Hopp til innhold
Inngangen til Folketeateret
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Teater og scene

Oppsummert

Notater, saker, anmeldelser, omtale og annet innhold på teater og scene.

  • Dømt til seks år i fengsel for teater

    Regissøren Jevgenija Berkovitsj (39) og dramatikeren Svetlana Petrijtsjuk (44) dømmes til seks år i russisk fengsel på grunn av et teaterstykke, skriver NTB.

    Stykket handler om to russiske kvinner som ble lokket til å gifte seg med IS-krigere, og som ble fengslet da de kom tilbake til Russland, skriver BBC.

    Det ble satt opp i 2021, men selv om stykket ble satt opp for tre år siden, ble de først pågrepet i mai i fjor.

    Regissør Berkovitsj har også skrevet dikt som kritiserer Russlands krig mot Ukraina, og flere av hennes støttespillere mistenker at arrestasjonen kan være knyttet til dette.

    Rettssaken har gått for lukkede dører i en militærdomstol, og argumentet for arrestasjonen, er at stykket skal ha «rettferdiggjort terrorisme».

    Teaterduoen nekter for dette selv, og sier de satte opp stykket for å forhindre terrorisme, at de er uskyldige, og kommer til å anke dommen – selv om de har lite håp om å vinne fram, sa forsvareren deres utenfor rettslokalet i Moskva i går, mandag 8. juli.

    Der var også Dmitry Muratov, den tidligere Novaja Gazeta-redaktøren og nobelprisvinner.

    Arrestasjonen sendte sjokkbølger gjennom det kunstneriske miljøet, som har møtt enda sterkere press fra myndighetene siden Russland invaderte Ukraina, og mange kunstnere har forlatt landet siden da.

    Rettssaken har blitt sett på som en test for hvor grensen går for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet i Russland i dag.

    Menneskettighetsorganisasjonen Amnesty International sier Berkovitsj og Petrijtsjuk er arrestert kun for å ha brukt ytringsfriheten sin, og ber om løslatelse av de to.

    Kilder: NTB og BBC

    Regissøren Jevgenija Berkovitsj (39) og dramatikeren Svetlana Petrijtsjuk (44) ble begge pågrepet i mai i fjor etter å ha skrevet og satt opp teaterstykket «Finist, den modige falken» i 2021. Her er de i retten i Moskva.
    Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
  • Ei oppleving ein ikkje vert ferdig med så lett

    – Den som tykkjer identitets­politikk er masete, bør oppsøka næraste Blodklubb ved høve. Då kan ein få trua – på litt av kvart, skriv Karen Frøsland Nystøyl om «Blodklubb» under Festspillene i Nord-Norge.

    Fra «Blodklubb» under Festspillene i Nord-Norge 2024.
    Terningkast 4 Show

    «Folk skrik, spyttar blod, spring og dansar»

    ANMELDELSE: «Blodklubb» under Festspillene i Nord-Norge

  • Eksistensielt drama i uvanlig innpakning

    – Det kan hende du blir kvalm når du ser det, mener kritiker Karen Frøsland Nystøyl om Susie Wangs nye stykke «Heavy Breathers», som hun kaller «satirisk horror-splatter-science fiction-teater».

    Bilde fra «Heavy breathers» av Susie Wang.
    Terningkast 4 Teater

    «Drøyt, meningsfullt og gøy»

    ANMELDELSE: «Susie Wang: Heavy Breathers» på Black Box teater

  • Oslo Nye reddet fra konkurs

    Oslo Nye Teater vil ikke gå konkurs før ferien.

    I revidert Oslo-budsjett er det satt av 30 millioner kroner for å hindre konkurs. Ifølge Avisa Oslo er det flertall i bystyret for å betale ut pengene.

    Det kriserammede teateret må ha pengene innen utgangen av juni.

    Hvordan driften ved Oslo Nye Teater blir i framtida er fortsatt uklart. Det kommunalt eide teateret har lagt fram flere planer for å kutte kostnader. Disse blir fortsatt vurdert av kulturbyråd Anita Leirvik North (H)

    Johannes Joner som IQ i «Snøfall» på Oslo Nye Teater
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Heddaprisen har sluppet årets nominasjoner

    Den norske prisutdelingen for teater, Heddaprisen, har sluppet nominasjonene for 2024.

    I kategorien for beste forestilling er «Karusell», «I vårt sted» og «Sorte gutter gråter ikke» nominert.

    Til beste skuespiller/hovedrolle er det fem nominerte: Ida Klem, Kristian Figenschow, Henriette Marø, Kyrre Eikås Ottersen og Trond-Ove Skrødal.

    «Shockheaded», «Karmelittsøstrene» og «Miss Saigon» kjemper om tittelen Beste musikkteaterforestilling. Mens i kategorien danseforestilling er det det «KNØ», «Retro Katt» og «Økohelter» som kan vinne pris.

    De nominerte til kategorien for beste scenetekst er Petter Rosenlund for «Sudden Death», Jon Fosse for «Einkvan» og Arne Lyngre for «I vårt sted».

    − I år vil juryen løfte fram et svært sterkt år for dramatikk, sier talsperson for Heddaprisens jury, Andreas Wiese.

    Det er Oslo Nye Teater som avholder Heddaprisen denne gangen.

    Selve utdelingen skjer søndag 16. juni.

    Heddaprisen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.