NRK Kultur og underholdning

Kulturstrøm:

 • Malte over kritisert gatekunst

  Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

 • Bergen tok storeslem i korps-NM

  Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

  I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

  I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.

 • Mona Lisa-kopi solgt for millioner

  En kopi av Mona Lisa ble i dag solgt for 2,9 millioner Euro på en auksjon i Paris, melder Reuters. Det tilsvarer mer enn 29 millioner norske kroner.

  Maleriet er en av mange reproduksjoner av det berømte kunstverket. En talsperson fra «Christie», som er stedet auksjonen tok sted, kaller det hele for galskap.

  Summen er en klar rekord for en reproduksjon av Mona Lisa, sier hun.

  Ifølge BBC var det forventet at maleriet ville gå for rundt 300.000 Euro, altså nesten ti ganger så lite som det faktisk ble solgt for.

  Kjøperen skal være en samler fra Europa.

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Aina Basso blir festspeldiktar

  Aina Basso blir neste års festspeldiktar. Under avslutninga av årets festspel i Aasentunet kunne arenaleiar Olav Øyehaug Opsvik melde at forfattar og historikar Aina Basso frå Giske vert festspeldiktar i 2022. – Eg kjenner ei nær tilknyting til både Aasentunet og Festspela, seier ho.

  Aina Basso
  Foto: Oda Berby / Oda Berby
 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise
 • Konsert ble nytt album

  – Jeg har alltid tenkt at det vi gjør på scenen er det ærligste, sier Lillebjørn Nilsen til Kulturstripa. Nå gir han ut konsertalbumet «Live in Telemark» med den irske visesangeren Andy Irvine.

  Lillebjørn Nilsen
  Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Flere nyheter

Fra gatemusikere til internasjonale superstjerner?

Etter seieren i Eurovision Song Contest ble italienske Måneskin beskyldt for å bruke dop under sending. Negativ test renvasket frontfiguren. – Hele greia var bare tåpelig.

Josefine og Oskar vant MGPjr

Lørdag kveld ble MGPjr avholdt for 20. gang på rad. Åtte låter har nå blitt til én vinner. – Vi er tomme for ord, sier de ferske vinnerne.

Filmstjerne Liv Ullmann debuterer på Festspillene i Bergen som 82-åring

Demens og gløymsel er tema når Liv Ullmann speler i multimedieframsyninga «The American Moth». – Det er litt nervøst, seier teater- og filmstjerna.