NRK Meny
Musikalen Hair
Foto: L-P Lorentzen / Oslo Nye Teater

Teater og scene

Oppsummert

Notater, saker og annet innhold på teater og scene. Se en av de mange flotte forestillingene i NRK TV, alle oppakene fra Fjernsynsteateret eller kos deg med å lytte til Radioteateret. Og her finner du alt om opera og ballett.

 • Teater om Hamsuns forsvarstale

  Går alt etter planen, blir det i sommer urpremiere på en teaterpilot basert på Knut Hamsuns forsvarstale fra rettssaken mot ham etter 2. verdenskrig. Teaterstykket skal framføres under Sørlandets litteraturfestival i lokalene hvor rettssaken gikk.

  Knut Hamsun i skrivestua på Nørholm
  Foto: Anders Beer Wilse Dextrafoto, Teknisk museum
 • «Lille Eyolf» til London

  Pia Tjelta og Kåre Conradi fikk stående ovasjoner for sine rolleprestasjoner i stykket, som hadde premiere under Ibsenfestivalen i 2014. Nationaltheatret var rammen rundt Ibsen-dramaet, som også fikk anmelderne til å vende tomlene unisont opp. Conradi har nå tatt initiativ til at denne versjonen av «Lille Eyolf» spilles på The Print Room Theatre Coronet i Notting Hill fra 19.–21. april (NTB).

   Lille Eyolf, Nationalteateret
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Se vakker ballett: "Ghosts"

  Ibsen-balletten er basert på «Gjengangere». Hvor mye løgn et menneske egentlig kan tåle? Temaet dramatiseres gjennom rå, moderne dans.

 • Ny teatersjef ved Teatret Vårt

  Kristian Lykkeslet Strømskag blir ny teatersjef ved Teatret Vårt, melder regionteatret i en pressemelding. Han tiltrer stillingen 1. august 2019 da perioden til sittende teatersjef Thomas Bjørnager utgår. Strømskag har blant annet jobbet som dramaturg ved Teatret Vårt, Rogaland Teater og Nationaltheatret.

  Teatret Vårt Forumbygget
  Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal
Det er 10 år siden nybygget til Den Norske Opera & Ballett ble åpnet i Bjørvika. Vi åpner jubileumsuken med Puccinis udødelige mesterverk i Stefan Herheims regi fra 2012. "Tro, håp og kjærlighet fremstår som hjelpeløshetens våpen i kampen mot en ubarmhjertig realitet. Dette betoner Puccini så inderlig at man tvinges til å føle med disse lunefulle og flyktige overlevelseskunstnerne", sier regissør Stefan Herheim. En moderne og sterk oppsetning som i høyeste grad setter stykket inn i vår samtid.
Mendvirkende: Rudolfo: Diego Torre, Mimi: Marita Sølberg, Marcello: Vasilij Ladjuk, Musetta: Jennifer Rowley.
Presentert av Arild Erikstad

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller