Hopp til innhold

Reiser seg i protest mot Breivik

SAL 250 (NRK.no): Støttegruppa etter 22. juli varsler om at de i protest vil reise seg og gå ut av rettssalen når tiltalte får ordet siste rettsdag.

Støttegruppen vil gjennomføre en stille protest under Anders Behring Breiviks avsluttende kommentarer.

NETT-TV: John Hestnes i Støttegruppa etter 22. juli sier til NRK at de vil vise sin forakt for gjerningsmannen i en symbolsk protest fredag.

Fredag er satt av til forsvarernes prosedyre og til de siste kommentarer fra fornærmede og tiltalte.

Anders Behring Breivik har allerede sagt i retten at han ønsker en time til slutt i straffesaken mot ham til å komme med sine kommentarer.

Dette har ikke gått ubemerket hen.

– Det liker vi ikke i det hele tatt, sier John Hestnes i Støttegruppa for 22. juli til NRK.

Han sier en av de berørte kom med forslaget om at de alle skal reise seg når tiltalte kommer med sine kommentarer på slutten av rettsdagen.

– Det synes jeg var en kjempegod idé, for vi er ikke interessert i å høre noe mer på ham, han er ferdig for oss nå, forteller Hestnes.

Hestnes sier de skal oppfordre alle berørte til å være med på denne stille protesten fredag.

– Og det er mange av dem i retten, så da blir det bare pressen som sitter igjen, legger han til.

Vil at massemorderen skal glemmes

Mange av de etterlatte har vært tydelige på at de ønsker at gjerningsmannen skal dømmes tilregnelig og til fengselsstraff, men Hestnes sier likevel at han kan slå seg til ro med uansett dom.

– Det er klart vi har vært et lite flertall som mener han er tilregnelig, at han vet hva han har gjort alle de åra han har planlagt.

– Men så har vi jo fått høre at uansett, så ser vi aldri den mannen igjen, og det er det vi hele tida har ønsket. Han blir dømt til tvungent psykisk helsevern, eller forvaring, – ergo han er glemt, sier Hestnes.

Nestleder Christin Bjelland i Støttegruppen etter 22. juli sier meningene er delte og sterke blant medlemmene etter at aktoratet la ned påstand om at Anders Behring Breivik er for syk for fengselsstraff.

– Som støttegruppe har vi besluttet å ikke ha noen formell mening om dette spørsmålet, fordi medlemmene våre har delte og sterke følelser om dette, sier Bjelland til NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

Vibeke Hein Bæra

- GOD IDÉ: Breiviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, synes det er fornuftig at pårørende forlater salen når hennes klient skal snakke.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Ingen vil lenger tro på ham

Hestnes sier hans synes aktor hadde en god og forståelig prosedyre i dag, selv om de havnet på at Breivik bør dømmes til tvungen psykisk helsevern, på grunn av den store tvilen om hans tilregnelighet.

– Jeg tror de berørte tar aktoratets prosedyre veldig greit. Påtalemyndigheten kan ikke gå utenom loven.

Han legger til at det også er fordeler med at gjerningsmannen kan bli dømt som utilregnelig.

– Dersom han blir dømt som utilregnelig er det heller da ingen som tror på ham lenger. Han kan ikke lenger prosedere sin politikk eller de gale tingene han har i hodet sitt. Det blir ingen vits, for det er ingen som tror på ham når han er dømt psykisk, utdyper han.

Forsvarer støtter protesten

Den planlagte, stille protesten får støtte fra uventet hold. Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til NRK at dette er en god idé.

– Det tenker jeg at er klokt, og at det er deres fulle rett, sier Bæra.

Hun legger til at hun har tenkt på dette tidligere i rettssaken.

– Det gjelder også det at det er mulig å slå av TV-en når det blir mye, så det synes seg høres fornuftig ut, sier hun.

  • SE VIDEO av Anders Behring Breiviks reaksjon på aktors påstand:
Etter at aktoratet la ned påstand om tvunget psykisk helsevern, gjorde terroristen på ny sin høyreekstreme hilsen mot retten.

SE: Breivik svarte med en høyreekstrem hilsen på aktors påstand.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.