Hopp til innhold

Eirik Jensen tiltales for korrupsjon og narkotikaforbrytelse

ADVOKATKONTORET ELDEN/OSLO (NRK): Riksadvokaten har avgjort at den tidligere polititoppen Eirik Jensen skal tiltales for å ha hjulpet til med å smugle flere tonn hasj inn til Norge, samt korrupsjon for flere millioner kroner.

Eirik Jensen under bokslipp

TILTALT: Mandag ble det klart at Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Arild Holden om Jensen-saken

I OSLO: Eirik Jensens medforsvarer Arild Holden møtte Spesialenheten ved advokatfirmaet Eldens kontor klokken 12. Eirik Jensen selv var ikke til stede.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Nesten to år etter at Eirik Jensen ble pågrepet i garasjen ved sin tidligere arbeidsplass, på politihuset på Grønland i Oslo, er det klart at det blir rettssak mot den tidligere polititoppen.

Mandag møttes representanter for Spesialenheten for politisaker på kontoret til advokatene Arild Holden og John Christian Elden for å meddele at Jensen tiltales for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

SMS-er og e-poster

I tiltalen, som NRK har fått tilgang til, heter det at Jensen hjalp Cappelen med innførsel av en særdeles stor mengde hasj til Norge. Dette skal ha foregått fra 2004 til 2013, like før Jensen ble pågrepet.

Dette foregikk ifølge tiltalen ved at Jensen varslet Cappelen om ulike forhold som kunne være av betydning for smuglingen, og på den måten «redusere risikoen» for at Cappelen ble avslørt.

Måten dette ble gjort på var at Jensen, med e-post eller SMS, skrev meldinger til Cappelen med «tilforlatelig» innhold. I beskjedene skrev Jensen blant annet «kontroll her», «stille», «solskinn», «feriemodus over hele linja», «kontoret er tynt bemannet» og lignende.

Spesialenheten mener dette var beskjeder som var viktige for Cappelens hasjsmugling.

2,1 millioner kroner

Holden forklarer at Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av «tonnevis med hasj» og for grov korrupsjon. I tiltalen er dette konkretisert til nesten 14 tonn. For dette skal den tidligere polititoppen ha mottatt penger og andre økonomiske fordeler.

– Det er et beløp på minst 2,1 millioner kroner, sier Holden, og legger til at Jensen nekter for alle forholdene og hevder sin uskyld som han har gjort fra dag én.

Ifølge tiltalen gjelder deler av dette beløpet oppussingen av badet i Jensens bolig i 2005/2006.

Jensen selv var ikke til stede ved advokatkontoret til Elden og Holden mandag, men ble varslet via sine forsvarere per telefon. Ifølge Holden tar Jensen nyheten tungt.

– Man kan jo tenke seg. Det er ikke noen lystig nyhet. Jeg har meddelt ham dette, og skal samtale med ham senere i dag. Men han har folk rundt seg som kan støtte ham, heldigvis, sier Holden, som ikke er overbevist over bevisgrunnlaget i saken.

Advokat Arild Holden forteller at Eirik Jensen har fått forkynt tiltalen.

OVERRASKET: Jensens medforsvarer Arild Holden sier til NRK at han er overrasket over at Jensen er tiltalt.

– Skal slåss for Jensen i retten

Det er allerede klart at rettssaken mot Jensen vil holdes i Oslo tingrett, og har oppstart 22. august. Holden sier han er overrasket over at Jensen nå er tiltalt.

Saken skifter nå arena. Advokat Elden og undertegnede skal nå slåss for Eirik Jensens uskyld i retten, sier Holden, som ikke er overbevist over bevisgrunnlaget i saken.

– Med all respekt synes jeg tiltalen er ganske frisk. Det at man så langt på vei finner Cappelen troverdig, er jeg profesjonelt forundret over, som mener Spesialenheten har bygget hele sin sak på Cappelens forklaringer.

– Slaget vil stå om man har noe som underbygger og konkretiserer hva han (Eirik Jensen, journ.anm.) har gjort. Det er utrolig vanskelig å forstå.

Holden sier han ikke er kjent med hvorvidt Jensen blir pågrepet.

Forsvarer: Eirik Jensen er skuffet over tiltalen

SKUFFET: Eirik Jensens medforsvarer John Christian Elden sier han er skuffet over tiltalen.

Anbefalte tiltale

Etterforskningen av et omfattende narkotikanettverk høsten 2013 er bakgrunnen for at politiet fattet mistanke om at Jensen ikke hadde fulgt reglene som politimann. Nettverket ble ledet av bærumsmannen Gjermund Cappelen.

Cappelen har i avhør med politiet forklart at Jensen skal ha mottatt penger og tjenester i bytte mot informasjon som gjorde omfattende narkotikasmugling mulig.

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

Gjermund Cappelen

KJENT SKYLDIG: Gjermund Cappelen er tidligere kjent skyldig i ha oppbevart og solgt store mengder hasj. Spesialenheten mener Cappelen fikk hjelp av Jensen med å få hasjen inn i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Cappelen funnet skyldig

95 dager etter at Jensen ble pågrepet, ble den tidligere polititoppen løslatt fra varetekt i Kongsvinger fengsel i juni 2014.

Til tross for løslatelsen ble korrupsjonssiktelsen opprettholdt. I oktober 2014 ble den utvidet til å gjelde medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

I november i fjor ble seks menn i Cappelens nettverk dømt til mellom fem og 16 års fengsel for besittelse og salg av store mengder hasj. Også Cappelen ble funnet skyldig, men utmålingen av straff ble utsatt i påvente av en tiltale for innførsel. Det er altså denne delen av sakskomplekset som også omfatter Eirik Jensen.

Mandag ble Cappelen tiltalt for å ha smuglet 16 tonn hasj inn til Norge.

– Han er fornøyd med at hans forklaring er i all hovedsak er lagt til grunn, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til NRK.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten vil ikke kommentere påstandene fra Eirik Jensens forsvarere om at bevisgrunnlaget i saken fremstår som tynt.

OMFATTENDE: Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten sier etterforskningen er basert på omfattende elektroniske bevis, analyse av inntekt og 250 vitneforklaringer.

AKTUELT NÅ