Hopp til innhold

Lesetips for ungdom

På jakt etter gode og spennende bøker for ungdom? NRKs litteraturkritikere anbefaler bøker for unge lesere.

Tenåringsgutt leser.

PENSUM-PAUSE? I denne saken finner du alt fra fantasy- og spenningsromaner til kjærlighetshistorier du sent vil glemme.

Foto: Colourbox

Vennskap, kjærlighet, spenning, svik og humor er ingredienser i disse bøkene.

Saken blir fortløpende oppdatert med ferske ungdomsbøker anbefalt av NRKs litteraturanmeldere. Hopp direkte til aktuell bok ved å klikke på lenkene under, eller skroll videre ned i artikkelen.

Russetid eller baby?

Bokomslag og forfatterportrett av Taran Bjørnstad og boken «Uke 40».
Foto: Stine Friis Hals/Aschehoug
  • Bok: «Uke 40» av Taran L. Bjørnstad
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Even er atten og på landslaget i klatring. Snart er det russetid, deretter skal han inn i militæret. Han ser frem til endelig å flytte hjemmefra.

Men fremtidsdrømmene får en bråstopp: Han skal bli far!

Det er Iben som er den blivende mor. De har bare ligget med hverandre én gang, nå er hun innlagt på psykiatrisk sykehus og kan ikke under noen omstendighet ta seg av et barn. Kan Even ta på seg omsorgen for gutten, eller blir det fosterhjem? Større eksistensielt valg skal man lete lenge etter.

Taran Bjørnstad skriver kraftfullt og troverdig fra et tenåringsperspektiv. Språket er utpreget muntlig med mange dialoger og engelske innslag. Drivet i Evens opp- og nedturer holder leseren fanget gjennom de 40 ukene handlingen strekker seg over. En både fengende og lærerik roman for ungdom og unge voksne.

Nervepirrende

Blüchers hemmelighet og forfatter Alexander Løken
Foto: Cappelen Damm/Moment Studio
  • Bok: «Blüchers hemmelighet» av Alexander Løken
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Klar for en grøsser? Da er denne midt i blinken. 14 år gamle Kit og brødrene hennes er på hytta ved Drøbaksundet. I alle år er de blitt tutet ørene fulle av historien om det tyske krigsskipet Blücher som ble senket der natten til 9. april 1940.

Nå er mystiske ting begynt å skje. Folk blir lokket i døden. Kan det være sjelene til de druknede soldatene som rører på seg? Og hvorfor har Kit så fæle drømmer?

«Blüchers hemmelighet» er en nervepirrende og godt oppbygd spenningsroman, så visuell at den gjerne kunne blitt film. Alexander Løken turnerer velbrukte grøsserelementer på sin måte. Det blir desto mer uhyggelig når historien er lokalt forankret i Oslofjorden. En skikkelig spøkelseshistorie!

Uhyggelig god

Forfatter Aina Basso og omslaget til «Dei dødsdømte»
Foto: Samlaget / Oda Berby
  • Bok: «Dei dødsdømde» av Aina Basso
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Norge har en blodig historie. Det er ikke få som er blitt henrettet på grusomt vis. Ikke bare kvinner man trodde var hekser; både tyver, mordere og voldtektsmenn har måttet bøte med livet opp gjennom århundrene. Den siste gangen dødsstraff ble benyttet i Norge, var under landssvikoppgjøret etter 2. verdenskrig.

Dette og mer til får vi vite i Aina Bassos uhyggelige og medrivende bok «Dei dødsdømde. Dødsstraffa i Noreg og historia om nokre av dei som mista livet.» Basso, som er historiker, har tidligere skrevet både fiksjon og fakta om hekseprosessene.

Boken er delt inn i ni kapitler der vi følger ulike skikkelser, både forbryter og bøddel. Oversiktlige lister over beveggrunner for dødsstraff og dens historie gir masse kunnskap.

Dette er en virkelig god historiebok som også reflekterer rundt bruken av dødsstraff i dag. Kristian Krogh-Sørensen står bak de følelsesladde illustrasjonene. Laila Mjøs’ design må også berømmes, de ulike fargene på boksidene skaper en særegen dyster og svært passende stemning.

De beste diktene

Bokomslag dikstasamlingen for ungdom "Ta vare" og portrett av Vigdis Hjort
Foto: Oda Hveem / Aschehoug
  • Bok: «Ta vare. Opprørske røster og strofer som trøster». Dikt i utvalg ved Vigdis Hjorth.
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Oi, for et herlig utvalg dikt! Her er klassikere og uventet gull, alt tilgjengelig for unge lesere. Tittelen er hentet fra ett av Jan Erik Volds fine dikt om vennskap. Undertittelen er imidlertid misvisende; den som forventer «Revolusjonens røst» får akkurat det (diktet), men samlingen forøvrig tar for seg alt fra lengsel, kjærlighet og beruselse til klima-bekymring, sorg, død og heldigvis fremtidstro.

Antologien inneholder tekster på norsk, svensk og dansk, her er gjendiktninger fra engelsk, tysk, spansk og fransk, blant flere andre språk. Hjorths gamle helt Berthold Brecht er godt representert i en samling som spenner fra Baudelaire til Brændjord, via Eeva Kilpi til Sumaya Jirde Ali.

«Jeg har valgt med hjertet», skriver Vigdis Hjorth i forordet. Det synes. «Ta vare» er en antologi som borer seg fast i leseren.

Skremmende mørkt

Tiger Garté og bokomslag "Dette dreper oss"
Foto: Nathan W. Lediard / https://www.tigergarte.no/Vigmostad og Bjørke
  • Bok: «Dette dreper oss» av Tiger Garté.
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

16 år gamle Samuel befinner seg et sted i ødemarken sammen med faren sin. Faren har mer eller mindre tvunget ham med, i et forsøk på å overleve pandemien som brer seg i befolkningen. Men hvordan skal de klare seg alene, uten kontakt med andre mennesker? Har de valgt rett? Og vet de egentlig noe om hva som skjer i byen?

«Dette dreper oss» er en bekmørk og uhyggelig jeg-fortelling om konspirasjonsteorier, redsel og overlevelse.

Det er rystende lesning, også fordi historien slett ikke er usannsynlig. Skremmende god!

Burde være obligatorisk

Tinashe Williamson gir ut boka "Håndbok for unge antirasister" sammen med illustratør Thea Jacobsen, høsten 2021.
Foto: Truls Qvale/Cappelen Damm
  • Bok: «Håndbok for unge antirasister» av Tinashe Willliamson
  • Anbefalt av: Shana Fevang Mathai

Dette er en betimelig, kompakt og hardtsparkende bok for store barn som ønsker å leve i en mer rettferdig verden. Beskjeden fra bokdebutant Williamson er klar: Det er ikke nok å ikke være rasist. Vi må være antirasister.

Forskjellen mellom den passive og den aktive rollen kan være stor, og håpet til forfatteren er at den nye generasjonen tar grep og snur skuta i kurs mot drømmescenarioet: Et raust og rettferdig samfunn fylt med bevisste, engasjerte individer.

Dette er kanskje et hårete mål, men en ting er sikkert: Denne boka er et stort og selvsikkert steg i riktig retning, for i kampen mot rasisme er det de unge som vil lede an.

