Hopp til innhold

Lesetips for de yngste

Sjekk ut disse ferske boktipsene for barna.

Tre barn utkledd som superhelter med hver sin bok i hånda

LESEGLEDE: Bruk tipsene i denne saken til å gi barna leseglede eller til å skape hyggelige lesestunder sammen.

Foto: Colourbox.com

Trenger du boktips til de yngste i familien? Denne saken oppdateres fortløpende med anbefalte barnebøker fra NRKs bokanmeldere.

Tipsene spenner fra nordisk tegneseriemagi for de eldste barna via faktabøker om fotball og dinosaurer til undrende og morsomme rim om tissing og musikkglede for de små.

Enten barna leser selv, eller blir lest for – her er noe for enhver smak.

For de yngste – 3–6 år

Bokstabel (mindre)

Døråpner for gode samtaler

Bokomslaget til Berre mor og Ellinor
Foto: Gyldendal

  • Bok: Ingrid Z. Aanestad og Sunniva Sunde Krogseth: «Berre mor og Ellinor»
  • Kategori: 4–7 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

En vakker liten bok om å være glad, men også trist. I tosomheten til mor og Ellinor er det mor som er trist. Ellinor vet ikke hvordan hun kan hjelpe. Er det Ellinors ansvar at mor har det bra? Og er det lov å fortelle hvordan man har det til andre?

Aanestad viser at det kan være vondt å være lei seg, men at det ikke er farlig. Humøret er som været, sier mor, det fins både vind og regn, men heldigvis også dager med sol.

Sunniva Sunde Krogseths følsomme illustrasjoner utvider historien; hun zoomer inn på ting som kan gi glede og trygghet. Som et sneglehus, en måke eller enn musling.

Denne bildeboken gir ingen lettvinte løsninger på mentale opp- og nedturer, men den kan være døråpner for mange gode samtaler.

Hvem spiser en venn?

Kombinasjon av forfatter og illustratør Joe-Todd Stanton og omslaget til hans bok «En mus ved navn Julian».
Foto: Mangschou Forlag
  • Bok: «En mus ved navn Julian» av Joe Todd-Stanton.
  • Oversatt av: Eivind Sudmann Larssen
  • Kategori: Bildebok 3-6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Kan en mus og en rev bli venner? Mot alle odds blir de det i denne fine, lille bildeboken.

Musen Julian bor i en hule, helt alene. De andre dyrene i skogen bryr han seg ikke om: Enten vil de spise ham, ellers er de forstyrrende.

En dag braser en rev inn i hulen med hele hodet sitt. Det er så skummelt. Men han blir sittende bom fast! Hvordan skal dette gå?

Joe Todd-Stanton varierer mellom illustrasjoner fra et museperspektiv - der en kraftig revesnute kan fylle en hel stue - og store oversiktsbilder, hvor det myldrende livet under bakken utspiller seg med grevlinger, jordrotter - og lille Julian.

Resultatet er både vakkert og overraskende.

Jeg liker godt at Julian gjemmer seg for bonden og hunden hennes.

Og jeg heier på at han faktisk får lov til å fortsette eneboer-livet sitt, selv om han får seg en uventet venn.

Ikke bare-bare å få en lillebror

Gudrun Skretting og bokomslag til "Struts og Ada får en lillebror"
Foto: Niklas Lello / Aschehoug forlag
  • Bok: Gudrun Skretting og Inga H. Sætre: «Struts og Ada får en lillebror»
  • Kategori: 3-6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Å få søsken er ikke så enkelt når man er vant til å få all oppmerksomheten fra de voksne. Ada har heldigvis kosedyret Struts, og det finnes ingen grenser for hva de to kan finne på for å få mamma og Jon til å se dem. Og høre dem. Både voksne og barn kan kjenne seg igjen i denne komprimerte og følelsesladede fortellingen. Inga H. Sætre gir Ada temperament med røffe riss, og Struts er så levende at jeg kunne banne på at han kan både fly, gaule og gråte. Men ingen banning i en bok for de minste!

Jeg liker godt at deler av historien bare fortelles i illustrasjonene. Det er også tegn på raushet; barn som er for små til å lese bokstaver, leser like gjerne bildene. «Struts og Ada får en lillebror» er dessuten helt på Adas parti. Sympatisk.

Denne anbefales til alle som har fått eller skal få småsøsken.

Kan tyver og politi bli venner?

Bokomslag "Polititjuven" og Marianne Gretteberg Engedal
Foto: Tove Bakke / Samlaget
  • Bok: Marianne Gretteberg Engedal: «Polititjuven»
  • Kategori: Bildebok 3-6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Kjell kommer fra en familie av tyver, men han likte ikke å stjele, så det har han sluttet med. Men hva skjer når det kommer en ny jente i klassen, Perit, som er politi? Det blir ikke bedre av at Perit legger sin elsk på Kjells bestevenn, Pølse-Per. Nå er det Perit som stjeler!

Med en snurrig og høyst inkluderende stil skaper Marianne Gretteberg Engedal spenning i en skikkelig fin bildebok som utfordrer våre fordommer og stereotypier. For den første boken om Kjell, «Pølsetjuven», ble hun hedret både med Kulturdepartementets bildebokpris og Nynorsk barnebokpris. Bøkene kan leses hver for seg, men her har Marianne Gretteberg Engedal skapt et eget univers, som sikkert kan vokse på linje med Kari Stais klassiske Jakob og Neikob-bøker.

«Polititjuven» kan fort bli en leserfavoritt, full som den også er av kreative visuelle detaljer.

