Hopp til innhold
Musikk
Foto: Roman / Colourbox

Musikk

Oppsummert

Innhold fra NRK om musikk. For musikken fra NRKs sendinger, kan du besøke disse sidene. Se også alt om musikk i NRK TV og hør alle musikkprogrammer i NRK Radio.

 • Rekordår for Tono – konsertinntektene er tilbake

  Inntektene fra opphavsrettigheter i musikk var i fjor rekordhøye. Tall fra rettighetsorganisasjonen Tono viser en omsetning på 864,6 millioner kroner.

  Tonos inntekter stammer fra bruken av norsk og utenlandsk musikk på radio, TV, konserter, musikk- og filmstrømmetjenester, kafeer og annen offentlig bruk av musikk. I fjor oppnådde rettighetsorganisasjonen det beste resultatet noensinne.

  Blant annet har det vært en sterk økning i konsertinntektene som endte på 104 millioner kroner.

  Det største inntektsområdet er fra kringkastingsområdet, det vil si radio, TV og tredjeparts videresending av TV- og radioinnhold. Her var inntektene 348 millioner kroner i inntekter i fjor.

  (NTB)

 • Flere medier: Tina Turner er død

  Artisten Tina Turner er død, 83 år gammel. Det melder flere utenlandske medier. Turner regnes som en verdens mest populære artister, og ble kalt The Queen of Rock'n Roll. Blant sangene hun var mest kjent for var «What's love got to do with it» og «The Best».

 • Prinsen av kjærlighetssorgen

  – For, selv om skottens musikk på ingen måte er blottet for følelser, er den så oppskriftspop som du får det. Det er vanskelig å føle på en genuin nærhet og sårbarhet, selv når det er det han synger om, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om Lewis Capaldis sitt nye album.

 • Over 6 millioner for Kurt Cobains knuste gitar

  En gitar som Kurt Cobain knuste under en konsert, ble lørdag solgt på auksjon for nesten 600.000 dollar.

  Den ødelagte svarte Fender Stratocasteren er satt sammen igjen, men den kan ikke lenger spilles med.

  Alle tre medlemmer av Cobains Nirvana skrev sine autografer på gitaren mens grunge-bandet fra Seattle var i ferd med å bli stadig mer berømt.

  Auksjonshuset sa de hadde ventet at gitaren kunne selges for 60.000 dollar på auksjonen på Hard Rock Cafe i New York, men sluttsummen ble til slutt 595.000, som tilsvarer rundt 6,5 millioner kroner. (NTB)

  Kurt Cobains smashed Fender Stratocaster
  Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP
 • Folkemusiker Sven Nyhus er død

  Folkemusiker og komponist Sven Nyhus er død, nesten 91 år gammel, opplyser familien.

  – Folkemusiker, komponist og tidligere professor i folkemusikk Sven Nyhus (f. 1932) døde i Oslo lørdag, heter det i pressemeldingen, som er formidlet gjennom Jølstad begravelsesbyrå.

  Nyhus døde dagen før sin 91-årsdag.

  Etter utdannelse ved Musikkonservatoriet startet han som bratsjist i Nationaltheatrets orkester, og siden i Operaorkesteret, i KORK og i Filharmonien.

  Nyhus sto bak flere større publikasjoner om norsk folkemusikk. I 2016 ga han ut sin selvbiografi, «Slåttkar». Han laget en lang rekke kjente og kjære tonestykker og feleslåtter, og valsen «Bergrosa» fra om lag 1970 er blant de mest spilte melodiene i NRK.

  Sven Nyhus var kanskje enda bedre kjent som komponist av en rekke gammeldansmelodier, og som leder av Sven Nyhus kvartett gjennom nesten 50 år. Han ble gitt flere utmerkelser, blant annet Spellemannsprisens hederspris i 2000, og i 2002 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

 • Bassisten i The Smiths er død

  Andy Rourke, bassisten i bandet The Smiths, er død. Det melder bandmedlemmet Johnny Marr på Twitter.

  Rourke døde av bukspyttkjertelkreft og ble 59 år gammel.

  – Det er med dyp sorg at vi meddeler Andy Rourkes bortgang etter lang tids sykdom med kreft i bukspyttkjertelen. Andy vil bli husket som en snill og vakker sjel av dem som kjente ham, og som en suverent begavet musiker, av fansen, skriver Marr.

 • 18-åring erkjenner drapet på rapperen Pop Smoke

  En 18 år gammel mann som står tiltalt for skytedrapet på Pop Smoke i 2020, innrømte fredag at han drepte rapperen, skriver Los Angeles Times.

  Den tiltalte, som var 15 da drapet fant sted, erkjente straffskyld for drapet i en ungdomsdomstol, skriver avisa. Han erkjente også straffskyld for innbrudd og ran.

  Det var i februar 2020 at Pop Smoke, hvis egentlige navn var Bashar Jackson, ble drept. Han ble 20 år gammel og fikk sitt gjennombrudd året før. Debutplata hans ble utgitt posthumt året etter og gikk rett inn på toppen av Billboard-lista.

  Totalt fem personer ble tiltalt for drapet. En av dem erkjente straffskyld i april.

  (NTB)

  18-åring erkjenner drapet på rapperen Pop Smoke
  Foto: AFP
 • Ny NTNU Ambassadør utnevnt

  Jazzpianist og orkesterleder Petter Dalane ble i går ettermiddag utnevnt til NTNU Ambassadør for 2023. Ambassadørordningen er et samarbeid mellom NTNU og Trondheim Jazzfestival. Juryen skriver at Dalane er svært aktiv i Trondheims jazzmiljø og har skapt sin egen konsertserie. Han blir den 16. NTNU Ambassadør i rekka, og får et stipend på 50 000 kr som skal brukes til turnering og eller promotering.

  Petter Dalane med diplom og blomster etter å ha blitt utnevnt til NTNU Ambassadør 2023
  Foto: Arne Hauge / Jazzfest
Eurovision semi 2 PNG test
Show

«Den verste låta du har hørt i ditt liv»

ANMELDELSE: Eurovision 2023 – andre semifinale

Kulturstrøm

 • Ei framsyning det er lett å anbefala

  – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

 • Cannes-pris til norsk regissør

  Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

  Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
  Foto: AFP