Hopp til innhold

Hjelp deg selv!

Dersom årets utvalg av nye selvhjelps­bøker ikke fenger deg, kan du alltids vende deg mot en av disse klassikerne.

bildecollage av ulike selvhjelpsbøker

Rundt nyttår blir mange fylt av optimisme og motivasjon: Dette året skal bli det beste i mitt liv!

Forlags­bransjen vet å utnytte dette, og publiserer hvert år en rekke bøker som hevder å kunne hjelpe deg til et nytt og bedre liv.

De fleste nyttårs­forsett sprekker riktignok rundt 20. januar, sier et kjent «jungelord».

Les også Hvis selvhjelpsbøkene virker, hvorfor kommer det nye hvert år?

Siss Vik

Hvis du er en av dem som allerede har gitt opp de gode forsettene for 2024, kanskje en av disse klassikerne kan gi deg ny inspirasjon.

«Think and Grow Rich»

Omslaget til Think and Grow Rich og forfatter Napoleon Hill
Foto: Falt i det fri/The Napoleon Hill Foundation
  • Forfatter: Napoleon Hill
  • År: 1937

Denne boken er en av forløperne til TikTok-fenomenet «manifestering». Hvis du tenker på målene dine på en slik måte at du føler at du allerede har oppnådd dem – at du allerede har manifestert dem - så vil du oppnå det du drømmer om.

Og det du drømmer om, ifølge forfatteren Napoleon Hill (og mange av dagens TikTok-influensere) er å tjene masse, masse penger.

I forordet forteller Hill at han intervjuet oppimot 500 suksessfulle mennesker i arbeidet med boken for å finne ut svaret på spørsmålet «Hvordan bli rik?». Hill påstår at det var verdens rikeste mann, stål­magnaten Andrew Carnegie, som ga ham oppdraget.

Dette er sannsynligvis en bløff.

Det er ingenting som tyder på at Hill noen gang traff den skotsk­ættede forretnings­mannen. Når man i tillegg vet at Hill flere ganger i livet ble anklaget for svindel­forsøk, kan det være grunn til å ta Hills påstander med en klype salt.

Men boken har vært svært innflytelsesrik og et eksempel på en tankeretning som fortsatt lever i beste velgående.

Boken er også morsom å lese på grunn av den OVERDREVNE BRUKEN AV STORE BOKSTAVER, samt hvordan hvert eneste kapittel inneholder setninger som påstår at nettopp dette kapittelet er det aller viktigste og inneholder selve nøkkelen til å forstå budskapet i boken.

  • Viktigste budskap:

    Ved å fastholde dine mål i tankene med en positiv holdning og forventning, vil selve universet hjelpe deg å oppnå drømmene dine.

«Hvordan vinne venner – slik får du innflytelse og fremgang»

Dale Carnegie og omslaget på boka hans "Hvordan vinne venner - slik får du innflytelse og fremgang"
Foto: AP/Lille Måne
  • Forfatter: Dale Carnegie
  • Originaltittel: «How to Win Friends and Influence People»
  • År: 1936

Hvis du noen gang har blitt oppringt av en ivrig telefon­selger som bruker fornavnet ditt i annenhver setning, har du mest sannsynlig blitt utsatt for noen av ideene i denne boken.

Akkurat som «Think and Grow Rich» kom denne boken ut i de vanskelige 30-årene en økonomisk og politisk mørketid, men en gullalder for selvhjelps­litteraturen.

Boken er basert på forfatterens mangeårige kurs­virksomhet, men blir oppsummert i korte slagord, typisk for den amerikanske selvhjelps­litteraturen:

  • «Vær genuint interessert i andre mennesker».
  • «Smil»

Og ikke minst, telefonselgernes motto:

  • «Husk at navnet til en person er den søteste og viktigste lyden på ethvert språk.»

Boken har fått kritikk for å komme med lettvinte løsninger på komplekse problemer, og ikke minst at rådene er utdaterte. De fleste blir ikke smigret, men irriterte når en selger bruker fornavnet deres gjentatte ganger.

Allikevel har boken vist seg å være svært slitesterk. Paul Graham, en viktig mentor i investor- og forretningsmiljøet i Silicon Valley, anbefaler boken for alle fremtidige forretningsfolk og gründere som vil starte et nytt selskap. Kritikerne får dermed bekreftet at «Hvordan vinne venner» i sitt vesen er kapitalistisk og kynisk.

