Hopp til innhold

Slik skal Breivik bo i fengselet

For første gang kan du se fengselets egne bilder av hvordan Anders Behring Breiviks hverdag bak murene blir.

– Vi sender ut bildene som en service til pressen, slik at de kan vise publikum hvordan forholdene er, sier direktør i Ila fengsel, Knut Bjarkeid, til NRK.

Fredag klokken 10.00 faller dommen mot Breivik i Oslo tingrett. Uansett om dommerne mener han er tilregnelig eller utilrengelig, blir han sittende på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum.

Onsdag formiddag, kort tid etter at fangetransporten med Breivik forlot fengselet i Skien, sendte Ila ut bilder av Breiviks oppholdsrom.

Det siste året har Breivik disponert tre celler på om lag åtte kvadratmeter.

For første gang får offentligheten se bilder av massedrapsmannens treningsrom, og skrivepulten der han skriver brev og jobber med sin egen selvbiografi.

Se bildene i galleriet øverst i saken. Under ser du fengselets egen video:

Ila fengsel sendte onsdag ut en video av avdelingen for særlig høy sikkerhet hvor Breivik skal sone.

NETT-TV: Ila fengsel har sendt ut en video av høysikkerhetsavdelingen der Breivik oppholder seg.

Bygger sykehus

Breiviks treningsprogram

BREIVIKS TRENINGSPROGRAM: Her er treningsprogrammet som henger på veggen i rommet der den terrortiltalte nordmannen trener.

Foto: Ila fengsel
breivik sitt treningsrom

TRENER: Breivik får ikke lov til å trene vekter i fengselet, men har tilgang til en tredemølle.

Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

Dersom han blir dømt som utilregnelig venter et spesialbygget «minisykehus» som skal reises spesielt for farlige pasienter som Breivik.

Stortinget har nemlig vedtatt en egen lov, kalt «Lex Breivik», som sikrer strengere sikkerhetsnivå innen psykisk helsevern.

Direktør i Ila fengsel, Knut Bjarkeid, lover at fengselet vil ivareta sikkerheten uansett om Breivik får status som pasient eller innsatt.

– Det avgjørende vil være de sikkerhetsmessige vurderingene, sier han til NRK.

Men fengselet planlegger også en ny avdeling for høysikkerhet dersom Breivik blir dømt som tilregnelig. Etter planen skal den være klar neste høst.

Allerede nå har fengselet rustet opp avdelingen for særlig høy sikkerhet slik at den er tilpasset farlige fanger som Anders Behring Breivik.

– Anker ved utilregnelighetsdom

Det er også her han blir sittende ved en eventuell anke fram til dommen er rettskraftig. Breivik har tidligere gjort det klart at han kommer til å anke dersom han blir dømt som utilregnelig.

Breivik har en kort periode sittet i Skien fengsel, men ble onsdag fraktet tilbake til Ila.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Her forlater Anders Behring Breivik fengselet i Skien

NETT-TV: Her forlater Anders Behring Breivik fengselet i Skien.

Fram til han ble overført til Skien, har Breivik vært i varetekt på Ila siden 23. juli i fjor.

Der har han hatt tilgang til tre celler.

To er omgjort til treningsrom og arbeidsrom. Ifølge pressemeldingen fra fengselet er de tre cellene på omtrent åtte kvadratmeter hver.

Av hensynet til Breiviks personvern har ikke fengselet sendt ut bilder av cellen der han sover. Direktør Bjarkeid vil heller ikke opplyse om hvilke gjenstander 33-åringen har på cella si.

– Men det er begrensninger på hva slags gjenstander som kan være der, sier han.

Spesialtilpasset Breivik

Soningsforholdene til Breivik har status som «særlig høyt sikkerhetsnivå», og dette er det strengeste regimet i norske fengsler.

Regimet ble etablert da Breivik kom til Ila i juli i fjor, men har også blitt brukt mot farlige innsatte tidligere.

Ifølge straffegjennomføringsloven kan det høye sikkerhetsnivået brukes ved særlig høy rømningsfare, fare for gisseltaking eller fare for ny, alvorlig kriminalitet.

Når andre sikkerhetsmessige tiltak har vist seg som eller fremstår som åpenbart utilstrekkelige, kan også innsatte som har gjort seg skyldig i gjentatt vold eller særlig truende atferd omfattes.

Kriminalomsorgen.no

Både cellene, avdelingen og luftegården er under strengere kontroll enn «vanlige» avdelinger i fengselet.

Den innsatte får blant annet ikke være sammen med innsatte fra andre avdelinger. Avdelingen har en egen luftegård som er dekket med piggtråd og netting. Den innsatte får aldri være alene med besøkende.

Fengselet omtaler regimet som en «hard belastning over tid». Derfor er det vanlig at de farligste fangene får ekstra mye tid sammen med de som jobber i fengselet.

«Det høres kanskje flott ut»

De får også egne tilbud om aktiviteter, opplæring og arbeid. Men ifølge Ila fengsel blir det feil å framstille forholdene på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå som bedre enn ved resten av fengselet.

«Det høres kanskje flott ut med tre rom og luftegård, men de fleste ville nok foretrukket samvær med andre innsatte på arbeid, på skolen, på kjøkkenet, i treningsrommet, ute eller på avdelingens fellesrom,» skriver Ila på sine nettsider.

Bjarkeid kan imidlertid ikke svare på om Breivik blir værende i avdelingen for særlig høy sikkerhet dersom han blir dømt til forvaring.

– Det vil være de sikkerhetsmessige vurderingene som er avgjørende. Vi har forberedt forskjellige alternativer, men det vil alltid være sikkerhetsmessige vurderinger som avgjør hvilket alternativ vi bruker, sier han til NRK.

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.