Tar svaret i egne hender

Kaia Dahl Nyhus og barneboka "Hvorfor det?"
Foto: Line Fresti / Cappelen Damm
  • Bok: Kaia Dahle Nyhus: «Hvorfor det?»
  • Kategori: Bildebok 4-7 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det finnes så mange spørsmål, hvem kan gi svar? I motsetning til Anna Fiske, som i sine faktabøker for barn svarer så godt hun kan på alt mellom himmel og jord, lar Kaia Dahle Nyhus spørsmålene forbli ubesvart.«Sånn er det bare», svarer de voksne, enten det er lærere, foreldre, psykologen, statsministeren eller kongen selv som svarer.

Hvorfor er det galt å slå? Den lille jeg-fortelleren tar saken i egne hender, bokstavelig talt, i en fortelling som har en overraskende vinkling og som nok kan sette i gang diskusjoner om etikk og moral.

Kaia Dahle Nyhus er gjenkjennelig i både tematikk og illustrasjoner – hun gir personlighet og karakteristika til alle personene sine med få og nøkterne virkemidler.

«Hvorfor det?» er en frisk og frekk filosofering over rett og galt.

Løssluppen fantasi

Anna Fiske gir ut barneboka "Hvordan er det å være voksen?" høsten 2021
Foto: Cappelen Damm/Åsmund Holien Mo
  • Bok: Anna Fiske: «Hvordan er det å være voksen?»
  • Kategori: Bildebok 3-6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det er lett å kjenne igjen en barnebok av Anna Fiske. Ikke bare har illustrasjonene hennes et karakteristisk rufsete uttrykk, hun legger alltid for dagen en løssluppen fantasi koblet med viljen til å ta små barn på alvor.

Nå har hun nærmest skapt sin egen serie med bøker som begynner med «Hvordan?» og der hun svarer på sin egne, lekne måte – samtidig som hun stille spørsmål tilbake til barna.

Dette er en bruksbok som setter barns egne tanker i gang – og som viser en voksenverden som er både utfordrende, morsom og mangfoldig.

Løfter frem mangfoldet

Omslaget til barneboka "Mammas magiske hemmelighet".
Foto: BedreVi Forlag
  • Bok: «Mammas magiske hemmelighet» av Salamatu Winningah og Elif Zeynep Türkoglu (ill.)
  • Kategori: Bildebok 3-6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Selma elsker å låne mammas fargerike skjerf, de som kalles hijab. Mamma har hijaber for glade dager, for triste, for hverdag og for fest. Men hvorfor bruker hun egentlig hijab? Til Selma avslører mamma en hemmelighet. Hijaben gir henne magiske krefter. Men mamma er da ingen superhelt?

«Mammas magiske hemmelighet» er en oppbyggelig fortelling som understreker at det ikke er klærne som definerer hvem du er, men handlingene dine. En søt, liten fortelling som vil løfte frem mangfoldet i den norske barnelitteraturen.

Raus god natt-fortelling

Omslaget til boka "Dyrene sover" av Kjersti Annesdatter Skomsvoll.
Foto: Aschehoug
  • Bok: «Dyrene sover» Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mari Kanstad Johnsen (ill)
  • Kategori: Bildebok for barn 3–6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bo vil ikke legge seg. Han tuller og herjer, hvordan skal mamma få ham i seng? Gjennom å fortelle om hvordan alle de forskjellige dyrene sover, leker de seg gjennom en hel fauna av eksotiske og mer hverdagslige dyr og fisker. Mari Kanstad Johnsen er gjenkjennelig med sin rause fargebruk og sine eksplisitt dynamiske illustrasjoner. Vi står på hodet med Bo, eller krøller oss sammen med ham som en slange.

Dette er en fin godnattbok som lar barnet nærme seg sengen i sitt eget tempo.

Finurlig liten ode til klossmajoren

Bokomslag "Uppsa" av Hilde Hodnefjeld
Illustrasjon: Hilde Hodnefjeld / Gyldendal
  • Bok: «Uppsa» av Hilde Hodnefjeld
  • Kategori: Bildebok 3–6 år
  • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

Vi møter en hovedkarakter som stadig får kjeft av pappa fordi det søles og ting går i stykker. Den følelsen: Alt var fint, men nå er det dumt. «Uppsa» av Hilde Hodnefjeld løfter frem og anerkjenner denne følelsen, og validerer det sårbare og ukontrollerte barnet som bor i oss. Barnet som må leve med en ulykkesfugl på skulderen.

Denne boka er så absolutt verdt en lesestund med en liten en i armkroken. Ikke bare for å gi barn en følelse av at de ikke er alene om å gjøre feil, men også for å minne de voksne på at livet er fullt av søl og knas og knus.

«Uppsa» er en nydelig liten bok for alle barn som har fått kjeft for å kløne det til, og for alle foreldre som har glemt hvordan det er å navigere verden i en barnekropp.

Sammen i musikken

Bokomslag "En flue fløy" og Sondre Lerche
Foto: Victoria Sandøy/Isabell N. Wedin / Cappelen Damm
  • Bok: «En flue fløy» av Sondre Lerche og Victoria Sandøy (ill.)
  • Kategori: Bildebok 3–6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Var det en fortid i korps som gjorde heltidsmusiker av Sondre Lerche? Det vet jeg ingenting om. Det jeg vet, er at han og illustratøren Victoria Sandøy tryller frem godfølelsen av å musisere sammen med andre i denne fine bildeboken for de minste.

En flue rømmer fra fluesmekkeren og oppdager den lifligste korpsmusikk fra gaten. Den nærmer seg instrument etter instrument, og holder på å styre hele orkesteret i grøfta, med sin virrende flukt. Men så blir den venn med en veps, og vips har de to småtrollene skapt sitt eget orkester.

«En flue fløy» er en smittende fortelling på rim med illustrasjoner som inviterer både små og store inn.