  • Viktigste budskap:

    Å lykkes sosialt er en ferdighet som kan øves opp, og en viktig nøkkel til fremgang i arbeids­livet.

«Til meg selv»

byste av marcus aurelius om omslag på boka "til meg selv"
Foto: AP/Cappelen Damm
  • Forfatter: Marcus Aurelius
  • Originaltittel: «Τὰ εἰς ἑαυτόν/Ta eis heauton»
  • Oversatt fra gammelgresk av: Rebekka Hammering Bang.
  • År: 2. århundre

De siste ti årene har stoisk filosofi oversvømmet sosiale medier og kommet ut i nye versjoner på bok­markedet. Hvorfor ikke heller gå rett til kilden?

«En liten tid og du har glemt alt. En liten tid og alle har glemt deg.»

Stoikerne var kjent for å kontrollere sine følelser. Det var ikke ytre omstendigheter som avgjorde ens egen lykke, men hvordan man forholdt seg til ens skjebne.

«Til meg selv» er den mest kjente boken med stoiske tanker fra antikken og en ekte «selvhjelps­bok». For i denne boken forsøker keiseren i Romerriket fra år 161 til 180, Marcus Aurelius, å hjelpe seg selv.

På ulike måter minner Aurelius seg selv på at livet er fullt av forandring og uforutsette hendelser. Kun det innerste i seg selv er det mulig å kontrollere.

Menneskets oppgave er å finne sin plass i en større helhet, og gjøre sine plikter i samsvar med andre. Da handler man i tråd med den såkalte «allnaturen», en større kraft som ligger bak alt.

Lett for en keiser å si, kunne man innvende. Da er det kanskje greit å minne om at den nest mest kjente stoikeren i antikken var Epictetus, en frigitt slave.

  • Viktigste budskap:

    Målet for ethvert menneske er å omfavne sin skjebne og utføre de oppgavene man er satt til å gjøre.

«Dhammapada»

Buddha og omslag på boka "Dhammapada"
Foto: Gyldendal/AP
  • Forfatter: Buddha
  • Gjendiktet fra pali av: Kåre A. Lie.
  • År: ukjent (ca.1.5. århundre)

I likhet med «Til meg selv» er denne boken ikke en del av den moderne selvhjelps­litteraturen. Men de fleste religiøse tradisjoner inneholder skrifter der formålet er å hjelpe leseren til å forvandle og forbedre seg selv.

«Dhammapada» inneholder essensen av Buddhas lære, ifølge tradisjonen skrevet ned av Buddhas elever like etter hans død.

I hvilken grad kan enkelt­mennesker endre sin egen situasjon? Mange vil hevde at problemene mennesket står overfor først og fremst har politiske og strukturelle årsaker.

I «Dhammapada» plasseres imidlertid ansvaret for frigjøring hos enkelt­mennesket, slik den såkalte visdomslitteraturen har en tendens til å gjøre.

For du er din egen frelser,
hvilken annen frelser finnes det vel?
I et veltemmet sinn der har du en frelser
som du ikke finner maken til.

Buddha

Man trenger ikke tro på de buddhistiske ideene om «karma» og «nirvana» for å få glede av boken.

Flere av versene påpeker hvor lett det er for mennesket å gjøre feil, en innsikt som nok de fleste kan kjenne seg igjen i:

Det er lett å gjøre det som er dårlig
og skadelig for en selv.
Men det som er nyttig og godt,
det er sannelig ytterst vanskelig å gjøre.

Buddha

Om man blir motivert av denne typen oppfordringer, får være opp til hver enkelt leser. I alle tilfeller er boken en klassiker i ordets rette forstand. I snart 2500 år har mennesker lest i «Dhammapada» for å få veiledning, trøst og innsikt.

  • Viktigste budskap:

    Det er svært vanskelig å endre atferd og holdninger, men vel verdt å forsøke.

«7 Habits of Highly Effective People»

Forfatter Stephen Covey og omslag på boka "the 7 habits of highly effective people"
Foto: AP/Simon & Schuster
  • Forfatter: Stephen Covey
  • År: 1989

Dette var 1990-årenes store selvhjelps­slager og gikk som en farsott gjennom privat og offentlig organisasjonsliv.

Hvis du noen gang har sittet på en medarbeider­samtale og blitt oppfordret til å skrive ned hvilke mål du har, fokusere på å være proaktiv og lære deg å prioritere bedre, har mellomlederen din sannsynligvis blitt påvirket av tankene i denne boken.