Guttas tur

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl gir ut "Gutteboka - Din guide til puberteten" høsten 2021. Ill: Magnhild Winsnes.
  • Bok: «Gutteboka. Din guide til puberteten» av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. Ill: Magnhild Winsnes
  • Anbefalt av: Jonas Hansen Meyer

«Gutteboka» har de samme kvalitetene som forløperen, «Jenteboka». Illustrasjonene til Magnhild Winsnes er fortsatt smakfulle og iøynefallende. Legeduoen Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl skriver lettfattelig og med en leken autoritet. Boken er et overflødighetshorn av et oppslagsverk og tar for seg alt fra hår og svette, pung og testikler til kjærlighet, sex og den smarte «nærhetsstigen» – en veiledning i å ta hensyn til egne og andres grenser ved å gradere ulike former for nærhet fra klemming til kyssing og videre til ulike former for sex.

Både foreldre og lærere kan trygt «pushe» denne boken på de unge lovende og gi dem anledning til å bli kjent med boken.

Men for at boken skal få en ekte klassikerstatus, er den avhengig av den genuine, lystdrevne lesningen. Og akkurat det blir helt og holdent opp til gutta.

Akutt aktuell roman

Erlend Skjetne gir ut ungdomsromanen "Eit anna blikk", august 2021.
Foto: Flamme Forlag/Leikny Havik Skjærseth
  • Bok: «Eit anna blikk» av Erlend Skjetne
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Sørgelig nok er denne romanen blitt mer aktuell enn noen kunne tenke seg, i det den lanseres samtidig som Taliban tar over makten i Afghanistan.

På et asylmottak i Troms sitter Anwar og skriver ned det som har hendt det siste året. Han er en av 18 mindreårige gutter som er kommet til Europa alene. Hva vil fremtiden bringe? Vil de få opphold?

Erlend Skjetne skildrer en brutal og urettferdig virkelighet. Dette er også Norge i 2021.

Spenning i velkjente rammer

Bokomslag "Gutten i mørket" og Harald Rosenløw Eeg
Foto: Niklas Lello / Aschehoug forlag
  • Bok: «Gutten i mørket» av Harald Rosenløw Eeg
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Året er 1942. Johan er femten, snart seksten, han er sykkelbud i Oslos gater. Farens båt er torpedert av tyskerne, eller gikk den på en mine? Hjemme er mor, som sjelden ler og som har hemmeligheter for Johan. En av dem er at hun skjuler sabotører.

«Gutten i mørket» er en dramatisk jeg-fortelling om en tenåring som blir tvunget til å være modigere enn han egentlig er. Harald Rosenløw Eeg, som blant annet har skrevet manus til filmen «Kongens nei», klarer både å gi et levende bilde av krigshverdagen og å vise hvor vanskelig det kan være å ta de rette valgene. Med krigen som ramme frister han kanskje flere av dem som trenger en ytre spenning for å henge med?

Harald Rosenløw Eeg er som alltid språklig sterk. Dette er en velkomponert roman som fenger.

Ungdommens perspektiv

Omslaget til teikneserieromanen "Ubesvart anrop" av Nora Dåsnes (bildet til høyre).
Foto: Aschehog/Oda Berby
  • Bok: «Ubesvart anrop» av Nora Dåsnes
  • Anbefalt av: Leif Ekle

Forfatter og tegneserieskaper Nora Dåsnes er til nå mest kjent for tegneserieromanen «Ti kniver i hjertet». Nå foreligger en ny roman i rutenes og snakkeboblenes format: «Ubesvart anrop», en ungdomsroman om 16-åringen Rebekka og venninnen hennes, Fariba. De er nettopp ferdige med ungdomsskolen. I skateparken, denne julifredagen hører de drønnet fra sentrum, tror det må være noe fra en byggeplass.

Rebekka klarer ikke å legge terrorhandlingen fra seg denne sommeren og høsten, hun graver seg stadig lenger ned i en research som skal gi svar hun ikke finner, mens broren sitter foran PCen med skytespill og hva annet og blir mørkere til sinns.

Denne innfallsvinkelen til 22. juli, unge mennesker som IKKE var der selv, er ikke bare interessant, den er gjenkjennelig: forvirringen og skrekken, hva betyr dette, hvor ble forutsigeligheten av, kan hvem som helst bli så gæren?