Fascinerende om hverdagslighet

Bokomslag "Steder å tisse" og Svein Nyhus
Illustrasjon: Svein Nyhus/Gyldendal forlag / Gyldendal forlag
  • Bok: «Steder å tisse» av Svein Nyhus
  • Kategori: Bildebok 3+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Svein Nyhus har i flere av bøkene sine latt undringen få strømme fritt. En dramatisk handling, med et plott og en avsluttet historie, er han ikke så opptatt av. Denne gangen handler det om å tisse–eller rettere sagt om alle de tankene som kan komme når man tisser, enten det er inne på do eller ute i naturen. Illustrasjonene har mange detaljer som det går an å fabulere over for både barn og voksne. Ikke minst greier Nyhus å videreformidle fascinasjonen over kroppen og gleden over mangfoldet i verden.

At det går an å lage noe så forunderlig fint av noe så prosaisk som det å tisse!

Dinosaur-emoji

Solid faktabok for små nysgjerrigperer

Barneboken "Slik levde T. Rex" er laget av Bjørn H. Hurum og Esther van Hulsen.
Foto: Vigmostad & Bjørke
  • Bok: «Slik levde T. Rex – kongen av dinosaurene» av Jørn H. Hurum og Esther van Hulsen (ill.)
  • Kategori: Faktabok 4 +
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bøker om dinosaurer går aldri av moten! Og her har vi en norskprodusert faktabok med de flotteste illustrasjoner. Esther van Hulsen viser hvordan en liten Tyrannosaurus rex-unge kommer ut av egget og må passe seg for større og farligere rovdyr før den selv er blitt en av de tøffeste og er klar til å slåss om en make.

Jørn H. Hurum er professor ved Naturhistorisk institutt og er en av våre fremste eksperter på dinosaurer. Han vet godt hva han snakker om, men ord som foster og fossiler går kanskje over holdet på de aller minste? Det er uansett en voksen som skal formidle historien, et dramatisk dykk inn i et livsløp fra forhistorisk tid.

Jeg ser ikke bort fra et denne kan bli en favoritt for noen hver.

(Utgitt april 2021)

Leken og døden går hånd i hånd

Barneboken "Vi er løver".
Foto: Gyldendal
  • Bok: «Vi er løver!» av Jens Mattsson og Jenny Lucander. Oversatt av Jan Chr. Næss.
  • Kategori: Illustrert barnebok 3 – 6 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Denne usedvanlig fine og livsbejaende bildeboken gikk til topps hos Nordisk råd i fjor. Den dirrer av varme farger; oransje, gult, lilla. Den dirrer også av liv – paradoksalt nok – siden den tematiserer noe så vondt som død. Det er storebror som er syk. Han og lillebror leker at de er løver på savannen. Men så orker plutselig ikke storebror å være med ut på jakt lenger. Da tar lillebror styringen og leker dem gjennom det vonde.

Assosiasjonene kan gå til Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte», og det er vel en av de sterkeste referansene en barnebok kan ha.

Boken har mange morsomme episoder, som når de to barna angriper de gamle på sykehuset, de som ikke kan løpe unna, for det er jo det løver gjør. Fortellingen kan fungere for barn både i sorg og lek.

(Utgitt februar 2021)

For de litt større – 5–9 år

Åpen bok

Årets sjarmbombe

Omslag til Luringen og Inga H. Sætre.
Foto: Gyldendal/Julie Pike
  • Bok: «Luringen» av Inga H. Sætre
  • Kategori: Billedbok
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Luringen» må karakteriseres som årets desiderte sjarmbombe. Hvem luringen er? Et magisk, lite vesen som lever for å skape magi mellom mennesker. Få dem til å åpne øynene for hverandre. Akkurat det vi trenger etter år i isolasjon.

Susanne og Sørensen er naboer. Hun vil ha det ryddig, rent, og trives i eget selskap. Sørensen har det rotete og ønsker seg kanskje en venn? Mye kan skje når en liten luring er på ferde.

Inga H. Sætre er forfatter, illustratør og tegneserieskaper. Hun forteller like mye gjennom illustrasjonene som i den sparsommelige teksten. Kaldt og nakent blått spiller opp mot et overdådig fargespill av følelser.

Joda, dette er en happy ending-historie, men veien frem er høyst personlig og inkluderende. Og vi får tro det er lov å ville være alene i blant, også.

Energien pumper ut av sidene

«Herman – historier fra en udiagnostisert oppvekst» av Herman Flesvig og Erlend Loe sammenstilt med bilde av forfatterne
Foto: SEBASTIAN LUDVIGSEN/BONNIER
  • Bok: Herman Flesvig, Erlend Loe og Bård Sletvold Torkildsen (ill.): «Herman – historier fra en udiagnostisert oppvekst»
  • Kategori: Billedbok, 5-55 år
  • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

«Herman – historier fra en udiagnostisert oppvekst» er en flott liten bok om det å leve i et hode som fungerer litt annerledes enn normen.

Dette er sanne historier om Herman Flesvigs liv og tanker, ført i pennen til Erlend Loe, tegnet til liv av Bård Slettvold Torkildsen.

Boka er sårbar og morsom, lettlest men megetsigende, finurlig og rørende. Fremfor alt viser den at ADHD også kan være en superkraft, noe jeg tenker er av enorm verdi for de mange barna der ute som føler lite mestring i hverdagen.

Jeg tror denne vil treffe både barn og voksne, både med og uten diagnose.

Les, les!

For en historie!

Omslag til boka 'Roar' av Jørn H. Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen
Foto: Vigmostad Bjørke
Foto: Vigmostad Bjørke
  • Bok: Jørn H. Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen (ill.): «Roar. Historien om en triceratops»
  • Kategori: Sakprosa, 6-9 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Går det an å kjøpe en dinosaur? Det gjør det faktisk, og hvordan får vi vite i denne flotte sakprosaboken om triceratopsen Roar, fossilet som nå er stilt ut på det nyåpnede Naturhistorisk Museum i Oslo.

Vi er med på utgravingene i Hells Creek i Nord-Amerika og underveis lærer vi om ulike typer dinosaurer, hvordan de levde og om hvordan vi kan vite så mye om noen som døde ut for 66 millioner år siden.

Jørn H. Hurum er, som nevnt over, Norges kanskje fremste dinosaurkjenner, så her er fagkunnskapen kvalitetssikret. Esther van Hulsen har bidratt med detaljerte tegninger, og i tillegg får vi fotografier fra utgravingene og av Roar Løvviken, mannen som faktisk kjøpte Roar og ga ham til museet. Ikke rart Roar ble oppkalt etter ham!

Hans fascinasjon for dinosaurer og veien frem til rett og slett å kjøpe en, skulle jeg gjerne hørt mer om – men det er kanskje en annen bok?

6 til 9 år er forlagets aldersmarkering. Jeg vil tro boken passer best for 9-, 10-, 11-åringer. «Roar» er en super bok for alle dinosaur-entusiaster, en bok som også inspirerer til et besøk på museet.

(Utgitt mai 2022)

Perfekt til høytlesning

Omslaget til Ridderne tar gull og forfatter Bjørn F. Rørvik
Foto: Cappelen Damm/Erik Brandsborg/Kulturtanken
  • Bok: Bjørn F. Rørvik og Camilla Kuhn (ill.): «Ridderne tar gull»
  • Kategori: Billedbok, 69 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Tull og tøys er det første jeg forbinder med Bjørn F. Rørvik. Og en enorm, sprudlende fantasi. Den får han utløp for også i denne andre fortellingen om de to små ridderne og prinsesse Begonia.

Denne gangen er rammen temmelig velkjent: en ridder­turnering! Men ridderne som skal delta, er de mest pysete du kan tenke deg.

Og prinsessen, som nektes å være med fordi hun er jente, er den eneste som virkelig kunne lagd vei i vellinga. Vi aner vider­verdigheter og renke­spill før prinsessen får det som hun vil.

Dialogen er en driver i denne temmelig tekst-tunge boken, som nettopp ikke blir tung, siden fortellingen er stappfull av følelser i alle ledd. Camilla Kuhn skaper både karikaturer og helter med sine ekspressive illustrasjoner.

Ypperlig høytlesnings­bok, især hvis oppleseren har et snev av skuespiller­talent.

Fabelaktig kunstbok for barn

Bokomslag. "Museum" av Anna Fiske. Bildebok for barn i samarbeid med den nye Nasjonalmuseet i Oslo.
Foto: Cappelen Damm
  • Bok: Anna Fiske: «Museum»
  • Kategori: Bildebok 59
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bli med på en spennende omvisning i Norges nye nasjonalmuseum! I Anna Fiskes bok blir ingen kunstverk for vanskelige og ingen spørsmål feil. En forunderlig gjeng som bare Anna Fiske kunne skapt, blir presentert for noen av våre mest kjente kunstverk og får innføring både i arkitektur, design og kunsthistorie.

Dette bestillingsverket fra Nasjonalmuseet bobler over av kunstnerisk entusiasme og inspirerer både små og store til å besøke museet.

Aller best: Boken gir barna lyst – og lov til å tenke selv.

Fint fotball-fjas

Kombinasjon av omslaget til boken "Grisaldo" og bokens forfatter Bjørn F. Rørvik
Foto: ERIK BRANDSBORG / KULTURTANKEN og Cappelen Damm
  • Bok: «Grisaldo» av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (ill.)
  • Kategori: 5-9 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Reven og Den retthalede grisungen er blitt favoritter blant mange norske lesere gjennom et drøyt dusin bøker og teateroppsetninger. Denne gangen settes vennskapet mellom reven og grisungen på prøve. Anledningen er fotball, og da kan det, som vi alle vet, gå en kule varmt. Det blir skikkelig knute på tråden før ro og orden kan gjenopprettes og vennene igjen kan være venner. Den oppbyggelige moralen, etter mønster fra Æsops fabler, ligger nærmest gjemt bak fotball-laget Buskas’ kreative spill.

Per Dybvigs knallgode portretter, der den minste lille forurettede følelse dokumenteres, går rett til hjertet.

Spenstig om språk

Helene Uri og bokomslaget for Jorden rundt på 80 ord og andre språkreiser
Foto: HENRIETTE MORDT / NRK/Cappelen Damm
  • Bok: «Jorden rundt på 80 ord og andre språkreiser» av Helene Uri og Victoria Sandøy
  • Kategori: Faktabok for barn 6-10
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det var da en veldig god idé å lage en barnebok om hvordan ordene reiser over landegrenser og blir naturlige innslag i ulike språk! Med en papegøye som gjennomgangsfigur tegner Victoria Sandøy frem verdenskart og klode, dyr, matretter og mennesker. Helene Uri, språknerd som hun er, har hentet frem ord vi bruker på norsk, men som kommer langveisfra.

Etter store oppslag der vi kan finne ordenes opprinnelsesland, eller se hvordan ett og samme begrep beskrives i ulike deler av verden, får vi en enkel og informativ faktadel om hvordan språk oppstår og forandres og sprer seg til nye områder.

Advarsel: Denne boken inneholder langt flere enn 80 ord!

Boken blir et minileksikon som kan inspirere til større interesse ikke bare for språkmangfold, men også for kulturelt mangfold.

Nydelig utgangspunkt for gode samtaler

Barneboka "Ting som blir borte" er laget av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole (ill.)
Foto: Cappelen Damm
  • Bok: «Ting som blir borte» av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole (ill.)
  • Kategori: Bildebok 5+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Bosse er borte. Han har flyttet med familien til Australia. Hvem skal Aksel være bestevenn med nå? Aksel savner Bosse og han begynner å tenke på alt som forsvinner. Det kan være «Mormor (hun døde, og da er man virkelig borte). Håret til morfar. Hukommelsen hans. Bilen hans (en Toyota, sølvfarget). Bosse. Kakao (dverghamsteren min, den døde også). Gymbagen min. Sykkelen til pappa (den ble stjålet nede ved senteret). Åtte av melketennene mine. Den lille lommekniven min.»