Da Stephen Covey skrev doktor­grad om amerikansk selvhjelps­litteratur, leste han alt han kom over av sjangeren fra 1776 og fremover. Etter første verdenskrig mente han å se en uheldig dreining: Vekst handlet ikke lenger om å utvikle solide karakter­trekk, men om å tenke positive tanker og kombinere dem med overfladiske teknikker for å lykkes sosialt.

Covey ville snu fokuset, og trakk frem noen universelle prinsipper som han mente ville gi mennesket best mulig vilkår for et godt liv. Han oppsummerte prinsippene i syv vaner formulert i slående setninger som: «Søk først å forstå, deretter å bli forstått». «Gjør det viktigste først».

Rådene er velformulerte og fremstår som sunn fornuft. Coveys nyanserte innstilling til vekst gjør boken vanskeligere å kritisere enn mye annen amerikansk selvhjelp, selv om også Covey har hatt sine kritikere.

Bill Clinton ville implementere prinsippene i sitt virke som president og satte Covey på et fly til Camp David i 1994 for å få personlig instruks. Resten av oss må nøye oss med å lese boken.

  • Viktigste budskap:

    Veien til et godt liv går gjennom å dyrke gode karakter­trekk.

«Livet er mening»

Viktor Frankl og omslag på boka "Livet er mening"
Foto: Franz Vesely/Cappelen Damm
  • Forfatter: Victor Frankl
  • Originaltittel: «Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager»
  • Oversatt fra tysk og engelsk av: Johan B. Hygen
  • År: 1946

Victor Frankl var en jødisk psykiater i Østerrike og spesialist på å behandle suicidale mennesker. I 1942 ble han sammen med foreldre og søsken satt i konsentrasjons­leir. Frankl overlevde, men begge foreldrene, broren og kona ble drept.

Denne boken er en skildring av grufullhetene i nazistenes konsentrasjons­leire. Samtidig er det en undersøkelse av hva som ifølge forfatteren gjorde det mulig å holde motet og verdigheten i behold når man befant seg i det absolutte helvete på jord.

Boken vil for mange fungere som en kraftig påminnelse om at livet man lever tross alt ikke er så verst. Men kan Frankls innsikter brukes av mennesker som lever behagelige, komfortable liv i et fredelig samfunn?

I følge Frankl er svaret ja.

For det moderne mennesket er stilt ovenfor en masse­epidemi av tomhet og meningsløshet. Frankl mener at mennesket selv har ansvar for å skape mening. Snarere enn å gruble over hva meningen med livet er, mente han at mennesket skulle svare på spørsmålet hver eneste dag gjennom handlinger og holdninger.

Selv lidelse kan omformes til noe meningsfullt.

«Har liv overhodet noen mening, da må også lidelse ha en mening. For lidelsen hører jo på en måte med til livet, like fullt som skjebnen og døden.»

Frankl understreker at dette er krevende, men mulig, for «mennesket i sitt indre kan være sterkere enn sin ytre skjebne.»

  • Viktigste budskap:

    Mening er noe mennesket selv skaper gjennom handlinger og holdninger.

«En pilegrims vandring»

John Bunyan og omslag på boka "En pilegrims vandring"
Foto: National Portrait Gallery, London/Ventura
  • Forfatter: John Bunyan
  • Originaltittel: «The Pilgrim's Progress from This World, to That Which Is to Come​»​​​​​​
  • Oversatt fra engelsk av: Ellen Ofte Jakobsen
  • År: 1678

Denne boken regnes for å være en av verdens­historiens største salgs­suksesser. I en strengt religiøs tid på slutten av 1600-tallet skulle boken gi leseren inspirasjon og støtte til å leve et rettroende og dydig kristent liv.

Den forteller historien om Kristen som bor i «Ødeleggelsens by». En dag leser han i bibelen og blir klar over sin syndige natur. Innsikten gjør ham urolig og han lengter etter frelse. Han legger ut på en vandring for å komme til «Himmelens by» på toppen av Sionfjellet.

Underveis møter han en rekke fristelser og vanskeligheter. Alle navn og steder har allegoriske navn, og menneskene i boken kan hete ting som: Snakkesalig, Grådig og Begjær.

Den tyske sosiologen Max Weber mente at protestantismens fokus på en streng og arbeidsom livsførsel, var et viktig bidrag til kapitalismens fremvekst. Når man leser om Kristens strabasiøse reise, kan man forstå hva Weber mente.

