Har kostet like mye som 15 varetektsfanger

Anders Behring Breivik har vært den dyreste varetektsfangen i Norge noensinne. Uansett hva slags dom han får fredag vil han fortsette å koste samfunnet mange millioner kroner hvert eneste år.

Anders Behring Breivik

Fengslingen av Anders Behring Breivik krever et ekstremt sikkerhetsnivå.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De enorme sikkerhetstiltakene rundt Breivik det siste året har gjort at han har blitt norgeshistoriens dyreste varetektsfange.

Justisdepartementet opplyser til NRK at en gjennomsnittlig, vanlig varetektsfange koster litt over 800.000 kroner i året.

Totalt har Ila fengsel der Breivik har sittet i varetekt måttet bruke rundt 12,5 millioner kroner på Breiviks sikkerhet etter at de fikk ansvaret for ham i fjor.

Dette er omtrent like mye som det femten vanlige varetektsfanger koster staten i løpet av ett år.

– Driftskostnadene til Ila fengsel i forbindelse med Breiviks opphold det siste året har kostet 7,5 millioner kroner, forteller fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NRK.

Artikkelen fortsetter under radioinnslaget:

Knut Bjarkeid

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I tillegg har ombyggingen av fengselet som trengtes for å skru opp sikkerheten rundt Breivik kostet to millioner kroner.

Breiviks «enmannssykehus», som fengselet har måttet bygge etter at de fikk ansvaret for Breivik, har en prislapp på rundt tre millioner kroner.

– Vi ba om 4,8 millioner kroner ekstra for driftsutgifter fra departementet etter at vi fikk ansvaret for Breivik. Det fikk vi. Så har det vist seg at kostnadene har blitt noe større av sikkerhetsmessige årsaker. Vi har måttet gjøre noen tiltak vi ikke hadde planlagt, sier Bjarkeid.

Fengselsdirektøren sier de har vurdert 200 ulike risikofaktorer når de har laget planene for hvordan de skal bygge sikkerheten rundt Breivik.

– Det er en ekstrem sikkerhet, som er bygget lag på lag. Om noe skulle svikte ett sted, vil det ikke få noen konsekvenser, fordi dette vil bli unngått gjennom andre sikkerhetstiltak - som er der i tillegg. Det koster når man må gjøre det på den måten, sier Bjarkeid.

Les: Slik skal Breivik bo i fengselet

Ekstra bemanning for å lese brev

Andreas Skulberg

Avdelingsdirektør i Kriminalomsorgen, Andreas Skulberg.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Avdelingsdirektør i Kriminalomsorgen, Andreas Skulberg, bekrefter at ingen varetektsfange noensinne i Norge har kostet like mye som Breivik.

– Det krever en svært høy bemanning for å ta hånd om ham på en sikker måte. Vi har en nulltoleranse for at det skal oppstå noen situasjoner. For å trygge samfunnet på en helt sikker måte, har vi måttet bruke mye ressurser, sier Skulberg.

Det siste året har Ila fengsel blant annet vært nødt til å ansette en ekstra person bare for at de ansatte skal klare å lese gjennom alle brevene Breivik får, som er et av sikkerhetstiltakene rundt ham.

– Vi har et svært høyt sikkerhetsnivå for å ivareta både samfunnets sikkerhet, og også hans sikkerhet, sier Skulberg.

Uansett hva slags dom Breivik får i dag, vil han koste samfunnet store millionbeløp fremover.

Blir han dømt til fengselsstraff, vil han koste omtrent fem millioner kroner i året med dagens sikkerhetsnivå.

Beregninger har vist at han vil kunne koste opp mot flere titalls millioner kroner i året hvis han blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Les: Breivik er sikker på fengselsstraff
Les: Derfor vil ikke Breivik anke en tilregnelighetsdom

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.