Hopp til innhold
Litteratur
Foto: Poprotskiy Alexey / Colourbox

Litteratur

Oppsummert

Notiser, saker, anmeldelser, omtale og annet innhold fra NRK om Litteratur. Her finner du litteraturprogram i NRK TV. Vil du heller lytte til programmer om Litteratur, så er alt samlet her i NRK Radio.

 • Deler ut barnebøker på ukrainsk

  Cappelen Damm har oversatt seks av sine klassiske barnebøker til ukrainsk.

  Forlaget deler ut 2500 bokpakker til barn og unge som er på flukt fra krigen i sitt hjemland Ukraina. Bokpakkene distribueres gratis til landets skole- og folkebibliotek, samt til 42 flyktningmottak.

 • Juleromanen «Stargate» blir film

  Filmrettighetene til den kritikerroste romanen «Stargate. En julefortelling» av Ingvild H. Rishøi er solgt til filmproduksjonsselskapet Motlys, melder VG.

  Planen er at det skal bli en julefilm.

  – Det er så gøy at det skjedde! Jeg drømmer mye, sånn som jentene i boken, så jeg har allerede begynt å se for meg filmplakaten og barna i hovedrollene, sier Rishøi til VG.

  «Stargate» er en moderne julefortelling som handler om en liten familie på Tøyen i Oslo. Det nærmer seg jul, og faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa på 17 ut og lempe juletrær. Ronja på 10 må selge kranser og nek. Den alkoholiserte faren drar heller på nabolagspuben Stargate.

  Den lille romanen ga Rishøi nominasjon til den prestisjetunge Brageprisen for årets beste roman i 2021. Forfatteren har tidligere gjort seg bemerket for sine noveller. «Stargate» er hennes debutroman, en bok hun brukte åtte år på å skrive.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kulturstrøm

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Kulturlivet sliter fortsatt

  Det vil fortsatt ta tid før kulturlivet er tilbake til normalen etter pandemien. Det sier leder for Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Festspillene i Nord-Norge har så langt solgt rundt 60 prosent av billettene, noe som er lavere enn forventet. Mange festivaler landet over sliter med billettsalget, sier Østerdal.

 • VG: Paradise Hotel-vinnar dømt til fengsel

  Paradise Hotel-vinnaren Markus Grønberg er dømt til fire år og fem månader fengsel i lagmannsretten. Det melder VG.

  Både i tingretten og i lagmannsretten blei 23-åringen dømt for valdtekt av ei mindreårig jente. Han blei også dømt til eit høgare erstatningskrav.

  Forsvararen hans seier Grønberg er djupt skuffa og ueinig i resultatet.

Flere kulturnyheter