Hopp til innhold
Christian Krohgs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.
Illustrasjon: CHRISTIAN KROHG.

Kunst

Oppsummert

Notiser, artikler, anmeldelser, omtale og innhold om kunstverk.

  • Kunstsilo på Times best-liste

    Museet Kunstsilo i Kristiansand har havnet på magasinet Times liste over de 100 beste stedene å besøke i verden. Kunstsilo som blant annet inneholder samlingen til oljefondsjef Nicolay Tangen, har fått mye oppmerksomhet etter at det ble åpnet i mai.

    Kunstsilo fotografert i kveldslyset i mai 2024.

    Kunstsilo i Kristiansand på prestisjefull liste

    Kunstmuseet Kunstsilo i Kristiansand har fått plass på magasinet Time sin liste over de 100 beste stedene å besøke i verden.

  • Formkraft i to generasjoner

    – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

    Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
    Terningkast 6 Kunst

    «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

    ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

  • Ideen er knallsterk på papiret

    – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

    Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
    Terningkast 3 Kunst

    «Hva skal vi med dette?»

    ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter

  • Utvilsomt verdt et besøk

    – Når den uberørte naturen skrumper inn, ødelegges og utarmes, så er det fellesskapets verdier som forsvinner. Det er dette «Allmenningens tragedie» handler om. (...) Jeg synes tematikken knyttet til fellesskapets ressurser er både viktig og interessant, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen på Jugendstilsenteret og KUBE i Ålesund.

    Talk to me, 2022/2024. Audiovisuell installasjon av glass, metall, betong og elektronikk. Samprodusert av S12 Galleri og Verksted. © Terese Longva
    Terningkast 4 Kunst

    «Fellesskapets verdier som forsvinner»

    ANMELDELSE: «Allmenningens tragedie» ved Jugendstilsenteret og KUBE.

  • Dømt til seks år i fengsel for teater

    Regissøren Jevgenija Berkovitsj (39) og dramatikeren Svetlana Petrijtsjuk (44) dømmes til seks år i russisk fengsel på grunn av et teaterstykke, skriver NTB.

    Stykket handler om to russiske kvinner som ble lokket til å gifte seg med IS-krigere, og som ble fengslet da de kom tilbake til Russland, skriver BBC.

    Det ble satt opp i 2021, men selv om stykket ble satt opp for tre år siden, ble de først pågrepet i mai i fjor.

    Regissør Berkovitsj har også skrevet dikt som kritiserer Russlands krig mot Ukraina, og flere av hennes støttespillere mistenker at arrestasjonen kan være knyttet til dette.

    Rettssaken har gått for lukkede dører i en militærdomstol, og argumentet for arrestasjonen, er at stykket skal ha «rettferdiggjort terrorisme».

    Teaterduoen nekter for dette selv, og sier de satte opp stykket for å forhindre terrorisme, at de er uskyldige, og kommer til å anke dommen – selv om de har lite håp om å vinne fram, sa forsvareren deres utenfor rettslokalet i Moskva i går, mandag 8. juli.

    Der var også Dmitry Muratov, den tidligere Novaja Gazeta-redaktøren og nobelprisvinner.

    Arrestasjonen sendte sjokkbølger gjennom det kunstneriske miljøet, som har møtt enda sterkere press fra myndighetene siden Russland invaderte Ukraina, og mange kunstnere har forlatt landet siden da.

    Rettssaken har blitt sett på som en test for hvor grensen går for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet i Russland i dag.

    Menneskettighetsorganisasjonen Amnesty International sier Berkovitsj og Petrijtsjuk er arrestert kun for å ha brukt ytringsfriheten sin, og ber om løslatelse av de to.

    Kilder: NTB og BBC

    Regissøren Jevgenija Berkovitsj (39) og dramatikeren Svetlana Petrijtsjuk (44) ble begge pågrepet i mai i fjor etter å ha skrevet og satt opp teaterstykket «Finist, den modige falken» i 2021. Her er de i retten i Moskva.
    Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.