Hopp til innhold
Alek Olsen Instagram
Foto: Skjermdump Instagram

Musikk

Oppsummert

Innhold fra NRK om musikk. For musikken fra NRKs sendinger, kan du besøke disse sidene. Se også alt om musikk i NRK TV og hør alle musikkprogrammer i NRK Radio.

  • Blues-pioneren John Mayall er død

    Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

    Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

    – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

    En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

    John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

    Mayall gav ut sitt første album i 1966.

    Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

    I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

    NTB/NRK

    Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
    Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
  • Nesten 7000 publikummere på Riddu Riđđu

    Loga sámegillii.

    6956 publikummere var innom Riddu Riđđu i år.

    Det er en solid økning sammenlignet med året før, med 6135 gjester. Festivalsjef Sajje Solbakk er fornøyd med årets festival, sier hun i en pressemelding.

    – For det første var vi heldige med været, for det vet vi påvirker besøkstallet. Det er mye koseligere å være på festival i solskinn. Men så har vi også hatt et knakende godt program. Det har vært de to viktigste faktorene for at vi har greid å øke publikumstallet, sier Solbakk.

    Ella Marie Hætta Isaksen debuterte som soloartist.

  • Ekstrakonsert med Ed Sheeran i Norge

    Den britiske artisten Ed Sheeran skal ha en ekstrakonsert på Ullevål stadion i juli 2025, etter at den første konserten ble solgt ut på få minutter. Det opplyser arrangøren i en pressemelding.

  • Øya-headliner avlyser flere konserter

    Queens of the Stone Age avlyser flere av sommerens konserter i Europa. Årsaken er at frontmann Josh Homme trenger en akutt operasjon, skriver NTB.

    «QOTSA beklager å måtte meddele at Josh Homme må vende tilbake til USA øyeblikkelig for en akutt operasjon», står det på Facebook.

    De avlyser åtte konserter fra 10. juli til og med 27. juli.

    Bandet skal etter planen opptre på Øyafestivalen i Oslo 9. august.

    Tonje Kaada, daglig leder for Øyafestivalen, sier at de har vært i dialog med agenten til QOTSA.

    – Agenten sier at bandet ser frem til å spille på festivaler etter 27.juli.

    Øyafestivalen ser dermed ikke ut til å bli berørt.

    Queens Of The Stone Age - Øyafestivalen 2014
    Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
  • Ed Sheeran til Oslo neste år

    Ed Sheeran kommer til Oslo lørdag 26. juli 2025.

    Den britiske superstjernen kommer med turnéen «ED SHEERAN: +-=÷X TOUR» til Ullevaal Stadion.

    Denne uka var han på Stavernfestivalen.

    Ed Sheeran
    Foto: AP
  • Diddy står overfor ny sak om seksuelle overgrep

    Den kontroversielle rapperen Sean «Diddy» Combs står overfor en ny sak om seksuelle overgrep etter at en kvinne har stått frem med ferske anklager mot ham.

    Klagen ble levert i New York av tidligere pornostjerne Adria English, og er den siste av flere søksmål som er reist mot stjernen de siste månedene, skriver BBC.

    Diddy, en av de mest suksessfulle rapperne gjennom tidene, har konsekvent benektet alle anklager om seksuelle overgrep og fysisk mishandling, inkludert de siste.

    I mai la han seg flat etter at flere medier publiserte en video som viser 54-åringen gripe tak i, dytte, dra og sparke sin daværende kjæreste, Casandra «Cassie» Ventura (37).

    Han er nå også gjenstand for en føderal kriminell etterforskning, selv om det ikke er tegn til at noen tiltale er nært forestående, ifølge NBC News.

    Den kontroversielle rapperen Sean “Diddy” Combs står overfor en ny sak om seksuelle overgrep
    Foto: ANGELA WEISS / AFP
  • Musikerprisen til Henriette Eilertsen

    Henriette Eilertsen er tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2024. Prisen på kr 200.000, og ble delt ut under jazzfestivalens åpning.

    – For første gang i prisens historie har prisvinneren fløyte som hovedinstrument og Henriette Eilertsen var den første som tok en bachelorgrad i jazzfløyte.

    – Årets prisvinner har også markert seg som organisator. Hun har startet opp og er kunstnerisk leder for «Ungdommens impro-orkester», og ikke minst var hun en av de som etablerte OJKOS (Orkestret for jazzkomponister i Oslo) i 2018, og hun både komponerer og arrangerer for dette bandet – som har vist seg å være et viktig kraftsentrum i norsk jazz og en utviklingsmotor for unge komponister og musikere, heter det i pressemeldingen fra Kongsberg Jazzfestival.

    Prisen blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen. ‌ ‌ ‌ ‌

  • Heart-vokalist Ann Wilson (74) har fått kreft

    Ann Wilson, som er vokalist i det amerikanske rockebandet Heart, har fått kreft. Dermed må bandet avlyse turneen sin.

    – Jeg opererte nylig bort noe som viste seg å være kreft. Operasjonen var vellykket og jeg føler meg bra, men legene mine råder meg nå til å gjennomgå en runde med forebyggende cellegift, og jeg har bestemt meg for å gjøre det, skriver Wilson i en uttalelse.

    Hun sier at hun håper å være tilbake på scenen i 2025.

    Allerede i mai måtte Heart avlyse sin planlagte opptreden på festivalen Tons of Rock i Oslo på grunn av Wilsons helse.

    Heart ble dannet i 1973 og blant bandets største hits er «Barracuda» og «Crazy on you». (NTB)

    Ann Wilson, kjent som vokalist og frontfigur i det amerikanske bandet Heart, har fått kreft. Hun gjennomgikk nylig en operasjon
    Foto: Amy Harris / AP/NTB
  • Tyla avlyser Palmesus

    Noen timer etter beskjeden om at den sørafrikanske artisten Tyla avlyser sin planlagte Roskilde-opptreden søndag, kommer beskjeden om at hun også avlyser konserten på Palmesus i Kristiansand.

    Det skriver festivalen selv på sin Instagram-historie.

    «Med tungt hjerte må vi meddele at Tyla har blitt tvunget til å kansellere de neste to ukene av turnéen sin inklusive blant annet Roskilde og Palmesus pga sykdom.»

    Tyla var i Los Angeles søndag der hun mottok to BET Awards-priser for musikken sin.

    OPPTRÅDTE SØNDAG: Tyla på BET Awards i Los Angeles, der hun fremførte «Jump».

    Tyla avlyser Palmesus

    Den sørafrikanske artisten (22) avlyser både Roskilde og Palmesus denne uken. Beskjeden kommer få dager etter at hun vant flere priser og opptrådte på BET Awards i Los Angeles.

Lillebjørn Nilsen, 1979

Slik ble Lillebjørn Nilsen hele Norges gitarlærer

Ola Kvernberg

Vekker de store følelsene

Anne Lise Frøkedal

Drømmefangeren

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.