Hopp til innhold
Bøker
Foto: Tore Ellingseter / NRK

Litteratur

Oppsummert

Notiser, saker, anmeldelser, omtale og annet innhold fra NRK om litteratur. Vil du heller lytte til programmer om Litteratur, så er alt samlet her i NRK Radio.

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Byrådet i Bergen vil ikke ha Jon Fosses plass

  Festplassen i Bergen blir ikke omdøpt til Jon Fosses plass, hvis byrådet får bestemme.

  Bakgrunnen er blant annet at det ikke er praksis å oppkalle gater og plasser etter levende personer, samt at det ble vedtatt i bystyret i 2021 at man helst bør gi gater og plasser navn etter kvinner en stund framover, skriver Bergensavisen. (NTB)

 • Oliver Lovrenski blant de nominerte til debutantpris

  Det litterære stjerneskuddet Oliver Lovrenski kappes med Maren Barlien, Monica Goksøyr og Signe Holm om Tarjei Vesaas' debutantpris for 2023.

  Den norske Forfatterforenings litterære råd har plukket ut fire kandidater til den gjeve prisen blant fjorårets aktuelle debutanter.

  Tarjei Vesaas opprettet prisen i 1964 for pengene han mottok da han vant Nordisk råds litteraturpris med «Isslottet», og den skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

  Prisvinneren offentliggjøres 9. mars, og prisutdelingen skjer på Forfatterforeningens årsmøte.

  Oliver Lovrenski (f. 2003) kom med «Da vi var yngre», som ble Bragepris-nominert og gjorde ham til tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen.

  Maren Barlien (f. 1991) debuterte med romanen «Einbreid Bru», Monica Goksøyr (f. 1990) med novellesamlingen «Slemme jenter», og Signe Holm (f. 1990) med romanen «Godset».

  (NTB)

  Lytternes romanpris 2023: Oliver Lovrenski
  Foto: Kamille Marie Johnsen
 • Gyldendal-konsernet skal kutte 90 millioner kroner - 50 årsverk skal bort

  Det skal være på grunn manglende innteksvekst og unormalt høy kostnadsvekst at Gyldenldal-konsernet varsler nedbemanning.

  – Bokbransjen er under press som følge av digitalisering og endret etterspørsel. Markedet er samtidig preget av usikkerhet med høye renter, sterk kostnadsvekst og svakere etterspørsel, står det i pressemeldingen.

  Det skal kuttes 50 årsverk fordelt mellom Gyldendal Norsk Forlag, ARK Bokhandel og stab- og støttefunksjoner i konsernet.

Kulturstrøm

 • Tommy «Proffen» Karlsen Sandum bisettes fredag

  Skuespiller Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo fredag. Det skriver NTB.

  Sandum er trolig best kjent for sin rolle som Proffen i filmene om «Pelle og Proffen», basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen.

  Artister som Jarle Bernhoft, Ingrid Olava og Tuva Syvertsen skal opptre i bisettelsen, ifølge VG. Det skal også Håvard Bakke, som spilte Pelle i filmene.

  Ifølge avisa innledet presten med å si at 48-åringen døde av blodpropp i lungen.

  Sandum døde tirsdag 6. februar.

  Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke i Oslo 23.02.2024.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB