Anbefalte ungdomsbøker

På jakt etter gode og spennende bøker for ungdom? NRKs litteraturkritikere anbefaler bøker for unge lesere.

Tenåringsgutt leser.

PAUSE FRA PENSUM? I denne saken finner du alt fra fantasy- og spenningsromaner til kjærlighetshistorier du sent vil glemme. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

I denne saken kommer det fortløpende anbefalinger av ferske ungdomsbøker fra NRKs litteraturanmeldere.

Spenning som suksessformel

Michael Stilson gir ut ungdomsromanen "Kampfikseren", februar 2021.
Foto: Cappelen Damm/Knut Aage Dahl
 • Bok: «Kampfikseren» av Michael Stilson
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Kampfikseren» er det tredje og avsluttende bindet i serien om tenåringen Fredrik Markussen, som får proffkontrakt i den tyske bundesligaen. Mye av spenningen ligger i selve fotballspillingen, som er drivende bra skildret, ettersom Stilson selv har vært eliteseriespiller. Dramatikken skyldes også splittede lojaliteter i forhold til egen karriere versus laget, i forhold til foreldrene og ikke minst til kjæresten Line.

Her er det spenning på høyt nivå. Det er en fordel å ha lest de to andre bøkene først, så dette er egentlig en anbefaling av hele trilogien.

Actionfylt fantasy

«Volveren 1: Det siste ønsket» og «Volveren 2: Skjebnens sverd» av Andrzej Sapkowski.
Foto: Gyldendal
 • Bok: «Volveren 1: Det siste ønsket» og «Volveren 2: Skjebnens sverd»
 • Anbefalt av: Ola Hegdal

Vi følger Volveren, Geralt av Rivia, der han rir fra by til by og kongerike til kongerike og nedkjemper onde trollmenn, varulver, strigler, alver og troll.

Bøkene om Volveren har oppnådd stor popularitet, både i hjemlandet Polen og i resten av verden. Oppmerksomheten har ikke blitt mindre etter at Netflix bestemte seg for å lage en TV-serie basert på bøkene. «The Witcher» ble lansert som den nye store fantasy-greia for alle som led av skuffelsen og abstinensen etter siste sesong av Game of Thrones.

Disse to samlingene av historier er en fascinerende start på det som skal bli en syklus av fortellinger.

Sjarmerer leserne i senk

Gulraiz Sharif gir høsten 2020 ut romanen "Hør her'a!"
Foto: Åsmund Holien Mo/Helene Brox / CappelenDamm
 • Bok: «Hør her'a!» av Gulraiz Sharif
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Mahmoud (15) bor i Oslo, han er oppvokst i Norge og har pakistanske foreldre. Ergo føler han seg like mye pakistansk som norsk. Han slenger med leppa om alt og alle – og går ikke av veien for å servere de drøyeste karakteristikker av ulike folkegrupper, enten det nå er nordmenn, pakistanere eller polakker som får unngjelde. Boken er skrevet med et muntlig språk vi sjelden ser i norske bøker. Under raljeringen ligger det også en alvorlig tematikk; nemlig retten til å velge hvem man egentlig vil være uten å fanges av omverdenens fordommer.

Gulraiz Sharif skriver frekt, avslørende, problematiserende og rørende på en gang. En oppsiktsvekkende debutant.

Et ubehagelig blikk på å være ung innvandrer i Norge

Peter F. Strassegger og boken Aleksander den store
Foto: Studio Hjelm/Samlaget
 • Bok: «Aleksander den store» Peter Strassegger
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Aleksander har vært i en voldsepisode på skolen. Den andre gutten ble skadet for livet. Vel hadde han trakassert Aleksander i årevis, men det var Aleksander som påførte David de uopprettelige sårene. Peter Strassegger skriver suggererende om vold, sinne og om det å være utenfor. Vi suges inn i en spiral der det ikke synes som det er noen vei utenom volden.

Romanen gir et ubehagelig blikk på det å være ung innvandrer i Norge. Dette er godt skrevet. Strassegger stoler dessuten på at leserne kan tenke selv.

(Utgitt september 2020)

Fin ungdomsroman, med både håp og mørke

Helene Guåker og boka Høgspenning livsfare
Foto: Aschehoug
 • Bok: «Høgspenning livsfare» av Helene Guåker
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

16 år gamle Lea flytter hjemmefra for å gå andre året på videregående. Hun kjenner ingen, har ingen venner, og dikter seg om til Vilde, en tøffere, morsommere og mer selvsikker utgave av seg selv. Kanskje har hun også tatt på seg en maske for å skjule smerten over moren, som hjemme på gården nekter å stå opp, og som synker stadig dypere inn i depresjonen og motløsheten? Leas liv blir en berg-og-dal-bane mellom det fine og det mørke. Verden kan være vakker og vond samtidig, det får Lea erfare.

Helene Guåker skriver direkte om smerte, usikkerhet og forstillelse. Men også forelskelse og mestringsfølelse får plass i denne fine ungdomsromanen som ikke bare er mørk, men også inngir håp.

(Utgitt september 2020)

Feberhett om homofil forelskelse

Alexander Kielland Krag og bokomslag til romanen "Dette blir mellom oss"
Foto: Julianne Leikanger / Gyldendal forlag
 • Bok: «Dette blir mellom oss» av Alexander Kielland Krag
 • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Denne romanen ble utgitt som instagram-føljetong, med korte episoder hver dag, samtidig som den kom i tradisjonell fysisk bokform. Det er en ny måte å formidle litteratur på som vi sikkert kommer til å se mer av.

Felix forelsker seg i Nicolai. Men er Nicolai interessert i ham? Og er det greit å forelske seg i en av samme kjønn? Hvordan skaffe seg sine første erfaringer? Store følelser presser på i denne fortettede fortellingen.

Felix formulerer seg i presens. Det gjør hendelsene akutte; det er som om vi lesere nærmest deltar selv både i de tilfeldige møtene på skolen og i de dirrende følelseskastene hjemme når nye meldinger plinger på mobilen.

Forelskelsens fryd og frykt flammer under de mange intense øyeblikksbildene. Dette er en liten fortelling med mange lag.

Erkenordisk tegneseriemagi

Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
Foto: Malin Falch / Egmont Kids
 • Bok: «Kråkesøstrene»
 • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

«Kråkesøstrene» er bok 3 i Malin Falchs tegneseriesaga «Nordlys». Historien fortsetter der bok 2 slapp, så denne gir nok mest mening hvis man har de første to innabords.

Vi følger heltinnen Sonja videre på vei gjennom den magiske Jotundalen. De obligatoriske Nordlys-komponentene er selvfølgelig på plass: Vikinger, troll, ulver, bjørner, skjærer, sjøormer, skog, fjell, daler. Kort sagt: alle piler som peker mot det mytiske nord.

En tredje dose «Nordlys» som ikke vil skuffe unge fans og tweens. Det er rett og slett en verden man har lyst til å være i.

Alle anmeldelser av barne- og ungdomsbøker finner du her.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Videre anbefalt lesing:

Artikkelen blir fortløpende oppdatert med nye anbefalinger.

Kulturstrøm

 • Skikkelig underholdende eventyr

  Fantasy, steampunk, science fiction og et ørlite snev av gotisk skrekk – HBOs nye eventyrserie «The Nevers», er en herlig sjangerblanding som underholder stort. Terningkast 4.

  «BERØRTE» KVINNER: Laura Donnelly og Ann Skelly spiller to kvinner med overnaturlige evner i «The Nevers».
  Foto: HBO Nordic.
 • Mystisk kunstner avslørt

  En 25 år lang bløff er avslørt.