NRK Kveeni

Hopp til innhold

Kvensk i NRK TV

 • Ny daglig leder ved Storfjord språksenter

  Storfjord kommune har ansatt Riitta Leinonen som ny daglig leder for Storfjord språksenter. Leinonen har i mange år vært ansatt ved Nordkalottens grensetjeneste i Storfjord. Hun starter i jobben i begynnelsen av september, da vil styret møte henne for å ønske henne velkommen, sier styreleder Leif Bjørnar Seppola.

  Riitta Leinonen
  Foto: Anne-Mari Berg Rahkonen / NRK
 • Laksefjorden i Finnmark får kvensk navn

  Kartverket har fastsatt at det kvenske navnet på Laksefjorden i Lebesby kommune skal være Laisvuono. Kvensk stedsnavnstjeneste har dokumentert tre ulike navn på fjorden, Laisvuono, Läjisvuono og Laakisvuono, og Språkrådet har tilråda Laisvuono som hovednavn. Språkrådet tilrår også navnet Kelavuono for tettstedet Kjøllefjord, det er Lebesby kommune som er vedtaksorgan i den saken.

  Kjøllefjord, Lebesby kommune, Finnmark
  Foto: Mariam Eltervåg Cissé
 • Planlegger markering av første kven i Skjervøy

  I Skjervøy er det i dag satt ned en arbeidsgruppe som skal finne ut hvordan kommunen skal markere at det i år er 500 år siden første kven blei registrert som skattebetaler i kommunen. I 1522 ble Nils Kven registrert som skattebetaler i Skjervøy Sogn.

  Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, sier det er et bra tiltak for å markere vår flerkulturelle bakgrunn. – Vår kulturarv og våre røtter blir viktigere og viktigere, sier han.

  Initiativet kom fra tre utflyttede kvener. Unni Huru, Beate Adolfsen og Herulf Johansen. Arbeidsgruppas mål, der også Norske kveners forbund er med, er å få til en markering før året er omme.

  Møte i Skjervøy vedr. markering Nils Kven 500 år.
  Foto: Skjervøy kommune