– Nå kan vi begynne å gå videre

STAVANGER (NRK.no): Foreldrene til Marianne Sandvik, som mistet livet på Utøya 22. juli, er lettet over at retten mener Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Foreldrene til Marianne Sandvik som ble drept på Utøya 22.juli i fjor, dro i dag til Kristiansand for å høre dommen mot Anders Behring Breivik.

Gaute og Toril Sandvik mistet datteren Marianne på Utøya i fjor. Fredag var de i Kristiansand for å se domsavsigelsen i terrorrettssaken. Foto: Anders Fehn

– Jeg har den samme følelsen i kroppen som før domsavsigelsen, men det var godt at det ble tilregnelig, slik vi håpet på, sier Gaute Sandvik fra Stavanger.

Han og Toril mistet sin 16 år gamle datter Marianne på Utøya i fjor.

Fordi Jæren tingrett ikke overførte domsavsigelsen, satte de to seg fredag på morgentoget til Kristiansand og overføringen til tingretten der.

– Han har fått nok oppmerksomhet

Klokken 10.00 begynte opplesningen av det de to har håpet på i lang tid.

– Nå skal Mariannes morder få sin straff, sier faren.

Saken fortsetter under bildet

Gaute og Toril Sandvik

Gaute og Toril Sandvik mistet datteren Marianne på Utøya 22. juli i fjor. Fredag morgen reiste de til Kristiansand tingrett for å få med seg overføringen av domsavsigelsen i terrorrettssaken.

Foto: Anders Fehn / NRK

Moren Toril var lettet etterpå.

– Nå har dommen endelig kommet, og han får sin straff som fortjent. Nå kan vi etterlatte begynne å gå litt videre i livet, sier hun.

– Nå kan han ikke ligge mer i hodene våre. Han har fått nok oppmerksomhet i de ti lange ukene.

– Det blir et sluttpunkt

Foreldrene håper dommen blir stående, og at det ikke blir noen ankesak.

– Det er veldig bra hvis vi slipper å gå gjennom dette en gang til. Nå får han straffen sin, og vi kan glemme ham. Det blir et sluttpunkt, sier Gaute Sandvik.

– Jeg har vinglet frem og tilbake på hva jeg har tenkt underveis i rettssaken, men nå i slutten er jeg ikke så veldig overrasket over utfallet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.