Hopp til innhold

Árja møtte NSR til sonderinger

Både Árjas Laila Susanne Vars og Klemet Erland Hætta i NSR bekrefter at de møtes til samtaler tirsdag kveld.

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I løpet av helgen møtte Árja Arbeiderpartiet til forhandlinger i håp om å få til et samarbeide om makten i Sametinget.

Vars vil ikke gå nærmere inn på hva disse forhandlingene har ført til så langt.

LES OGSÅ: I forhandlinger

– Ingen forhandlinger med NSR

Vars presiserer overfor NRK Sámi Radio at det er NSR som har invitert Árja til samtaler.

Det er foreløpig ikke snakk om å starte forhandlinger med Norske Samers Riksforbund (NSR), sier Vars.

Hun har tidligere uttalt at det ikke er aktuelt å starte forhandlinger med NSR så lenge partiet allerede er i forhandlinger med Arbeiderpartiet. Vars påpeker at hun drar til tirsdagens møte med NSR kun for å få informasjon om hva NSR ønsker.

Arbeiderpartiets presidentkandidat, Egil Olli, bekreftet tirsdag kveld at de fortsatt er i forhandlinger med Árja. Han er også orientert om at NSR har invitert Árja til et møte, og mener dette er uproblematisk.

Sonderingsmøte

Presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo, ønsker ikke å kommentere hva NSR så langt har oppnådd i sine forsøk på å få nok samarbeidspartnere til å få flertall i sametinget. Hun henviser til NSRs forhandlingsutvalg, som ledes av Klemet Erland Hætta.

– Forhandlingsutvalget til NSR har invitert Árja til et sonderingsmøte og NSR er klar til å forhandle med Árja dersom partiet er interessert, sier Hætta.

Verken Vars eller Hætta var sent tirsdag kveld tilgjengelig for kommentar etter sonderingsmøtet.

Arbeiderpartiet med sine 14 sametingsrepresentanter og NSR med 13 mandater leter begge etter forhandlingspartnere for å kunne styre sametinget de neste fire årene. Begge er avhengige av å få satt sammen en samarbeidsgruppe på minst 20 representanter, for å få makten i sametinget.

Høyre må avklare internt

Av de mindre partiene er det bare Árja og Frp som har fått inn tre representanter til sametinget. I og med at både Ap og NSR har uttalt at det ikke blir aktuelt å samarbeide med Frp, må begge forsøke å få støtte fra flere partier.

Høyres Knut Roger Hansen, som ble valgt inn fra Ávjovári valgkrets, bekrefter at han er blitt kontaktet både av Ap og NSR etter valget. Han har ikke bestemt seg for hvilken av de to partiene han vil støtte.

– Før jeg kan gi et endelig svar til NSR og Ap må jeg avklare dette internt i Høyre, sier Hansen.

Partiet har oppnevnt et eget forhandlingsutvalg som ledes av tidligere Tana-ordfører Kåre Breivik. Han vil foreløpig ikke si noe om hvem av de to største sametingsgruppene det kan være aktuelt å støtte.

Dermed er situasjonen den at ingen av de mindre partiene på sametinget så langt har avgjort hvem av de to presidentkandidatene de vil støtte.

Korte nyheter

 • Mánájgárggán nálsoduváj

  Magnus (5) lij nasjonalbæjvváj ávvudallam, ja iesj mierredij majt sån galgaj tjágŋat ja makkir slávggá sån galgaj adnet. Gápptáj lij tjágŋam ja sámeslávgáv maŋen mánájgárggán Bådåddjon váttsátjit – valla ávvudallam ittjij nav hávsske sjatta. Mánájgárggán nálsoduváj, iednes Hege Annie Nordlund Hagena milta.

  – Harmmadit moarádav ja hæsoduváv, javllá Hagen.

 • Gjev pris til UiT-professor

  Professor emeritus Ola Graff mottok fredag Prisen for folkemusikk og folkedans 2022, melder UiT. Graff har samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag er verdens største samling av joik. Prisen ble delt ut på Riksscenen i Oslo.

  Professor Ola Graff i Tromsø Museum
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK
 • Samiske redaktører krangler om pressestøtte

  Den samiske avis- og forleggerforeningen Sálas krever at pressestøtten til SamiMag tilbakebetales i sin helhet.

  Det samiske magasinet Sámimag har fått varsel om at Medietilsynet vil kreve 4,4 millioner kroner tilbakebetalt av tidligere utbetalt pressestøtte.

  Magasinet fikk totalt 11,9 millioner kroner i pressestøtte for 2019 og 2020, som Medieklagemenda har avgjort de ikke hadde krav på. Nå krever Medietilsynet 4,4 millioner kroner tilbake.

  Daglig leder Jan Skoglund Paltto har overfor fagavisen Journalisten kalt pengekravet en skandale.

  Eierselskapet Isámi Press AS fikk et regnskapsmessig overskudd i 2020 på 6,8 millioner kroner. I 2019 var resultatet på - 1,6 millioner kroner.

  Vánhen Jan Skoglund Paltto
  Foto: Klemet Anders Sara / NRK