Forbereder Breivik på at han ikke får holde tale

ILA FENGSEL (NRK.no): Forsvarene Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøker torsdag Anders Behring Breivik på Ila.

Geir Lippestad

MØTER BREIVIK: Dagen før dommen har Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad samtaler med Breivik på Ila.

Foto: Camillla Wernersen/NRK

Under et døgn før domsasvigelsen reiste de to hovedforsvarerne til Ila fengsel og forvaringsanstalt der Breivik nå sitter, for å forberede ham på den siste rettsdagen i Oslo tingrett.

– Vi vil gi ham ulike råd, og igjen snakke om hvilke verktøy han har etter en slik dom, sier Vibeke Hein Bæra til pressen utenfor Ila fengsel.

Det viktigste for forsvarerne er at Breivik forstår sin egen rolle når dommen faller.

– Han er veldig tydelig på hva han vil velge dersom han blir vurdert som utilregnelig. Han har sagt at han vil anke, og det står han på, sier forsvarer Geir Lippestad.

Vil unngå støy

Dersom det blir tilregnelighetsdom har forsvarene rådet sin klient til å ta betenkningstid.

– Men han har gitt beskjed om at han også aksepterer dette. Det som er vikitg for oss i dag er å forberede ham på hva han kan forvente i morgen. Det er ikke slik at han kan komme med en lang utgreing eller tale, sier Lippestad til NRK.

Forsvarene vet foreløpig ikke om Breivik har forberedt en lang tale, men har tidligere opplyst at den terrortiltalte har forberedt kommentarer som passer til ethvert mulig utfall av dommen.

– Det er ikke slik at han kan komme med noen lange kommentarer til dommen, og det må vi forberede ham på, slik at det ikke blir noe unødig støy i morgen, utdyper Lippestad.

Dommen mot Breivik faller klokken 10.00 i sal 250 i Oslo tingrett fredag.

Lippestad sier de ikke vil spekulere i hva dommen blir, men sier de er sikre på at den blir grundig.

– Vi er jo spente på utfallet. Det blir interessant å lese dommen, sier han.

Ifølge Bæra kommer Breivik til å trolig fremstå som den samme personen som under hovedforhandlingen.

– Han ser fram til å bli ferdig med morgendagen og ta det videre derfra, sier Bæra.

Påberopte seg nødrett

Dommerne

KUN DOMMERNE VET: På møterom 458 i Oslo tinghus har dommerne skrevet dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Nå forbereder de opplesningen førstkommende fredag. F.v: meddommer Diana Patricia Fynbo, fagdommer Wenche Arntzen og fagdommer Arne Lyng.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Breivik er den første som har stått tiltalt for brudd på den såkalte terrorloven, straffelovens paragraf 147 a , i en norsk rett.

Aktoratet mener han bør dømmes for to separate terrorhandlinger: Eksplosjonen i Regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya.

I sin prosedyre 22. juni i år la hans forsvarer Geir Lippestad ned påstand om at 33-åringen burde erkjennes tilregnelig som en kynisk terrorist, og ikke overføres til tvungent psykisk helsevern, slik aktoratet mener han bør.

Siden Breivik i starten av rettssaken påberopte seg nødrett for massedrapene, ba Lippestad også om prinsipal frifinnelse for 33-åringen.

Den tiltalte har tidligere sagt at han kommer til å anke dommen dersom dommerne finner ham strafferettslig utilregnelig.

Bildespesial: Se bildene fra Breiviks celler på Ila

Bakgrunn: Aktoratets sluttprosedyre

Bakgrunn: Forsvarets sluttprosedyre

Ila fengsel

FLYTET TIILBAKE TIL ILA: Breivik har den siste tiden sittet i varetekt i Skien fengsel, men onsdag denne uken ble han flyttet tilbake til Ila der han skal sone eller få behandling etter dommen.

Foto: Camilla Wernersen/NRK
Oslo tingrett

FØLG DIREKTE FRA FREDAG KLOKKEN 10.00: Dommen i 22. juli-rettssaken.