Forsvarerne: - Dersom dette blir dommen, anker Breivik

SAL 250 (NRK.no) Aktoratet mener Anders Behring Breivik er utilregnelig. Dersom retten er enig, kommer massedrapsmannen til å anke dommen.

holden

SOM FORVENTET: Anders Behring Breivik sier at han kommer til å anke dommen dersom han overføres til tvunget psykisk helsevern.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Det har hele tiden vært utgangspunktet, at han ikke ønsker å bli idømt tvungent psykisk helsevern, så sånn som det ligger an i dag, vil han anke da, sier forsvarer Tord Jordet til NRK.no.

Gjennom hele rettssaken har Breivik kjempet med nebb og klør for å bli dømt som tilregnelig. Han ser på utilregnelighetsstempelet som et politisk motivert våpen myndighetene bruker for å undergrave hans ideologi.

Gjorde høyreekstrem hilsen

Etter at aktor Svein Holden hadde avsluttet sin prosedyre torsdag ettermiddag, kom Breiviks misnøye klart fram. På vei ut av salen reiste han seg og viste den samme høyreekstreme hilsenen som han gjorde i starten av rettssaken.

– Han synes det er viktig å sende et signal til sine støttespillere om hvor han står politisk. Han lot være å gjøre den etter de første dagene av hensyn til de pårørende og etterlatte, men nå som den delen er over, synes han det var riktig å markere sitt ståsted igjen, sier Jordet.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Etter at aktoratet la ned påstand om tvunget psykisk helsevern, gjorde terroristen på ny sin høyreekstreme hilsen mot retten.

NETT-TV: Slik reagerte Breivik på aktors påstand

Breivik smilte også flere ganger under Holdens prosedyre.

– Jeg har ikke fått snakket så mye med ham nå, om hvorfor han smilte på de forskjellige stedene, men han syntes det var mye som var tynt i den første rapporten.

– Som forventet

Samtidig bedyrer forsvarerne at de ikke er overrasket over at statsadvokatene la ned påstand om at deres klient skal overføres til tvunget psykiske helsevern.

– Det var det vi hadde regnet med, Breivik visste også at dette var et sannsynlig scenario, sier forsvarer Tord Jordet til NRK.no.

Forsvarer Geir Lippestad sier Anders Behring Breivik ikke var overrasket over aktoratets påstand.

NETT-TV: - Påstanden var som ventet