NRK Kultur og underholdning

Kulturstrøm:

 • Uærbødig klengenavn

  Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

  Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
  Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
 • Vikingskip i ferd med å ødelegges

  Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.

 • Minneutstilling for Are Behn

  Finnskogutstillingen i mars åpner med en minneutstilling om Ari Behn. Unni Askeland inviterte med Per Heimly til «å finne små glimt av glede i en stor sorg» etter vennens selvmord. De tre stilte ut sammen i Bergen i 2013 (bildet).

  I lykkeligere tider: Ari Behn, Unni Askeland og Per Heimly da de åpnet utstilling i Bergen i 2013.
  Foto: Marit Hommedal
 • Gamle Deichman blir konsertsted

  I fire måneder framover blir det mye musikk på det tidligere hovedbiblioteket i Oslo. Tons of Rock, Live Nation, All Things Live, Oslo Konserthus og Kulturhuset er blant de som er på kundelisten til The Oslo Way. De har har leid lokalet fram til kommunen avgjør hvem som skal ta over den historiske bygningen.

 • Disse kan havne i Hall of Fame

  Artistene som er nominert til å havne i Rockheim Hall of Fame er klar. De nominerte er: Biosphere, Casino Steel, Halvdan Sivertsen, Hanne Krogh, Terje Tysland, Jonas Fjeld, Lava, Radka Toneff, Titanic. Tre av disse blir innlemmet til høsten.

 • Krimdronning bytter forlag

  Etter 25 år på Aschehoug forlag går Unni Lindell over til Strawberry Publishing. Det er forfatteren selv som tok kontakt med Stordalens nyopprettede forlag. Lindell skal komme med en ny krimbok til høsten kalt «Nabovarsel». Det er ikke avklart om Lindells tidligere utgivelser vil følge med til det nye forlaget.

  Unni Lindell
  Foto: Anton Soggiu / Strawberry Publishing

Flere nyheter