Hopp til innhold

– Mine brødre planlegger neste angrep

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik brukte sine sluttbemerkninger på å rase mot alt fra Arbeiderpartiet og psykiatrien, til Norges Eurovision-bidrag. Samtidig varslet han et nytt terrorangrep, og krevde frifinnelse.

Geir Lippestad og Anders Behring Breivik

Geir Lippestad og Anders Behring Breivik på forsvarerbenken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Breiviks sluttbemerkninger startet med at tilhørerne reiste seg og forlot salen i protest .

Da Breivik fikk ordet, snakket han saktere og i et lavere toneleie enn tidligere. Han lente seg fremover, mens forsvarerne hans så ned i bordet.

– Det som skjedde 22. juli i Regjeringskvartalet og på Utøya var barbariske handlinger. Jeg husker 21. juli, at jeg tenkte etter flere års planlegging: «I morgen skal jeg dø». Hva er det jeg skal dø for? Det er det jeg skal snakke litt om nå, innledet han.

Anders Behring Breivik i det salen tømmes

Anders Behring Breivik i det salen tømmes.

Foto: NRK

Breivik påpekte at han allerede har forklart seg om grunnen til handlingene, og hevdet han ikke ville holde noen tale.

– Jeg vil starte med vurderingen av min tilregnelighet. I utgangspunktet skal alle etter loven ses på som tilregnelige. Av alle som har vurdert meg, er det 35 av 37 personer som ikke har funnet noen symptomer overhodet. Det er altså bare to personer som har funnet et vell av symptomer, så det er ganske opplagt hva man bør vektlegge, sier Breivik.

Breivik avviser at han ville bli ansett som utilregnelig i begynnelsen.

– Jeg tenkte jeg ville vente til debatten hadde lagt seg før jeg skulle kreve to nye sakkyndige. Jeg tenkte at nå er jeg blitt forrådt av to psykiatere som ikke tapet samtalene, hvorfor skulle jeg stole på to nye? Det var derfor jeg vurderte å ikke la meg undersøke på nytt, sier han.

– «Sex and the City» bør sensureres

Breivik viser til den europeiske demokratiske modellen, som han mener ikke fungerer. Han hevder argumentene hans understreker at det er behov for et «fundamentalt skifte av lederskap» i Norge og Europa.

– Det som har vært hovedtrekket, er at det har vært en politisk forskjellsbehandling. De siste 20-30 årene har det vært en offentlig støtte til venstreorienterte organisasjoner i Norge, som blitz og antirasistisk senter, sier Breivik.

Breivik gikk igjen inn på det han kaller dekonstruksjon og fravær av moral i Norge, og mener det er flere skadelige idealer som vil ødelegge fremtiden.

– Idealer som løftes opp, er å ha sex med flest mulig fremmede. I stedet for å ha fokus på kjernefamilien, har man fokus på å oppløse den. For eksempel «Sex and the City», med Samantha og Carrie, som har sex med flere hundre menn. Disse bør sensureres, sier han.

Breivik sa videre at han mener kvinner bør begynne å få barn i 20-årene, og hevder fødselsraten i Norge er «under et eksistensminimum».

– En verkebyll

Breivik benyttet også sjansen til å kritisere psykiatrien igjen.

– Det er ingen hemmelighet at mange kulturkonservative ble uskadeliggjort av psykiatrien etter 2. verdenskrig. De ble sendt på galehus av Arbeiderpartiet. Det grunnlovsstridige, urettferdige krigsoppgjøret er fortsatt en verkebyll i Norge, sier han.

Breivik krever videre at de «ulovlige» dommene blir opphevet, og at berørte og etterkommere bør få erstatning.

Han ramset deretter opp en rekke episoder som skulle kritisere pressen, PST og det norske politiske systemet.

– At det ikke har skjedd motreaksjoner før 22. juli forundrer alle nasjonalister som har fulgt med på utviklingen. De antidemokratiske kreftene som styrer landet vårt, har åpenbart også ventet på noe. Det kan man se av de stadige nye overvåkingstiltakene de har innført, sier Breivik.