Romanen er tegnet i en åpen og enkel stil med fin bevegelse. Det kler fortellingen. Det går an å synes at det til slutt er blitt så riktig at det er mer enn nok, i det alt stemmer og vi ser framover.

Det sagt, «Ubesvart anrop» fortjener sitt publikum.

For en historie!

Johan Egn og bokomslag "Hesteguttene"
Foto: Ola Kjelbye / Mangschou forlag
  • Bok: «Hesteguttene» av Johan Ehn.
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Hesteguttene» var i fjor en av mine favoritter til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok. Den unge hjemmehjelpen Anton (18) besøker en snart 100 år gammel mann som bor alene i en leilighet i Stockholm. Mannen nekter å bevege seg ut av kjøkkenet. Ikke snakker han heller, han bare trommer bistert i gulvet med stokken sin. Er det mulig å få kontakt? Noen gamle fotografier av hester blir utgangspunkt for et vennskap på tvers av alder. Gamlingen har levd et dramatisk liv. Som barnehjemsbarn i Tsjekkoslovakia fikk han jobb som sirkusartist, og siden utførte han den mest spektakulære akrobatikk på hesteryggen sammen med bestekompisen sin. Skjebnen førte hesteguttene til Berlin og til et Tyskland der nazismen bredte om seg. Å være ung, homofil mann i et kunstnerisk miljø ble farlig.

Vennskap, kjærlighet og svik er ingredienser i denne svært gode og ambisiøse ungdomsromanen, der utbredte holdninger i fortiden utvider våre dagers begreper om menneskeverd og respekt.

  • (Utgitt på norsk 14. mai 2021. Oversatt av Morten Hansen)

Spenning som suksessformel

Michael Stilson gir ut ungdomsromanen "Kampfikseren", februar 2021.
Foto: Cappelen Damm/Knut Aage Dahl
  • Bok: «Kampfikseren» av Michael Stilson
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

«Kampfikseren» er det tredje og avsluttende bindet i serien om tenåringen Fredrik Markussen, som får proffkontrakt i den tyske bundesligaen. Mye av spenningen ligger i selve fotballspillingen, som er drivende bra skildret, ettersom Stilson selv har vært eliteseriespiller. Dramatikken skyldes også splittede lojaliteter i forhold til egen karriere versus laget, i forhold til foreldrene og ikke minst til kjæresten Line.

Her er det spenning på høyt nivå. Det er en fordel å ha lest de to andre bøkene først, så dette er egentlig en anbefaling av hele trilogien.

Actionfylt fantasy

«Volveren 1: Det siste ønsket» og «Volveren 2: Skjebnens sverd» av Andrzej Sapkowski.
Foto: Gyldendal
  • Bok: «Volveren 1: Det siste ønsket» og «Volveren 2: Skjebnens sverd» av Andrzej Sapkowski
  • Anbefalt av: Ola Hegdal

Vi følger Volveren, Geralt av Rivia, der han rir fra by til by og kongerike til kongerike og nedkjemper onde trollmenn, varulver, strigler, alver og troll.

Bøkene om Volveren har oppnådd stor popularitet, både i hjemlandet Polen og i resten av verden. Oppmerksomheten har ikke blitt mindre etter at Netflix bestemte seg for å lage en TV-serie basert på bøkene. «The Witcher» ble lansert som den nye store fantasy-greia for alle som led av skuffelsen og abstinensen etter siste sesong av Game of Thrones.

Disse to samlingene av historier er en fascinerende start på det som skal bli en syklus av fortellinger.

