Storberget lettet over tilregnelighetsdom

STORTINGET (NRK.no) Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) er glad for at Anders Behring Breivik er dømt til fengsel.

knut Storberget

LETTET: Stortingspolitiker Knut Storberget (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV)

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Video Jan Bøhler

Jan Bøhler (Ap).

Foto: Nyhetsspiller
Helga Pedersen

Helga Pederen (Ap).

Foto: NRK
Hans Frode Asmyhr

Hans Frode Asmyhr (Frp)

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX
KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
Trine Skei Grande

Trine Skei Grande (V)

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Anders Behring Breivik ble like etter klokken ti fredag morgen dømt til fengsel og forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år.

– Det er det strengeste man kan reagere med. Man har brukt 21 års forvaring og benyttet seg av adgangen til å sette den strengeste minstetiden på ti år. Det er en mulighet for at vedkommende kan bli sittende livet ut i fengsel hvis påtalemyndigheten og fremtidige domstoler mener at det er det riktige, sier Storberget NRK kort tid etter domsavsigelsen.

Han understreker at det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre om de vil anke.

– Men det er nok mange av oss som ønsker at man skal slippe opprivende ankerunder, sier Storberget.

Han innrømmer at han er lettet over en tilregnelighetsdom.

– Jeg håper vi får av avslutning som imøtegår mange av de pårørendes tanker, sier han.

– Massemorderen fikk strengeste straff

Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, synes det var godt at dommens konklusjon ble som den ble.

– Massemorderen har nå fått den strengeste straffen vi som samfunn kan gi ham. Det er i tråd med min rettsfølelse, og jeg tror det er i tråd med rettsfølelsen til hele det norske folk. Slik sett er det godt at konklusjonen ble som den ble, sier Lysbakken.

Han mener dommen også viser at samfunnet har klart å møte et angrep på det norske demokratiet som en rettsstat med rettsstatens prinsipper.

Justispolitisk talsmann Jan Bøhler (Ap) er også glad for dommens konklusjon.

– Det var en lettelse at vi fikk en enstemmig beslutning og at dommen er klar, og at de har brukt maksimumsstraffen vi har i norsk rettspleie. Jeg er også glad for at de har satt den maksimale minstevurderingen ved forvaring, altså ti år, og at offre, pårørende og samfunnet nå kan få ro om dette i en lang periode, sier Bøhler.

Han sier også at han er glad for at det er lagt et fundament i dommen til at Anders Behring Breivik kan holdes innesperret resten av livet.

– Har vært en enorm prøvelse

Parlamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet sier dagens dom er viktig for hele nasjonen for å komme videre etter 22. juli.

– Jeg tenker også at dette er en viktig dag for de pårørende. De har vært gjennom påkjenninger vi andre knapt kan forestille oss, og jeg håper dommen i dag kan hjelpe dem å avslutte ett kapittel i sorgarbeidet de er inne i, sier Pedersen til NRK.

Hans Frode Asmyhr (Frp) sitter i Stortingets justiskommité. Han sier håper dommen vil gi ro rundt saken.

– Denne saken har vært en enorm prøvelse for det norske samfunnet. Det er mange som lider av denne saken. Jeg synes Tingretten har kommet til en god konklusjon og en konklusjon som er i tråd med det mange i samfunnet mente ville være en fornuftig utgang på saken,sier Asmyhr før han fortsetter.

– Med denne dommen kan Anders Behring Breivik skjermes mot offentligheten, og offentligheten kan skjermes mot ham. Det tror jeg er bra for det norske samfunnet.

– 22. juli var en av de vonde dagene

Lederen for 22. julikommiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), sier han vil være forsiktig med å kommentere konklusjonen i dommen. Han vil likevel rose gjennomføringen av rettssaken mot Behring Breivik.

– Jeg skal ikke kommentere dommen, men jeg tror vi kunne levd med ulike domsslutninger, men jeg tror mange kjenner et lettelsens sukk. Når det gjelder selve gjennomføringen av rettssaken tror jeg det har vært en seier for norsk rettsvesen, sier Hareide.

Han trekker frem både dommerens ledelse av den 43 dager lange saken, og den tydelige rolle rettens aktører har hatt.

Det er Venstres leder Trine Skei Grande enig i.

– Vi vet ikke om dette er det endelige punktum i saken, men det som er viktig for meg er at vi har klart å gjennomføre en rettssak i en så vanskelig sak. Jeg mener rettssystemet vårt skal klare seg gjennom gode og vonde dager, og dette var en av de vonde der jeg er veldig stolt av rettens gjennomføring, sier Skei Grande.

Knut Arild Hareide. André Oktay Dahl, Siv Jensen og Trine Skei Grande kommenterer dommen mot Anders Behring Breivik.

- Må tørre å diskutere om straffene er høye nok på bakgrunn av denne dommen