt.

– Når en person er så ondskapsfull og beregnende og utgir seg for å være politi, og lokker og lurer undommer frem for så å skyte dem. Jeg tror ikke en person som er psykotisk er i stand til å gjøre det, fortsetter hun.

– Sorgen blir aldri borte

Ingen straff kan ta tilbake de livene gjerningsmannen har tatt, men for Trine Aamodt er det likevel viktig at drapsmannen blir stilt til ansvar for ugjerningene sine.

– Han har ødelagt så mange liv. Vi sitter med en sorg som aldri vil bli borte. Livene våre vil aldri bli de samme igjen, sier hun.

Hun innrømmer at det blir vanskelig å takle det dersom Breivik blir kjent utilregnelig av retten.

– Jeg mener han skal stå til ansvar for det han har gjort, avslutter hun.

LES: Forsvarerne: - Dersom dette blir dommen, anker Breivik

LES: Sint, ung mann