Han sammenligner også Arbeiderpartiet med Sovjetunionen, og hevder Thorvald Stoltenberg hadde et kodenavn i KGBs arkiver.

– Problemet med Ap er ikke deres kommunistiske fortid, men at de ikke vil ta et oppgjør og ta ansvar for sin egen politikk. Ap ønsker å dekonstruere den norske kultur, sier Breivik.

Breivik har tidligere kalt ungdommene som ble drept på Utøya for politiske aktivister.

– Bistandsadvokatene har tidligere kalt meg en barnemorder, men vi vet at gjennomsnittsalderen til dem som var på Utøya var over 18 år. Mange av våre egne soldater Afghanistan er 18 år. Betyr det at vi sender egne barnesoldater til krig? sier Breivik.

Raser mot Eurovision-bidrag

Breivik viste videre til Japan og Sør-Korea, som han mener har lært å si nei til å ta imot flere innvandrere og flyktninger.

– Individer som har tilkjennegitt støtte til kulturkonservative, har blitt systematisk trakassert og latterliggjort. Å bli ignorert er det verste av alt. Flere er blitt presset til selvmord som et resultat av offentlig brennmerking, sier han.

Breivik hevder han vurderte å droppe et tema, men tok det opp likevel:

– Et godt eksempel er Norges bidrag til Eurovision de siste årene. Godt hjulpet av media lot vi en hviterusser, sikkert med tartar-bakgrunn, representere Norge. Ikke nok med det. Senere lot vi en kenyansk asylsøker representere Norge med en «bongo-låt».

– Dette er et hån og en grov provokasjon mot alle nordmenn som er for kulturkonservativisme. Mange lider av kulturell selvforakt, og har behov for umiddelbar medisinering. Medisinen er mer nasjonalisme, sier Breivik.

Breivik hevder videre at FN og EU «støtter dekonstruksjonen av europeiske stater», fordi begge er styrt av kulturmarxister. Han forklarer også at han ville kalle inn mulla Krekar som vitne for å «belyse rettroende muslimers syn på Europa», og viser til et angivelig sitat fra Muammar al-Gaddafi om en seier i Europa.

Varslet nytt angrep

Breivik avsluttet med å varsle flere angrep fra sine meningsfeller.

– Dommerne som sitter her i dag, kan dømme meg som de selv føler for. Hvis dere velger å anerkjenne min påstand om nødrett, vil dere på en svært effektiv måte sende sjokkbølger til alle de legitime regimer i Europa, sier Breivik.

Breivik hevder igjen at det vil komme flere angrep, og antyder at opptil 40.000 kan miste livet neste gang.

– Mine brødre sitter og følger med på denne saken mens de planlegger neste angrep. I kompendiet har jeg beskrevet en løsning som kan forhindre alle fremtidige angrep. I går ble det funnet eksplosiver ved et svensk kjernekraftverk, noe som indikerer at mine svenske brødre er knyttet til denne saken, sier Breivik.

Han mener den smarteste løsningen ville være å gi ham og hans meningsfeller selvstyre, og en egen stat som er reservert «norske urfolk».

– En slik løsning ville gavnet begge sider. Marxister hadde sluppet å frykte vår vrede, mens vi slapp å leve i et multikulturelt helvete. En løsning som dette kan brukes i alle europeiske land, sier han.

Breivik avsluttet med å kreve frifinnelse.

Krevde en time

Breivik hadde allerede fått seks hele rettsdager til sin egen forklaring.

I tillegg har han jevnt og trutt gjennom hele hovedforhandlingen brukt sin rett til å kommentere opplysninger som kommer fra andre vitner.

Les: Breivik forbannet på vitne: – Føler meg krenket
Les: – Man kan ikke medisinere militant nasjonalisme

Likevel krevde Breivik én time siste rettsdag til å komme med sine egne sluttbemerkninger, samtidig som han kalte rettssaken en farse fordi den er «kuppet av et rettspsykiatrisk uvesen».

Han langet samtidig ut mot aktoratet og riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Etter Breiviks sluttbemerkninger bekreftet dommer Wenche Elizabeth Arntzen at dommen vil falle 24. august.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.