NRK Kultur og underholdning

Kulturstrøm:

 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

 • – Ytringsfrihet må veie tyngst

  EUs digitale lover må sikre medienes uavhengighet, sier Medietilsynet. Lovforslagets formål er vel og bra, ytrings- og pressefrihet må tillegges stor vekt, mener direktøren.

  – Desinformasjon og hatefulle ytringer kan være svært skadelig selv når den er innenfor loven, men risikoen i å gi for store fullmakter til å fjerne innhold, er etter vår vurdering for store. Hensynet til ytringsfriheten må veie tyngst, sier direktør Mari Velsand.

  Lovforslaget har som mål å viske ut juridiske skiller mellom varer, tjenester og innhold som tilbys online og offline, styrke den digitale konkurransen og øke brukernes sikkerhet på nett.

  Ambisjonen er å gjøre avstanden mellom mediebrukere og aktørene bak sosiale medier-tjenester mindre. Blant annet skal nasjonale myndigheter kunne kreve at ulovlig innhold fjernes raskere.

  – Loven bør tydeliggjøre at redaksjonelt innhold ikke skal kunne fjernes, verken av aktører som står bak sosiale medier eller av nasjonale myndigheter, sier Velsand.

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.

 • – Vart som ei minnegudsteneste

  Malakoff-festivalen i Nordfjordeid opna for akkurat ti år sida medan terroren ramma Norge. Kommunen etablerte kriseteam, kyrkja var open og alle blei oppmoda om å ta kontakt med ei vakt dersom dei trengde nokon å prate med.

  Bjørn Eidsvåg var første artist på scena laurdagen.

  – Konserten vart nesten som ei minnegudsteneste, seier festivalsjef Arnt Ivar Naustdal.

 • The Hives rocket Nordfjordeid

  – Endelig tilbake, skrek The Hives-vokalist Pelle Almqvist fra scenen da det svenske bandet inntok Malakoff-scenen i Nordfjordeid torsdag kveld. Bandet holdt godt tak i publikum i over en time, og klarte å skape en fantastisk festivalstemning til tross for korona-restriksjonene som begrenser antall publikum og hvor folk kan bevege seg.

  – Det er godt å stå foran et publikum igjen selv om det er tydelig at vi må bygge opp rockepublikummet fra bunnen av igjen etter to år med pandemi, spøkte Almqvist, og henviste til antallet publikum på plenen i Nordfjordeid.

  Årets Malakoff-festival er en forminsket utgave av festivalen, og går over tre dager. Du kan se NRKs sending fra Nordfjordeid mandag 19:45 på NRK1 eller i NRK TV.

  The Hives på Malakoff 2021
  Foto: Aurora Hennie Krogh / NRK

Anbefalinger

Flere nyheter

Emelie Hollow fremfører låten "Feel" på Træna-festivalen.

Feel - Emelie Hollow

Emelie Hollow fremfører låten "Feel" på Træna-festivalen.