Sjarmerer leserne i senk

Gulraiz Sharif gir høsten 2020 ut romanen "Hør her'a!"
Foto: Åsmund Holien Mo/Helene Brox / CappelenDamm
  • Bok: «Hør her'a!» av Gulraiz Sharif
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Mahmoud (15) bor i Oslo, han er oppvokst i Norge og har pakistanske foreldre. Ergo føler han seg like mye pakistansk som norsk. Han slenger med leppa om alt og alle – og går ikke av veien for å servere de drøyeste karakteristikker av ulike folkegrupper, enten det nå er nordmenn, pakistanere eller polakker som får unngjelde. Boken er skrevet med et muntlig språk vi sjelden ser i norske bøker. Under raljeringen ligger det også en alvorlig tematikk; nemlig retten til å velge hvem man egentlig vil være uten å fanges av omverdenens fordommer.

Gulraiz Sharif skriver frekt, avslørende, problematiserende og rørende på en gang. En oppsiktsvekkende debutant.

Et ubehagelig blikk på å være ung innvandrer i Norge

Peter F. Strassegger og boken Aleksander den store
Foto: Studio Hjelm/Samlaget
  • Bok: «Aleksander den store» Peter Strassegger
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Aleksander har vært i en voldsepisode på skolen. Den andre gutten ble skadet for livet. Vel hadde han trakassert Aleksander i årevis, men det var Aleksander som påførte David de uopprettelige sårene. Peter Strassegger skriver suggererende om vold, sinne og om det å være utenfor. Vi suges inn i en spiral der det ikke synes som det er noen vei utenom volden.

Romanen gir et ubehagelig blikk på det å være ung innvandrer i Norge. Dette er godt skrevet. Strassegger stoler dessuten på at leserne kan tenke selv.

(Utgitt september 2020)

Fin ungdomsroman, med både håp og mørke

Helene Guåker og boka Høgspenning livsfare
Foto: Aschehoug
  • Bok: «Høgspenning livsfare» av Helene Guåker
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

16 år gamle Lea flytter hjemmefra for å gå andre året på videregående. Hun kjenner ingen, har ingen venner, og dikter seg om til Vilde, en tøffere, morsommere og mer selvsikker utgave av seg selv. Kanskje har hun også tatt på seg en maske for å skjule smerten over moren, som hjemme på gården nekter å stå opp, og som synker stadig dypere inn i depresjonen og motløsheten? Leas liv blir en berg-og-dal-bane mellom det fine og det mørke. Verden kan være vakker og vond samtidig, det får Lea erfare.

Helene Guåker skriver direkte om smerte, usikkerhet og forstillelse. Men også forelskelse og mestringsfølelse får plass i denne fine ungdomsromanen som ikke bare er mørk, men også inngir håp.

(Utgitt september 2020)

Feberhett om homofil forelskelse

Alexander Kielland Krag og bokomslag til romanen "Dette blir mellom oss"
Foto: Julianne Leikanger / Gyldendal forlag
  • Bok: «Dette blir mellom oss» av Alexander Kielland Krag
  • Anbefalt av: Anne Cathrine Straume

Denne romanen ble utgitt som instagram-føljetong, med korte episoder hver dag, samtidig som den kom i tradisjonell fysisk bokform. Det er en ny måte å formidle litteratur på som vi sikkert kommer til å se mer av.

Felix forelsker seg i Nicolai. Men er Nicolai interessert i ham? Og er det greit å forelske seg i en av samme kjønn? Hvordan skaffe seg sine første erfaringer? Store følelser presser på i denne fortettede fortellingen.

Felix formulerer seg i presens. Det gjør hendelsene akutte; det er som om vi lesere nærmest deltar selv både i de tilfeldige møtene på skolen og i de dirrende følelseskastene hjemme når nye meldinger plinger på mobilen.

Forelskelsens fryd og frykt flammer under de mange intense øyeblikksbildene. Dette er en liten fortelling med mange lag.

Alle anmeldelser av barne- og ungdomsbøker

Les også Lesetips for ban

Tre barn utkledd som superhelter med hver sin bok i hånda

Les også Lesetips for voksne

Bøker på ei hylle, lent mot ei potteplante

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK