Hopp til innhold
Anmeldelse

Svimlende fin barneroman

Tyra Teodora Tronstad skriver om sorg så vinden suser over boksidene.

Bokomslaget til Oppskrift mot ånder som knuser ting og portrettbilde av Tyra Teodora Tronstad
Foto: HANS FREDRIK ASBJØRNSEN/ASCHEHOUG
Bok

«Oppskrift mot ånder som knuser ting»

Tyra Teodora Tronstad

Barneroman

Oktober 2022

Aschehoug

Hvorfor er det så vanskelig å snakke om sorg? Og hvorfor gjør det så vondt å snakke om de som er døde?

Hos Tyra Teodora Tronstad blir smerten fysisk:

Henry visste bare noen få ting om moren sin: At hun het Ita Shu. At hun ble syk og døde da Henry var ganske liten. Og at han aldri måtte nevne navnet hennes. Helst måtte han ikke snakke om henne i det hele tatt.

Tyra Teodora Tronstad: "Oppskrift mot ånder som knuser ting"

Sorgen har fått Henrys far, Joachim, til å miste den vakre sangstemmen sin. Nå står operasangeren i fare for å miste jobben.

Men det er verre:

Uhyggelig kastevind

Verken Joachim eller Henry kan nevne morens navn uten at en voldsom vind kaster seg over dem og knuser det som måtte være av løsøre i leiligheten. Servise, lamper og bøker flyr veggimellom. Det som kan knuses, knuses.

Så far og sønn har lært seg å leve i stillhet.

Inntil Henry en dag røper morens navn på skolen, med den følge at bestevenninnen hans blåses overende og brekker ankelen.

Stygt.

Alle tror det er Henry som har dyttet henne.

Men rektor vet bedre. Han sender Joachim og faren til Institutt for Betydningsfulle Minner – og herfra og ut skjer det mye som slett ikke skal røpes.

Skriver inn magien

Det som kan røpes, er at Tronstad napper i magiens skimrende slør når hun skriver om noe så vanlig, men også så utmattende som sorg. Hun har lekt med magi før, ikke minst i sin forrige ungdomsroman «Flaggermusmusikk», som hun fikk Kritikerprisen for.

Les anmeldelse: «Koronaviruset gjør denne fabelen mer aktuell enn noen kunne ane»

Bokomslag "Flaggermusmusikk" og Tyra Tronstad
Bokomslag "Flaggermusmusikk" og Tyra Tronstad

Men Tronstad er ikke en sånn forfatter som skriver samme bok om og om igjen. Det startet med dikt. I vår kom hun med sin første roman for voksne. Hver gang går hun inn i prosjektet med en originalitet som er overrumplende.

Nydelig i lite og stort

Så hva består denne originaliteten av? Denne gangen er det selve plottet, den spennende oppbyggingen mot hvorvidt det er mulig å stoppe de uregjerlige knuseåndene som terroriserer små familier.

Det skal vise seg at Henry og faren ikke er alene om å savne noen de har mistet. Også andre i byen blir hjemsøkt av ånder som raserer alt i nærheten hvis den savnedes navn blir nevnt.

Tyra Teodora Tronstad gjør den spesifikke erfaringen kollektiv, hun skaper gjenkjennelse og fellesskap. Og fellesskap gir styrke.

For det er ikke sant at taushet er gull. Det ligger kjærlighet i minnene, og når minnene deles, vokser kjærligheten og blir større.

På setningsnivå skaper Tronstad sammenheng i fortellingen, uten å måtte ty til lange og omstendelige beskrivelser. Hun kan for eksempel skrive:

Victoria Flix, Henrys beste venn i hele verden, stod utenfor klasserommmet og var rasende, slik bare hun kunne være: som en brann når den har fått tak i en skog. Nå var det rektors nye ordensregler som fyrte henne opp.

Tyra Teodora Tronstad: "Oppskrift mot ånder som knuser ting"

Raseri og brann i den første setningen, noe som fyrer opp i den neste.

Fiffig.

Men Tronstad er ikke fiffig for fiffighetens skyld. Det ligger en tanke bak hver setning, og setningene snakker med hverandre.

Tyra Teodora Tronstad imponerer både i det store – der føleri kunne truet med å banalisere hele den inderlige fortellingen, og i det lille – der nettopp ord flettes sammen i en nærmest selvfølgelig vev, men der det ligger nitid arbeid bak.

Hyllest til naturen

Tyra Teodora Tronstad trekker leserne med inn i en spenningshistorie der du må være med på premissene. Litt tålmodighet kreves for å se at de ulike historiene og menneskene beveger seg i samme retning.

Om du ikke er av dem som vet at eventyr fins, midt i blant oss, men heller vil ha ordning och reda i den store samtalen om følelser, er ikke dette boken for deg.

Alle vi andre, som tør våge å tro at våre døde fremdeles lever i oss, så lenge vi tenker på dem og snakker om dem, kan glede oss over nok en magisk god fortelling av Tyra Teodora Tronstad.

Les også: Flere lesetips for barn og ungdom

Tre barn utkledd som superhelter med hver sin bok i hånda
Tre barn utkledd som superhelter med hver sin bok i hånda

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.