Michael Olestads sko rakk fram
Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Design og mote

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om design og mote.

 • KappAhl legger ned butikker

  Den svenske kleskjeden KappAhl skal stenge 20 butikker i Norge for å spare 100 millioner svenske kroner, melder E24. Totalt har kjeden 380 butikker i Norden, Polen og Storbritannia. Av disse ligger 101 butikker i Norge. Det er ikke kjent hvilke butikker som legges ned.

 • Snøhetta designet Vy-logoen

  Logoen som skal dekoreres på togene når NSB skifter navn, er i følge designerne ment å gi assosiasjoner til det å reise og se nye ting, og visualisere en reise fra start til slutt, ifølge en pressemelding fra Snøhetta. Språkrådet har anbefalt NSB å beholde det gamle navnet, blant annet fordi rådet mener det er en del av den norske kulturarven. Opposisjonen på Stortinget protesterer mot at NSB og Nettbuss skal endre navn til Vy, og kaller det sløseri.

  Ny logo på Vy-togene
  Foto: David Krekling / NRK
 • Moteuke blir pelsfri

  Amsterdam Fashion Week har vært i samtaler med dyrevern-organisasjonen PETA, og føyer seg inn i trenden ved å ikke bruke pels i klær. Flere av verdens største motehus tar avstand fra pels i sine kolleksjoner, og i Los Angeles blir det forbudt å selge pels i 2025. Norges moteuke, Oslo Runway, har foreløpig ikke tatt stilling til pels, skriver Melk & Honning.

 • Norske designere viste kolleksjoner

  De tre norske designerne Anne Karine Thorbjørnsen, Michael Olestad og Haik viste sine kommende kolleksjoner under mote-arrangementet Smooth Runway på Sentralen i Oslo. De tre designerne har tidligere vunnet nykommerprisen Bik Bok Runway Award, i regi av Oslo Runway, som ble avlyst i vinter. Smooth Runway ble arrangert av motenettstedet Melk & Honning, produksjonsbyrået 8392 og nettbetalingstjenesten Klarna fredag.

Kulturstrøm

 • Bokmessen i Leipzig åpner

  Den årlige bokmessen i den tyske byen Leipzig åpner lørdag. 18 norske forfattere er blant dem som skal presenteres.

  Bokmessen i Leipzig 2019
  Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP
 • Krev erstatning etter Black Box-sak

  Pia Maria Roll, Hanan Bennamar og Sara Baban krev erstatning på minst 50.000 kroner kvar i ein klage på politiet og påtalemyndigheitas behandling av saka der dei vart melde til politiet av justisministerens sambuar, Laila Bertheussen.