Hopp til innhold

– Skal bli godt for samfunnet å få en avgjørelse i denne saken

Mange hundre mennesker fra inn- og utland kommer til å følge med når den historiske dommen i 22. juli-straffesaken leses opp på fredag.

Geir Engebretsen

VENTER FULLT TINGHUS: Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett sier de har forberedt seg på avslutningen av norgeshistoriens største straffesak i lang tid. Journalister fra hele verden har meldt sin ankomst, i tillegg til etterlatte, advokater og vanlige tilskuere.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Jeg tror det skal bli godt for samfunnet å få en rettsavgjørelse i denne saken. Det er det mange som har ventet på, og som de har sett fram til med både spenning og interesse, sier sorenskriver, Geir Engebretsen, i Oslo tingrett til NRK.

Klokka 10 fredag 24. august starter fagdommer Wenche Arntzen opplesningen av dommen i norgeshistoriens største rettsoppgjør siden andre verdenskrig.

Til forskjell fra det som er vanlig i straffesaker, så starter rettens administrator med å lese selve domsslutningen først, før begrunnelsene.

Dermed får tilhørene tidlig svar på det mange lurer på;

Om dommerne mener at Anders Behring Breivik skal dømmes til fengsel eller om de mener han var for syk 22. juli til at han kan straffes for massedrapet på 77 mennesker.

Vil ta en dag å lese opp

I alt regner tingretten med at det vil ta fire timer å lese opp hele dommen, men på grunn av innlagte pauser vil dette vare rundt fem, seks timer.

Etter at rettens administrator har lest opp deres konklusjoner, fortsetter fagdommer Wenche Arntzen på den langvarige opplesningen av dommernes begrunnelser for dommen.

Da klargjør de hvordan de har vurdert bevisene i saken; vitnenes utsagn og politiets taktiske og tekniske funn som er lagt fram i retten.

– Kun de ansvarlige dommerne kjenner innholdet i dommen, sier Engebretsen.

Tingretten har gjort en ekstra innsats for at dommen ikke skal bli kjent på forhånd gjennom lekkasjer. Blant annet blir den ikke lagt inn i Domstoladministrasjonens saksbehandlingssystem på forhånd slik at andre ansatte har tilgang på den.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Breivik-dommere samlet før dommen

AVGJØR: På møterom 458 i Oslo tinghus har dommerne skrevet dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Nå forbereder de opplesningen førstkommende fredag. F.V: Meddommer Ernst Henning Eielsen, meddommer Diana Patricia Fynbo, fagdommer Wenche Arntzen, fagdommer Arne Lyng og meddommer Anne Elisabeth Wisløff.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ikke sikkert endelig punktum

Det knytter seg blant annet stor spenning til om dommerne går god for akoratets påstand om at 33-åringen ikke kan dømmes til fengselsstraff fordi det er tvil om han er frisk nok, eller om dommerne velger å se bort fra tidligere rettspraksis.

Breiviks forsvarere har på sin side argumentert for at tiltalte bør og ønsker å bli dømt som terrorist og til fengselsstraff.

33-åringen har uttalt at han kommer til å anke dersom dommerne konkluderer med at han er utilregnelig, og derfor må overføres til behandling istedenfor fengsel.

Dersom en av partene anker dommen, vil det ikke bli satt noe endelig punktum for saken fredag. Da blir det nye runder i høyere rettsinstanser fra januar 2013.

– Unik straffesak

Ifølge sorenskriveren skiller 22. juli-straffesaken seg fra alle andre rettssaker vi har vært vitne til i Norge.

– Det er jo både alvoret i den og den enorme samfunnsinteressen. Det har aldri forekommet en sak som gjelder så mange drepte og sårede personer i en enkelt straffesak, sier Engebretsen.

Så langt har 750 personer akkreditert seg for å følge domsavsigelsen i Oslo tingrett fredag. Rundt 500 av disse er journalister, hvorav rundt 100 er fra utlandet.

– Det er en omfattende interesse i verden rundt oss for denne dommen, sier sorenskriveren.

Breivik har forberedt kommentarer

Forsvarer Geir Lippestad og forsvarer Vibeke Hein Bæra

Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra argumenterer for at Breivik må dømmes til fengsel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De fem dommerne som avgjør Breiviks skjebne, består av to fagdommere, som har juridisk bakgrunn og tre lekdommere, som representerer folket.

Flertallet avgjør hva dommen blir. Under domsavsigelsen fredag blie det klart om dommen er enstemmig eller om noen av de fem dommerne er uenige.

Alle dommernes stemme teller likt. Siden lekdommerne er i flertall, kan de avgjøre dommen dersom de skulle være av motsatt oppfatning enn fagdommerne.

Inga Bejer Engh og Svein Holden

Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden argumenterer for at dommerne må komme fram til en utilregnelighetsdom fordi det er tvil om han er frisk.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Uansett om han blir dømt til forvaring eller tvungent psykisk helsevern, kommer 33-åringen til å havne en spesialcelle i Ila fengsel.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad har Breivik forberedt noe som han ønsker å si i retten. Kommentarene er tilpasset de to mulige utfallene av fredagens dom.

– Det er ikke slik at han kan komme med en lang utgreing eller tale, uttalte Lippestad til NRK.

Han understreker at Breivik er fortsatt veldig klar på at han ønsker å bli dømt som tilregnelig, og at han ikke vil anke dersom han blir dømt til fengsel.

Betydelig sikkerhetsopplegg fra politiet

På toppen av de 750 personene som har varslet at e kommer, er det ventet at det alminnelige publikum ønsker å følge med når dommen avsies.

– Det er en stor logistikk-utfordring å få gjennomført dette, innrømmer sorenskriveren.

Han sier tingretten er godt forberedt, men advarer om at folk må forberede seg på køer, blant annet på grunn av sikkerhetskontrollen.

Også politiet har forberedt seg i lang tid. De har ansvaret for både rettssakens sentrale aktører og publikums sikkerhet under domsavsigelsen.

– Det vil bli et betydelig sikkerhetsopplegg. Publikum vil se et stort tilslag av uniformert og bevæpnet politi, sier innsatsleder Torgeir Brenden til NRK.

Stenger gater for trafikk

Innsatsleder i politiet Torgeir Brenden i Oslo tinghus

Innsatsleder i Oslo-politiet, Torgeir Brenden, sier det blir like stort politioppbud under dommen som under resten av hovedforhandlingen.

Foto: NRK

Han ønsker ikke å si om politiet har høynet beredskapen som følge av trusselbrevene som har blitt sendt fra en person som hevder han/hun er en del av Breiviks påståtte nettverk.

– Vi forholder oss til trusselvurderingen som PST gir oss, sier Brenden.

En del gater rundt tinghuset vil i likhet med under selve hovedforhandlingen bli sperret av sikkerhetshensyn.

– Jeg er spent på hvor mange personer som kommer, og vi er oppmerksomme på store folkemengder, sier innsatslederen, som anbefaler folk å ta veien utenom dersom de ikke har noen ærend rundt tinghuset fredag.

Overføres direkte på NRK

Etterlatte over hele landet har fått tilbud om å komme til Oslo for å følge domsavsigelsen.

I tillegg overføres domsavsigelsen til seks andre domstoler i landet. Dette er:

Tingrettene i Bergen, Trondheim, Tønsberg, Tromsø, Ringerike og Kristiansand.

Både presse og publikum har adgang itl disse tingrettene. Publikum kan også følge domsavsigelsen fra VG-auditoriet i Oslo.

NRK overfører domsavsigelsen direkte både på TV, radio og nett.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.