Danske Kim Fupz Aakeson og norske Stian Hole har samarbeidet før, da med den ettertenksomme «Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom».

Også denne gangen løfter de en følelse opp fra en konkret situasjon og inviterer til gjenkjennelse på et overordnet plan. Illustrasjonene uttrykker en skjør blanding av nostalgi og hverdag.

«Ting som blir borte» er et nydelig utgangspunkt for samtaler om det vi bryr oss mest om her i livet.

(Utgitt april 2021)

Fjollete ukorrekt for både barn og voksne

Erlend Loe og Kim Hiorthøy har laget barneboken "Hvem rumpet brunosten?".
Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/CappelenDamm
  • Bok: «Hvem rumpet brunosten?» av Erlend Loe og Kim Hiorthøy (ill.)
  • Kategori: Bildebok 6+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Hvem denne boken retter seg mest til, er ikke godt å si. Voksne lesere vil i alle fall le godt. Barna bør ha en viss erfaring med detektivhistorier innabords for å få med seg assosiasjonene–til for eksempel Agatha Christies «Mord på Orientekspressen».

Men krim-referanser eller ikke: Historien om den store brunosten som er på vei til selveste Kongen og som plutselig er full av rumpeavtrykk, er fengende i seg selv. Når verdens mest selvsikre detektiv ankommer toget brunosten blir fraktet i for å avhøre alle passasjerene, blir det åpenbart for enhver at han er helt på jordet. Men se om han ikke løser mysteriet likevel.

Erlend Loe og Kim Hiorthøy er fjollete ukorrekte i språk og strek, akkurat som de var i serien om truckføreren Kurt. At Kongen tar seg en sigarett–i en barnebok–har ingen forlagsredaktør brydd seg med. Og godt er det.

(Utgitt mars 2021)

Vondvakkert om holocaust for barn

Omslaget til boka "Historien om Brodi"
Foto: Omnipax Forlag
  • Bok: «Historien om Bodri» av Hédi Fried og Stina Wirsén (ill.). Oversatt av Cecilie Winger
  • Kategori: Barnebok 5–8 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Ja, det går an å skrive godt om holocaust for helt små barn. Psykologen Hédi Fried lar en jentunge som bygger på henne selv, fortelle om sin aller kjæreste venn, hunden Bodri, og om hvordan hun og familien måtte forlate den da soldater kom og førte dem vekk bare fordi de var jøder. Gjennom sult, savn og lidelse er det tanken på hunden som får henne til å holde ut bak piggtråd og geværer. Hunden ble en mental forbindelseslinje til en normal og trygg hverdag. Stina Wirsén lar trær som skifter farger gjennom boken vise at det går dager og år før de to bestevennene kan møtes igjen.

Dette er en brutal bildebok, som ikke blir uutholdelig nettopp fordi barneperspektivet på hunden som hovedperson holdes fast. «Historien om Bodri» er godt gjennomtenkt og nydelig gjennomført.

(Utgitt våren 2021)

Sånn kan man også snakke om døden

Laura Djupvik har skrive boka "Bror min".
Foto: Samlaget/Rolf M Aagaard
  • Bok: «Bror min» av Laura Djupvik og Øyvind Torseter
  • Kategori: Illustrert barnebok, 6–9 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Jeg innrømmer glatt at Øyvind Torseter er en av de norske illustratørene jeg setter høyest. Hvordan han klarer å få så mye følsomhet frem i de saktmodige strektegningene sine, er nærmest magi. I dette samarbeidet med forfatter Laura Djupvik er det døden og sorgen over å ha mistet noen som tematiseres.

En liten jente er jeg-fortelleren. Hun drar faren med seg på fisketur. Han vegrer seg, er tung til sinns, for det kommer frem at jentas bror nylig har druknet. Gjennom drøm og lek finner jenta broren frem igjen, slik at de kan få tatt ordentlig farvel.

«Bror min» er en forunderlig og fin bok om noe så smertefullt som tapet av en sønn og en bror. Den viser hvordan leken kan ha helbredende kraft.

(Utgitt april 2021)

For de største barna – 8–12 år

Pinlig om forelskelse

Heidi Linde og omslaget til «Olivias liv. Love, liksom»
Foto: Gyldendal/Carl Christian Raabe
  • Bok: «Olivias liv. Love, liksom» av Heidi Linde
  • Kategori: Barneroman
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Forelskelse kommer i så mange former. Noen ganger sier det pang. Noen ganger går det fort over. Og noen ganger kan forelskelsen utløse de største pinligheter.

Heidi Lindes jeg-forteller Olivia har fem bonus-søsken. Hun bor annenhver uke hos moren og faren, og kan i detalj fortelle hvordan det var da de ble forelsket både i hverandre og i sine nye partnere. Selv er hun ikke så opptatt av LOVE, men det er før hun plutselig oppdager Niels i parallellklassen …

Det blir både fryd og forviklinger for elleve år gamle Olivia. Ubehag også, som hun må rydde opp i. Sånn sett kan leserne få et lite dytt til å ordne opp i egne liv. I tillegg til å bli underholdt, da. Boken er lettlest med mange dialoger. Dette er den tredje boken i serien om Olivia, men den kan godt leses uavhengig av de foregående.

Napper i magiens skimrende slør

Bokomslaget til Oppskrift mot ånder som knuser ting og portrettbilde av Tyra Teodora Tronstad
Foto: HANS FREDRIK ASBJØRNSEN/ASCHEHOUG
  • Bok: «Oppskrift mot ånder som knuser ting» av Tyra Teodora Tronstad
  • Kategori: Barneroman. 9–13 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det farer en vind gjennom denne fantasirike fortellingen, en vind som knuser stort og smått. Den kommer susende hver gang Henry snakker om moren sin, som døde da han var liten. Det blir farlig å snakke om henne. Er Henry og faren dømt til å leve i taushet?

