Michael Olestads sko rakk fram
Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Design og mote

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om design og mote.

 • Konserthuset slår sprekker

  Felta med raud glasbetong på veggene til Stavanger konserthus, har fått sprekker. Betongen blei spesialutvikla for å gi sterkare raudfarge til dei elles brunraude veggane, men toler ikkje å stå ute. Det kjem fram nå, berre åtte år etter opninga.

  Sprekker i den røde glassbetongen på fasaden til Stavanger konserthus.
  Foto: Stavanger konserthus
 • Designpris til norsk bok

  Boken «Marianne Hurum – Krabbe» har tatt bronse i den prestisjetunge internasjonale kåringen Best Book Design from all over the World. Monografien over Hurums kunst ble utgitt i forbindelse med hennes utstilling på Lillehammer Kunstmuseum i 2019. Carl Gürgens og Levi Bergqvist har formgitt boken.

 • Fire norske til skandinavisk Vogue

  Rawdah Mohammed blir moteredaktør når motebladet Vogue lanserer en skandinavisk utgave. Celine Aagaard, Marianne Theodorsen og Betty Baxhz er de tre andre norske ansettelsene, melder Melk og Honning. Første nummer kommer i august.

  Rawdah Mohamed
  Foto: Eirik Kroken

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise