Hopp til innhold

Cappelen siktet for smugling av 25 tonn hasj

Gjermund Cappelen er siktet for å ha smuglet inn 25 tonn hasj siden 1990-tallet. Han ble fredag varetektsfengslet i åtte nye uker.

Gjermund Cappelen

Til politiet har Gjermund Cappelen sagt at innførselen av hasjen var mulig på grunn av hans påståtte samarbeid med politimannen Eirik Jensen som er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Foto: Privat

Fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett fredag var det første åpne rettsmøtet i saken mot Cappelen (48) og i saken som ble rullet opp av politiet i desember 2013.

Det fremgår av fengslingskjennelsen at Cappelen er hovedmannen i hasjnettverket som skal ha innført 25 tonn hasj over 20 år, ifølge VG.

Benedict de Vibe

Cappelens forsvarer Benedict De Vibe bekrefter at hans klient har erkjent innførsel av 25 tonn hasj.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Cappelens forsvarer Benedict De Vibe bekrefter overfor NRK at hans klient har tilstått innførsel og salg av de enorme mengdene narkotika og har samarbeidet med politiet under etterforskningen.

– Det skjedde i tidsrommet 1993-2013, og er ikke noe nytt. Hans tilståelse er i samsvar med det han sa til Spesialenheten i fjor. Nå ble det lagt frem en mer detaljert oversikt over omfanget, og det er grunnen til at det ble kjent for mediene i dag, sier Vibe til NRK.

100 millioner brukerdoser hasj

Politiet karakteriserer en brukerdose hasj til å være 0,25 gram. Med andre ord innrømmer Cappelen å ha smuglet inn 100 millioner brukerdoser hasj. Ifølge kjennelsen har politiet anslått at Cappelen har tjent 125 millioner kroner.

Det fremgår også at Cappelen og hans familie har hatt et meget høyt privat forbruk gjennom en årrekke, blant annet ved dyre feriereiser, dyre biler, kunst og eksklusive klokker.

Til politiet har Gjermund Cappelen sagt at innførselen av hasjen var mulig på grunn av hans påståtte samarbeid med den korrupsjon- og narkosiktede politilederen Eirik Jensen (57), som er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Jensen, som nekter straffskyld for alt, har omtalt Cappelen som en av de beste informantene Oslo-politiet hadde på et tidspunkt. Det kommer til å ta flere måneder før påtalespørsmålet i Jensen-saken er avgjort.

Fengslet i åtte uker

Cappelen begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet og anket kjennelsen om forlenget varetekt på stedet. Asker og Bærum tingrett besluttet å følge politiets begjæring, og fengslet ham frem til 28. august.

Cappelen anket avgjørelsen, og det blir nå opp til Borgarting lagmannsrett å ta endelig stilling til fengslingsspørsmålet.

Ifølge Vibe mener politiet at det ikke lenger er fare for bevisforspillelse, men at det er fare for at 48-åringen gjenopptar sin kriminelle virksomhet eller at han rømmer. Politiet peker også på den alvorlige siktelsen og den allmenne rettsfølelsen. Vibe fremholder at medsiktede Jensen for lengst er løslatt.

Det vil ikke støte allmennhetens rettsfølelse om Cappelen også vandrer fritt, sier Vibe.

AKTUELT NÅ