Hovedpersonens ferd mot frelse innebærer å avstå fra umiddelbare fristelser og hele tiden tenke på målet som ligger der fremme. Bytt ut «himmelen» og «frelse» med materiell rikdom eller en veltrent kropp med lav fettprosent, og du har oppskriften på en rekke sekulære selvhjelpsbøker.

Det er verdt å nevne at boken har hatt en formidabel virknings­historie og påvirket for eksempel hvordan amerikaneren Benjamin Franklin skrev sin selvbiografi, som igjen har påvirket mye senere selvhjelpslitteratur.

  • Viktigste budskap:

    Ikke slipp målet av syne, fortsett å jobbe for det, selv om det er vanskelig.

«Hemmeligheten»

forfatter Rhonda Byrne og omslag på boka hennes, "The Secret"
  • Forfatter: Rhonda Byrne
  • Originaltittel: «The Secret»
  • Oversatt fra engelsk av: Dag Biseth
  • År: 2006

Tankene dine sender ut frekvenser til universet, og universet svarer deg med å tilpasse seg til samme frekvens. Dermed kan du gjennom tankene dine tiltrekke deg det du ønsker deg.

Høres det kjent ut?

«Hemmeligheten» inneholder de samme ideene som Napoleon Hill skrev om i «Think and Grow Rich». Men forfatteren Rhonda Byrne oppgir en eldre bok fra 1910 som inspirasjonskilde. Faktisk kan ideene spores enda lenger tilbake, til den såkalte «New Thought»-bevegelsen som oppstod i USA på 1800-tallet.

Byrne og hennes team påstår at «Hemmeligheten» har vært kjent av flere viktige tenkere opp igjennom historien. Men den har bare ikke blitt spredt til massene.

Det lyktes derimot Byrne og hennes team så til de grader med.

Blant annet ble de invitert på talkshowet til Oprah Winfrey for å spre budskapet.

Byrne og co ga ideene en moderne innpakning med kvasi­vitenskapelige referanser til kvantefysikk kombinert med en magisk tenkning som fremsto enkel å få til. I en tid da folk fortsatt kjøpte DVD’er kom først filmen på markedet. Like etter kom boken og samlet sett ble det en salgssuksess av en annen verden.

Det er den typiske ironien i «Bli rik»-bransjen at det som regel er lærerne som blir rike, ikke alltid elevene.

  • Viktigste budskap:

    Tenk deg at du allerede har fått deg det du ønsker deg, så kommer du til å få det.

En annen klassiker innen visdomslitteraturen er analektene fra den kinesiske tradisjonen:

Er du derimot lei av kravet om å hele tiden skulle tenke positive tanker og forbedre deg? Prøv en av disse tre bøkene!

Forfatter Barbara Ehrenreich og omslaget til Livets lyse sider
OKTOBER FORLAG/S. ESTRADA

«Livets lyse sider» av Barbara Ehrenreich

Da journalisten Barbara Ehrenreich fikk kreft, ble hun sjokkert over det sterke fokuset på positiv tenkning. Var det dypest sett pasientens skyld at hun ikke ble frisk?

I boken argumenterer hun for at positiv tenkning har blitt en destruktiv kraft i både helsevesen, skole og andre samfunnsområder i USA.

Les NRKs anmeldelse

Omslaget til Det er innover vi må gå og forfatter Ole Jacob Madsen
Tor Stenersen/Universitetsforlaget

«Det er innover vi må gå. En kulturpsykologisk studie av selvhjelp» av Ole Jacob Madsen

En nyansert og kritisk studie av retninger innenfor selvhjelpslitteraturen som «nevrolingvistisk programmering», «mindfulness» og fokuset på selvfølelse.

Stå imot - si nei til selvutviklingen og bilde av forfatter Sven Brinkmann
Forlaget Press

«Stå imot. Si nei til selvutviklingen» av Svend Brinkmann

Dansk psykologiprofessor tar et oppgjør med ideen om at man alltid skal bli en bedre versjon av seg selv.

Les også: Nå skrives livsstilsbøkene av eksperter

Hei!

Jeg er frilanser og anmelder bøker for NRK. Lurer du på hvilke bøker jeg anbefaler deg å lese, kan du se mine anmeldelser av «God morgon, midnatt» av Jean Rhys, «Min kjæreste skatt» av Marieke Lucas Rijneveld eller Stein Torleif Bjellas «Fiskehuset».