AUF forbereder seg på dom

Helsepersonell står klare for å bistå AUF når dommen faller fredag.

Dommere og sakkyndige i 22.juli-rettssaken

AUF forbereder seg på reaksjoner når dommen i 22. juli-rettssaken faller 24. august.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB/Scanpix

I det Anders Behring Breivik får opplest dommen etter 22. juli-rettssaken, er AUF-ere fra hele landet på vei til Trondheim.

Organisasjonen skal stake ut den videre politiske kursen på høstsamling i trønderhovedstaden i helgen. AUF har forberedt seg på at det vil komme reaksjoner når dommen er kunngjort og Trondheim kommune er bedt om å bistå.

– Vi skal ha helsefaglig personell til stede på AUF sin høstsamling, sier rådgiver Boel Helgesen i Trondheim kommune.

– Vi vil være til stede

Det er tatt høyde for at dersom noen skulle ha reaksjoner etter domsavsigelsen, vil det være mulig å snakke med fagfolk i løpet av konferansen.

Trondheim kommunes kriseteam var involvert i oppfølgingen etter 22. juli-massakren på Utøya, nå er de forberedt på at det kan være noen som har behov for å lufte tanker i løpet av samlingen.

– Vi har blitt bedt om å støtte opp ved behov. Flere av dem som skal på konferansen hadde oppfølging fra helsepersonell i fjor sommer. Det er en prioritert oppgave å hjelpe dem som var til stede på Utøya, samtidig skal vi være der for dem som måtte trenge noen å snakke med nå i helgen, sier Helgesen til NRK.

Har beredskap på reisen

Det blir en massiv dekning av domsavsigelsen og i tingrettene i Bergen, Trondheim, Tromsø, Tønsberg, Ringerike og Kristiansand blir domsavsigelsen overført direkte fredag. Mange vil være svært opptatt av å få med seg hva dommerne har kommet frem til.

– Alle fylkeslagene har nok i mente at dommen faller mens de er ute og reiser. De har selv bestemt hvordan de ønsker å fokusere på det underveis. De fleste har en beredskap på det, sier Oda Amanda Malmin, som er ansvarlig for planleggingen av konferansen.

Pause på bussturen

Kristine Sverdrup

Kristine Sverdrup i Akershus AUF.

Foto: Akershus AUF
Renate Tårnes

Renate Tårnes er leder i Sør- Trøndelag AUF.

Foto: Privat

Fylkeslaget til Akershus AUF setter seg på bussen fredag og er på veien nordover når dommen blir lest opp. Fylkessekretær Kristine Sverdrup sier de har tatt høyde for at følelsene vil være i sving når Behring Breivik igjen møter i retten.

– Det er vanskelig å få alenetid på en buss, så vi har valgt å legge inn en pause akkurat når dommen faller. På den måten får folk muligheten til å gå litt for seg selv dersom de har behov for det, sier Sverdrup til NRK.

De skal også ha med seg voksne ansvarspersoner fra fylkeslaget som vil være til stede på bussen for å ta seg av eventuelle reaksjoner.

– Bussturen skal ikke handle om dommen. Vi har laget et opplegg om miljøpolitikk med klimaquiz som vi tenkte vi skulle ha på bussen, sier Elin Maria L'Estrange i Akershus AUF.

Følelsesladet samling

Flere av ungdomspolitikerne NRK har vært i kontakt med understreker at høstsamlingen i Trondheim skal dreie seg om politikk.

– Dette er den første samlingen sentralt i AUF etter alt som har skjedd. Det blir nok litt følelsesladet, men fokuset på politikk vil være stort. Jeg håper at det blir som før 22. juli, sier Sverdrup til NRK.

– Jeg tror blir utrolig godt å møtes igjen og diskutere hvordan vi skal gjøre Norge bedre. Jeg vet at mine medlemmer gleder seg veldig til å diskutere politikk, sier leder i Sør-Trøndelag AUF, Renate Tårnes til NRK.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.