Hopp til innhold

Derfor vil ikke Breivik anke en tilregnelighetsdom

ILA FENGSEL (NRK): Meningsfeller har sendt brev til Anders Behring Breivik for å gi ham råd om hvordan han skal ta dommen fredag.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

MANGE BREV: – Han får brev fra veldig mange og har kontakt fra meningsfeller rundt omkring i hele verden, sier forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Han har fått brev fra meningsfeller hele tiden under rettssaken som har gitt ham tilbakemeldinger på hans opptreden i retten og hele rettsprosessen, forteller forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK.

– Og likeledels har meningsfeller nå kommet med råd om hvordan han bør forholde seg til dommen i morgen, utdyper hun.

Rådene fra sympatisørene går i retning av at den terrortiltalte skal ta dommen «som en mann» dersom han blir dømt til fengsel, og ta ansvar for sine handlinger.

– Slik jeg forstår ham, så er han opptatt av at dersom han blir kjent tilregnelig, så setter han punktum og tar konsekvensene for sine handlinger, forklarer forsvareren.

Sensurerte Breiviks brev

pc på ila

Breivik har tilgang på en datamaskin på cella på Ila, slik at han kan skrive brev og annet.

Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

Alle brev som sendes inn til innsatte åpnes og kontrolleres av fengselets personale.

Tidligere har Justisdepartementet bekreftet at de har stanset noe av posten som var adressert til Breivik.

Årsaken skal ha vært at de inneholdt straffbare forhold. Justisdepartementet ønsker ikke å si hvor mange brev det er snakk om.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier forsvarerne etter dommen kommer til å undersøke hva som har blitt sensurert.

– Vi vet ikke hva brevene inneholder eller hvor mange de er, men det er noe vi vil se på i ettertid for å sikre oss at det har vært rettslig grunnlag for å stanse disse brevene, sier Bæra.

Ifølge grunnlovens §100 gjelder ytringsfriheten også innsatte med de begrensninger som følger av straffegjennomføringsloven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra møtte Breivik i Ila fengsel dagen før dommen for å gi ham råd.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Forbereder Breivik på talenekt

Torsdag ettermiddag traff 33-åringens forsvarere den terrortiltalte innenfor murene i Ila fengsel for å forberede ham på domsavsigelsen dagen etter.

De var opptatt av blant annet å fortelle Breivik at han får begrenset taletid etter at dommen mot ham er opplest. Tidligere har det vært kjent at 33-åringen har forberedt skriftlige notater som han ønsker å lese opp i retten, to ulike versjoner, avhengig av dommens utfall.

– Det er ikke slik at han kan komme med en lang utgreing eller tale, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Kommentaren han har tenkt til å komme med i morgen dreier seg om ankespørsmålet, hans betrakninger rundt det og at han ikke erkjenner straffskyld fordi han påberoper seg nødrett, sier Lippestad.

Sikker på at han blir dømt tilregnelig

Lippestad sier Breivik ønsker å anke dommen på stedet dersom dommerne mener han er for syk til å bli straffet, og må overføres til tvungen psykisk helsevern.

Begge forsvarerne har derimot rådet ham til å ta betenkningstid før han eventuelt bestemmer seg for å anke en utilregnelighetsdom.

Samtidig er massedrapsmannen overbevist om at han blir dømt som tilregnelig, slik han selv ønsker.

– Han er rimelig sikker på at det blir tilregnelig. Han er derfor kanskje den av oss som er minst spent på utfallet av dommen, sier Lippestad

Ifølge Lippestad ønsker 33-åringen å bruke tida han sitter innesperret etter dommen har falt til å skrive brev og gi utrykk for sitt politiske ståsted, blant annet ved å utgi bøker.

– Han får brev fra veldig mange og har kontakt fra meningsfeller rundt omkring i hele verden, sier Lippestad.



Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.