Hopp til innhold

– Har håndtert rettssaken med en verdighet det står respekt av

Nå som det ser ut som om 22. juli-rettsaken er over, roser statsminister Jens Stoltenberg både domstolen og det norske folk for måten de har håndtert de hektiske ukene.

Se statsminister Jens Stoltenbergs reaksjon på Breivik-dommen.

Stoltenberg roser det norske folk og domstolen i studio i Dagsrevyen fredag kveld.

Anders Behring Breivik ble fredag enstemmig dømt til forvaring med en strafferamme på 21 år, med en minstetid på 10 år. Hverken Breivik selv eller aktoratet valgte å anke dommen, og dermed ser det ut som om den krevende rettssprossen er over.

– Verdighet

– Domstolen besto testen og håndterte rettsaken på en ryddig og god måte. Det norske samfunnet har håndtert alt rundt rettssaken med en verdighet som det står stor respekt av, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Også i utlandet har interessen vært enorm for rettsprosessen mot Breivik. Både under selve rettssaken og domsavgivelsen har det vært stor aktivitet både på tradisjonelle og sosiale medier.

Stoltenberg er av den oppfatning at det utenfor Norges grenser i all hovedsak råder stor respekt for måten Norge opptrått under denne tiden.

– De ser at det har blitt håndtert på rettstatens grunn. Vi har håndtert den mest grufulle voldshandlingen i Norge i fredstid på en ryddig og ordentlig måte, og det handler blant annet om at domstolen er uavhengig og at politikerne ikke blander seg inn i eller mener noe om en dom, sier han.

– 22. juli ikke over

Han kan som statsminister ikke uttale seg om selve dommen, men sier vi nå setter punktum for et svært viktig kapittel i norsk historie.

– Hvis det bekreftes at det ikke blir noen anke, så setter vi punktum for det norske samfunnets juridiske oppgjør med gjerningsmannen. Og det er viktig.

Men selv om rettssaken sannsynligvis er over, så er statsministeren klar på at 22. juli ikke er det.

– Selve 22. juli vil være med oss i lang tid. Spesielt for dem som mistet sine nærmeste og dem som ble skadet og kommer til å leve med sår resten av sitt liv, i tillegg til hele det norske samfunnet.

Fornøyd med debatten

I retten ble det slått fast at Breivik var en politisk motivert terrorist. Stoltenberg mener debatten rundt Breiviks motiv og metoder hele tiden har vært god, og kommer til å fortsette å være det.

– Jeg opplever at debatten har vært ryddig og tror den kommer til å være det i fortsettelsen. Jeg er sikker på at det norske folk kommer til å debattere ekstremisme og vold på en ryddig måte.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.