Tyra Teodora Tronstad trekker leserne med inn i en spenningshistorie som er underholdende, rar og magisk. Vi aner ikke hvordan Henry og vennene hans skal klare brasene.

Men se om ikke både Henry og leserne står igjen med verdifull kunnskap ved bokens slutt; om at fellesskap gir styrke, og at minner om noen vi har vært glade i, de skal vi ta vare på og dele.

Tegneserie-kamp

Forfatter og illustratør Nora Dåsnes, sammenstilt med bokomslaget til «La skogen leve!»
Foto: AGNETE BRUN/NORA DÅSNES / ASCHEHOUG FORLAG
  • Bok: Nora Dåsnes: «La skogen leve!»
  • Kategori: Tegneserieroman 913 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det finnes en del barne­bøker der de voksne bare er dumme og barna er de kloke og handle­kraftige. I Nora Dåsnes’ nye tegne­serie må tolv år gamle Bao slåss med både rektor, FAU-representanter og kommunen for å forhindre en ny parkerings­plass som vil rasere den herlige skogen utenfor skolen.

Hun får med seg vennene sine i kampen, der de må ty til drastiske virke­midler når fakta-argumenter ikke virker. Heldigvis er det ikke svart-hvitt tvers igjennom.

Ikke alle voksne blåser i miljøet, og slett ikke alle barn er opptatt av miljøet.

26 år gamle Nora Dåsnes har på rekordfart blitt en av våre mest spennende tegneserie­skapere som også blir oversatt til mange språk. Hun har et tydelig budskap i bøkene sine, et smittende engasjement som taler til barn på vei inn i tenårene.

Om ekle typer og maktmisbruk

Bokomslaget til Fæle Typer
Foto: Gyldendal
  • Bok: Jan Chr. Næss og Geir Moen: «Fæle typer. Diktatorer og tyranner»
  • Kategori: Barneroman 913 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

De er her alle sammen: Hitler, Stalin, Pol Pot – men også Cæsar, Attila og Olav den hellige.

For en god idé å formidle historien gjennom å portrettere noen av de fæleste typene som har eksistert!

Jan Chr. Næss starter med å fortelle om de ekle typene som mobbet ham og kameratene i skolegården da han var liten. De blir springbettet til en annerledes og friskt underholdende sakprosabok om makt og maktmisbruk, om demokrati og tyranni.

Geir Moen tegner seg gjennom klassisk kunst, film, plakater og kjente fotografier med sine ekspressive illustrasjoner. Resultatet er kreativt og energisk, akkurat som teksten selv. Anbefales!

Trigger rettferdighetssansen

Arne Svingen og omslaget til Cash Money
Foto: Gyldendal/Marlene Miller Svingen
  • Bok: Arne Svingen: «Cash money»
  • Kategori: Barneroman 912 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Stadig flere bøker for barn som er gamle nok til å lese selv, fokuserer på fengende illustrasjoner, for å få de svakeste leserne med. Det er vel og bra, men sterkere lesere må også få sitt.

Arne Svingen er en av Norges mest produktive og mest leste barnebok­forfattere. Han skriver spennings­bøker, lettleste humor­bøker, hardt­slående ungdoms­romaner og altså skikkelig gode barne­bøker som ofte tematiserer forskjellene mellom de som har mye og de som har lite.

Med «Cash Money» har han levert en suggererende historie om den rike vestkant­gutten som på et blunk blir lutfattig, da hans finans­akrobat av en far taper alt.

Der den gode moralen om at ekte vennskap betyr mer enn kjøpte og at godene er til for å deles kan bli i meste laget for en voksen leser, er jeg ikke i tvil om at budskapet slår an hos mål­gruppen. Fortellingen viker ikke unna drøye svik eller idealiserende helte-tegninger.

Den scorer på aktualitet, spenning, rettferdighets­sans og aktivisme. Når sosiale medier også tas i bruk, blir gjen­kjennelsen stor. En tjukk bok på 240 tett­pakkede sider som trekker leserne med «to the bitter end».

Venter med hjertet i halsen

Dragens øye og forfatter Cha Sandmæl
Foto: Egmont Story House/Cathrine Sandmæl
  • Bok: Cha Sandmæl: «Dragens øye 3: Fanget»
  • Kategori: Tegneserie 912 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Den tredje boken i «Dragens øye»-serien stopper på et så dramatisk tidspunkt, at jeg er sikker på mange lesere venter på neste bok med hjertet i halsen. Og den kommer, men først til høsten.

Aske­alven Kha var sett ut til å bli familiens neste leder. Men det var før hennes misunnelige kusine Lyra ranet til seg forbudt magi og utkonkurrerte Kha i tevlingen om å bli den utvalgte.

Nå gjemmer Kha seg på overflaten – alvene bor under jorden – og Lyra har satt seg fore å drepe henne.

Kha omtaler seg selv som hen. Også flere bi­personer er ikke-binære. Men seksuell legning blir ikke problematisert, mangfoldet er bare noe som finnes, som en naturlig del av universet.

Det er bra, det samme er Sandmæls valg om å gjengi flere av hoved­personene som kraftfulle og omfangsrike, fremfor som sterile sylfider.

Venn­skap og lojalitet settes på prøve i en forrykende serie, der forfatteren også gir tegne­tips til leserne og til og med publiserer et lite utvalg av lesernes egne illustrasjoner.

Hvordan bekjempe rasisme?

Bokomslaget til Sommeren alt skjedde og forfatterportrett av Iben Akerlie
Foto: ODE HVEEM/ASCHEHOUG FORLAG
  • Bok: Iben Akerlie: «Sommeren alt skjedde»
  • Kategori: Barneroman 912 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Det er sommerferie, og Nora skal være alene hos mormor på landet. Det er det siste hun vil! Hun kjenner ikke mormor så godt engang. Men sommeren blir noe helt annet enn Nora så for seg.

