Hopp til innhold
Inngangen til Folketeateret
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Teater og scene

Oppsummert

Notater, saker, anmeldelser, omtale og annet innhold på teater og scene.

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Kommunen kritisk til planer om ny teaterscene i Oslo

    Plan- og bygningsetaten i Oslo er kritisk til regjeringens ønske om å bygge en ny teaterscene på Tullinløkka tilknyttet Nationaltheatret.

    Ideen om å bygge en teaterscene under bakken på Tullinløkka ble lansert av daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i 2022.

    Plan- og bygningsetaten i Oslo mener imidlertid at området ikke er egnet til teaterformål, ifølge Aftenposten.

    Etaten skriver at det er krevende grunnforhold og at bygging kan skape ustabilitet for fredede bygninger i nærheten. Forslaget strider også mot kommuneplanen, ifølge etaten.

    Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) er ikke bekymret over kritikken.

    – De gjør bare jobben sin og kommer med innspill til Statsbygg før oppstartsmøtet. Vi har gitt beskjed til Statsbygg om at de så fort som mulig skal gjøre ferdig sitt beslutningsgrunnlag og få saken i havn, sier Jaffery til avisen.

    Bildet viser hvordan arkitektene ser for seg inngangen til Nationaltheatrets nye scene under bakken på Tullinløkka.
    Foto: Rodeo Rebuilding/Statsbygg
  • Morten Ramm seier han gir seg som komikar

    Det opplyser han sjølv på Instragram, der han har lagt ut ein video.

    – Etter mykje refleksjon og vurdering av karrieremåla mine, har eg komme fram til at det er på tide for meg å utforske nye moglegheiter og utvikle meg vidare, og heller drive med alt mogleg annan drit, seier han.

    I ei tekstmelding til VG bekreftar Ramm at han faktisk sluttar.

    (NTB)

    Morten Ramm
    Foto: LUCKY VIEW
  • Argentinske Lola Arias får Ibsenprisen

    Den argentinske multikunstneren Lola Arias er årets vinner av verdens største teaterpris, Den internasjonale Ibsenprisen.

    Lola Arias er forfatter og teater- og filmregissør, og har siden 2007 arbeidet med dokumentarteater. I samarbeid med mennesker som har gjennomlevd ulike hendelser og historiske opplevelser har 12 produksjoner blitt til.

    – Denne prisen gir meg håp og selvtillit til å fortsette med arbeidet mitt. Den åpner for nye muligheter, og anerkjenner viktigheten av prosjektene som jeg har jobbet med i over 20 år, sier Lola Arias i en kommentar til tildelingen.

    (NTB)

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters