Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rettssaken mot Eirik Jensen

Oppsummert

Torsdag forklarte flere politivitner fortelle seg politiets hasjtyveri i Sørkedalsveien. Det fingerte innbruddet førte til hektisk aktivitet i hasjnettverket, noe som ga politiet viktige bevis i saken. Neste rettsdag er mandag.

 • Diskusjon om pengeoverlevering

  På tampen av rettsdagen torsdag ble det et tema om hvorvidt Jensen har innrømmet å få penger av Cappelen på det siste møtet 19. desember 2013. Aktor Kristine Schilling i Spesialenheten la fram en dialogutskrift fra Jensens forklaring.

  – Jeg spør Jensen om han gir Cappelen penger på av møtene, og får det tilbake på et annet? Jensen svarer da at han mener det kan være riktig, påpeker Schilling.

  Holden har også lagt fram den samme dialogutskriften i retten, og mener den viser at Jensen ikke erkjenner å ha mottatt penger 19. desember.

  Du kan se video av det siste møtet mellom Cappelen og Jensen i denne saken.

 • Pågrepet mann ikke utlevert ennå

  Dommer Kim Heger lurer på hvordan den videre vitneførselen blir. Mandag skal flere av de øvrige medlemmene i Cappelens nettverk i retten. Heger lurer på om dette også gjelder mannen som ble pågrepet i Colombia underveis i forhandlingene.

  Aktor Alfheim sier manen foreløpig ikke er utlevert til Norge.

  – Det kan noe tid. Det er en tidsfrist på 30 - 60 dager. Vi får se om vi får han med etter hvert, sier Alfheim.

  Heger sier også man får se hvordan det går med rørleggeren, som har vært syk. Alfheim sier også at ingen i Cappelens nettverk er fengslet for øyeblikket.

 • – Øvre leiet av det vi finner

  De to politiingeniørene er ferdig med sin forklaring. Dommer Sven Olav Solberg har spørsmål knyttet til forklaringen. Solberg lurer på om Cappelen-hasjen generelt er sterkere enn det som er vanlig.

  – Veldig mye her er i det øvre leiet av det vi finner. Men mye hasj har blitt sterkere de siste årene, og vi ser mer hasj mellom 13 og 17 prosent enn det vi gjorde for noen år siden. Men her var det også mye cannabis som ligger vesentlig høyere, sier politiingeniøren.

  En av lekdommerne ber også om en nærmere forklaring på hvordan THC påvirker kroppen, sammenlignet med alkohol. Politiingeniøren sier man blir mer påvirket av hasj med høy styrkegrad, men viser til Folkehelseinstituttet for mer detaljerte beskrivelser.

I desember 2013 tar politiet i Asker i Bærum i hemmelighet med seg over 100 kilo hasj, kontanter og våpen fra hasjnettverkets lager på Røa.
Bildene avslørte Gjermund Cappelens narkoliga. Politiet mener hasjsmuglerne fikk hjelp av politilederen Eirik Jensen. Rettssaken mot han starter 9. januar.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no