NSR leder nettvalget

Partiet knuser Ap i "Stemmelokalet" - så langt.

Egil Olli og Aili Keskitalo

Egil Olli og Aili Keskitalo studerer nettvalgtallene.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Det er svært hyggelig at mange av våre sympatisører stemmer på NSRs kandidater. Men det aller viktigste er jo at folk stemmer på valgdagen, sier NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo.

32 av partiets kandidater er "inne" på Sametinget. Ap har sju kandidater. Onsdag lanserte NRK Sámi Radio "Stemmelokalet" . Her kan nettbrukerne velge sine 39 favoritter blant 634 sametingskandidater.

Her er "STEMMELOKALET"

– Svinger fra dag til dag

– Det siste døgnet har nok NSR-folk vært aktive. Lørdag var det vi som lå best an, sier sittende president og Aps kandidat Egil Olli.

Han tar mandagens tall svært rolig.

– Det svinger nok fra dag til dag. Nettvalget er et morsomt leketøy, men hvor treffsikker den er; det er det grunn til å spørre, sier Olli.

"Stemmelokalet" til NRK Sámi Radio kan være med på å få opp interessen for det ordentlige valget 14. september, tror både Olli og Keskitalo.

– Det er bra med fokus, og blir oppmuntrert til å stemme. Jeg skal imidlertid ikke mobilisere folk til nettvalget, sier Egil Olli.

– Nettvalget kan også føre til at flere går inn og blir kjent med kandidatene og partienes programmer. Jeg ønsker at NSRs sympatisører først og fremst stemmer på valgdagen, men folk kan gjerne øve seg i "Stemmelokalet", sier NSRs presidentkandidat.

Tirsdag klokken 22.30 kan du se presidentkandidatene på NRK2.

Åpen for nettvalg

NRKs "Stemmelokalet" er først og fremst et uformelt nettvalg, men både Keskitalo og Olli tror man i framtiden kan avvikle et skikkelig valg på nett.

– I dag kan store pengesummer overføres på nett. Sikkerheten er godt ivaretatt. Derfor bør et sametingsvalg på nettet være mulig. Også innmelding til Sametingets valgmanntall bør kunne åpnes på nett, sier Egil Olli.

– Vi er åpne for å prøve nye metoder. Slik kan man sikre et raskere valgresultat, og ikke minst at det blir enklere å bruke stemmeretten, sier Aili Keskitalo.

Slik var situasjonen klokken 9.55 mandag. Disse 39 representantene er inne på Sametinget.