Arild Holden, Eirik Jensen, John Christian Elden, Sidsel Katralen.
Foto: Anders Brekke / NRK

Eirik Jensen-saken

Oppsummert

Den tredje rettsrunden mot Eirik Jensen er i gang. Jensen står igjen tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. Onsdag fortsetter Spesialenheten å stille spørsmål til Jensen. Det er varslet lukkede dører en gang etter lunsj.

 • Lukker dørene etter lunsj

  Borgarting lagmannsrett opplyser at dørene i retten kommer til å være åpne i alle fall fram til lunsj, onsdag. Etter lunsj, eventuelt litt senere går man over til lukket rett. Dørene vil være lukket torsdag 14. november. Det er foreløpig ikke avklart om det også blir lukkede dører fredag.

 • Nye opplysingar i Jensen-saka

  Eirik Jensen kom med nye opplysingar i dag som han aldri har fortalt om i avhøyr eller i retten. På den femte dagen av den tredje rettsrunden mot tidlegare politimannen, fortalde han kor han kasta ein av dei mest sentrale telefonane i etterforskinga.

 • Blomsterspråk

  Presthus går over til et annet tema, som omhandler det såkalte «blomsterspråket» Eirik Jensen brukte i kontakten med Gjermund Cappelen. Jensen sier språket har utviklet seg gradvis, i takt med politiets arbeidsmetoder.

 • – Dette var vanlig praksis

  Jensen mener Spesialenheten fortsatt har all kommunikasjon med Cappelen på de 36 telefonene som er beslaglagt hos Cappelen. Jensen tror ikke det. Presthus påpeker at det finnes teledata på kommunikasjon som ikke er funnet. Jensen mener det er knyttet til en kryptert Nokia-telefon.

  – Hvorfor svarte du ikke på dette i lagmannsretten?

  – Jeg hadde det samme resonnementet. Jeg var redd for at informasjonen ble spredd. Det var en beslutning jeg tok, og begrunnelsen hadde andre i tilsvarende situasjon skjønt. Det var helt vanlig i min tid å knuse telefoner som var brukt i operative saker, sier Jensen.

  Han hevder lignende praksis ble brukt i den nyere SULT-etterforskningen, der det var danske undercoveragenter inne i bildet. Dette dokumenteres ikke ytterligere i retten.

En kort oppsummering av en komplisert sak.
Jensen etter forklaring

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no