Hun møter Abbas, som har verdens grønneste øyne og som får det til å knitre i bein og armer. Men ikke alle er like begeistret for Abbas og faren hans, som opprinnelig kommer fra Afghanistan. Er Nora modig nok til å stå opp mot en voksen rasist?

«Sommeren alt skjedde» er en bok om vennskap, forelskelse, kanskje, og om å gjøre seg erfaringer av at verden kan være både komplisert og skremmende. Iben Akerlie skriver underholdende om store temaer og bruker ulike type konflikter som motor i fortellingen.

Dette er en god og tankevekkende bok for barn på vei inn i tenårene.

Skikkelig kul vikingbok

Omslaget til boken 'Det kuleste fra vikingtiden' av Martin Aas
Foto: Kagge
Foto: Kagge
  • Bok: Martin Aas: «Det kuleste fra vikingtiden»
  • Kategori: Tegneserie 912 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Hvor mye kunnskap om vikingene går det an å få plass til mellom to permer? I denne tegneserien, som er en blanding av sakprosa og ren fiksjon, er det i alle fall proppfullt av historier om kjente skikkelser, store slag, utfordrende reiser – og hverdagsliv i Skandinavia i årene etter angrepet på Lindisfarne rundt år 800.

Vi følger noen oppdiktede personer gjennom tegnede fortellinger. Mye faktakunnskap er utlagt som egen tekst, og i bonuskapitler henvender forfatteren seg direkte til leseren og informerer om hva som er fakta og hva som er oppspinn og hvorfor han har tatt de litterære grepene som han har gjort. Det er inkluderende og modent.

Boken kan også brukes som et lite oppslagsverk, den er utrustet med et fyldig stikkordsregister og ditto kilderegister.

Her er en bok som virkelig lever opp til navnet sitt. En skikkelig kul bok om «Det kuleste fra vikingtiden».

(Utgitt april 2022)

Julemagi fra J.K. Rowling

J.K. Rowlings "Julegrisen" kommer på norsk oktober 2021
Foto: Cappelen Damm/Debra Hurford Brown
  • Bok: «Julegrisen» av Joanne K. Rowling og Jim Field (ill.). Oversatt av Kjersti Velsand
  • Kategori: Barneroman 8–12 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Tenk om du mister din aller beste venn, den eneste i verden som forstår deg fullt ut og kan trøste deg når du er trist? Det er rammen rundt J.K. Rowlings nye barnebok «Julegrisen». Det er lille Jack som mister kosedyret sitt, og på selveste julekvelden legger han ut på en farefull ferd til De Forsvunnes Land for å prøve å få den lille tøygrisen tilbake.

Det blir skummelt, dramatisk, og ikke så rent lite rørende når J.K Rowling henter frem de store følelsene i magisk innpakning. Den som har lest Harry Potter-bøkene vil kjenne igjen tonen i fortellingen.

Denne boken er beregnet på et litt yngre publikum, og egner seg godt både for barn som har knekt lesekoden og som høytlesningsbok på sengekanten.

Viser en sjelden side av Norge

Omslaget til "Buffy By er eventyrlysten" av Ingeborg Arvola. Ill: Nora Brech.
Foto: Cappelen Damm
  • Bok: «Buffy By er eventyrlysten. En reiseskildring» av Ingeborg Arvola og Nora Brech (ill.)
  • Kategori: Barneroman 8–12 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

I denne tredje boken om den viltre jenta fra Groruddalen, Buffy By, går turen til Nord-Norge. Mamma Lillie blir alvorlig syk og Buffy og broren Bobby blir sendt til sin hittil ukjente mormor i Troms. Bestemoren er gretten og mannevond, og er ikke interessert i noen barnebarn. Så spørs det om ikke de finner ut av det med hverandre til sist, likevel.

Fortellingene om Buffy By viser en side av Norge vi sjelden ser i bøkene. Den lille familien lever under fattigdomsgrensen, og Buffy må ta all sin kreativitet i bruk for å oppnå det hun vil. Men når man har en dæsj Pippi og en dæsj Tonje Glimmerdal innabords, er det meste mulig!

Sommerfugl-emoji

Aktuelt om sommerfugler

Omslaget til boka "Min sommerfulgbok" av Stefan Casta og Emma Tinnert.
Foto: Omnipax Forlag
  • Bok: «Min sommerfuglbok» av Stefan Casta og Emma Tinnert (ill.). Oversatt av Nina Aspen
  • Kategori: Faktabok for barn 8–12 år
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Et fascinerende sommerfugl-leksikon skrevet i et språk som alle kan forstå. 16 av de vanligste sommerfuglene i Norden blir utlagt i nitide, detaljrike illustrasjoner. Boken inneholder massevis av faktaopplysninger for den som er interessert, om utbredelse, levemåte og utseende, og her er tips til den som selv vil prøve seg med hov og forstørrelsesglass som sommerfugl-forsker.

En vakker og vennlig bok som inspirerer til interesse for den helt nære naturen. I så måte er den superaktuell. Også langt eldre lesere kan ha glede av denne.

For fotballfansen

Omslaget til "Den store fotballboka" av Mundial.
Foto: Mangschou Forlag
  • Bok: «Den store fotballboka». Mundial og Damien Weighill (ill.). Oversatt av Marte Stokseth og Lene Stokseth.
  • Kategori: Faktabok 8 år og oppover
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

En diger bok for fotballglade, enten man spiller selv eller liker å se på. Det er nesten så jeg spør meg selv: Er den for omfattende? Boken, som er i stort høydeformat, er proppfull av informasjon og fakta som man kan briljere med i vennekretsen; om spillere, lag, regler, drakter, turneringer.

Dette er en bok leserne kan dykke ned i gang etter gang. Den blir et informativt og underholdende oppslagsverk, som heldigvis også inkluderer den kvinnelige fotballhistorien og de kvinnelige heltene.

Begripelig om noe ubegripelig

Omslaget til boka "La oss snakke om 22. juli" av Thomas J. R. Marthinsen.
Foto: Solum Bokvennen
  • Bok: «La oss snakke om 22. juli» av Thomas J.R. Marthinsen
  • Kategori: Faktabok 10+
  • Anbefalt av: Leif Ekle

Journalisten og forfattaren Thomas J.R. Marthinsen har trolig begått et unikt prosjekt med boka «La oss snakke om 22. juli. En sakprosabok for barn». I alle fall er det sjelden vare at en forfatter setter seg i bilen og «og kjørte tusenvis av kilometer mellom forskjellige skoler».

Skolene var barneskoler, målet var å samle inn spørsmål, finne ut hva barn lurte på om de skremmende hendelsene for ti år siden. Lista med spørsmål ble lang, forfatteren tok de med og stilte dem til en rekke personer med ulike ståsteder: En sentral AUF-er, en politiveteran, et medlem av Beredskapstroppen, en psykiater, en journalist og statsminister Erna Solberg.

Resultatet er en renskåren og var tekst for barn, men også for foreldrene og deres næreste, der spørsmålene blir stilt rett ut og forsøkene på svar blir deretter.

Engasjerende om utenforskap

Portrett av Kine Jeanette Solberg og coveret på boka Ikke lov å le
Foto: AGNETE BRUN / ASCHEHOUG FORLAG
  • Bok: «Ikke lov å le» av Kine Jeanette Solberg
  • Kategori: Barneroman 9+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Jeg har bursdag om ti dager, og lista over venner jeg ikke har er uendelig lang», tenker Kaja.

Det er ikke bare fordi hun akkurat har flyttet til et nytt sted, at Kaja ikke har noen venner. Hun er ikke så flink til å få seg venner heller.

Kaja er nemlig ikke så grei. Får hun andre til å le, kan hun godt bruke lytehumor og ydmykelse for å hevde seg selv. Det har skapt mange uheldige episoder på skolen. Det er ikke alltid vondt ment, men Kaja lar seg lett rive med av følelsene sine uten å tenke på konsekvensene.

«Ikke lov å le» er en engasjerende barnebok om hvordan den som fyller hodet med tanker ikke alle andre tenker, faller utenfor det gode selskap. Hvordan kan man beholde sin integritet og samtidig være en OK venn for andre?

Spennende om monstre og familier

Annet Schaap har gitt ut barneboka "Lampe - et sjøsalt eventyr"
Foto: Omnipax
  • Bok: «Lampe» av Annet Schaap (tekst og illustrasjoner), oversatt av Hedda Vormeland
  • Kategori: Barneroman 8+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Lampe» er en dramatisk historie fra fyrvokterne, sjørøverne og havfruenes tid. Det er altså en ikke helt realistisk fortelling, selv om rammen er realistisk nok. Emilia, også kalt Lampe, er datteren til fyrvokteren, og siden han drikker for å slukke sorgene sine, er det Lampe som må tenne lykten oppe i tårnet. Men en dag går det galt, fyret blir ikke tent, en skute går på grunn, og Lampe blir sendt til det skumle huset til den beryktede Admiralen for å tjene inn igjen utgiftene faren har påført samfunnet. Men ryktene går om at det bor et monster i Admiralens hus. Hvordan kan Lampe overleve der?

Fortellingen inneholder både spenning og gru, og den åpner for etisk refleksjon over hva et monster er, hva vennskap er og hva familie er. Den starter brutalt og beholder spenningen tvers igjennom.

(Utgitt februar 2021.)

Sveriges nye «Astrid Lindgren»

Bokomslag "Apestjernen" og Frida Nilsson
Foto: Mia Carlsson / Aschehoug forlag
  • Bok: «Apestjernen» av Frida Nilsson og Per Dybvig (ill)
  • Kategori: Barneroman 8+
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Frida Nilsson er en av de mest populære barnebokforfatterne i Norden, og med den gullgode illustratøren Per Dybvig på laget har hun skapt en spennende historie som passer godt både som høytlesing og som slukebok for barn som er store nok til å lese selv.

Barnehjemsbarnet Jonna blir adoptert av en gorilla. Hvordan skal det gå?

Frida Nilsson er blitt sammenlignet med Astrid Lindgren. Det er tøff match, men noen klare likhetstrekk er det. Som Lindgren gir Nilsson oss selvstendige barn med masse mot og en velutviklet rettferdighetssans. Ofte inneholder bøkene magiske elementer, som fremstår helt naturlige innenfor fortellingens egen ramme.

«Apestjernen» er en bok som går rett til hjertet. Litt skummel. Temmelig morsom. Og veldig rørende.

Nordisk tegneseriemagi

Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
Foto: Malin Falch / Egmont Kids
  • Bok: «Kråkesøstrene»
  • Kategori: Tegneserieroman 9+
  • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

«Kråkesøstrene» er bok 3 i Malin Falchs tegneseriesaga «Nordlys». Historien fortsetter der bok 2 slapp, så denne gir nok mest mening hvis man har de første to innabords.

Vi følger heltinnen Sonja videre på vei gjennom den magiske Jotundalen. De obligatoriske Nordlys-komponentene er selvfølgelig på plass: Vikinger, troll, ulver, bjørner, skjærer, sjøormer, skog, fjell, daler. Kort sagt: alle piler som peker mot det mytiske nord.

En tredje dose «Nordlys» som ikke vil skuffe unge fans og tweens. Det er rett og slett en verden man har lyst til å være i.

Alle anmeldelser av barne- og ungdomsbøker finner du her.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Videre anbefalt lesing:

Denne artikkelen blir fortløpende oppdatert med nye boktips og vinklinger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters