Hopp til innhold

Eirik Jensen løslatt fra varetekt

Den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen (56) er løslatt fra varetekt. Han har sittet fengslet siden 25. februar. – Han er på hemmelig sted med politikollegaer og helsepersonell, sier forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

Eirik Jensen

LØSLATT: Polititoppen Eirik Jensen ble fredag løslatt fra varetektsfengsling. Han har sittet fengslet siden 25. februar. Dagen før ble han pågrepet i garasjen på politihuset da han var på vei til jobb.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det var VG som først meldte om løslatelsen.

Polititoppen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og brudd på våpenloven. Ifølge hasjsmugleren Gjermund Cappelen, som skal ha vært Jensens kontakt, skal han ha fått hjelp til å smugle store partier narkotika til Norge.

Jensen har hele tiden nektet for straffskyld i saken.

Min klient befinner seg på et hemmelig sted sammen med politikollegaer som også er betrodde venner av ham, og helsepersonell, sier forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Konstant trusselvurdering

Forsvareren har tidligere fortalt at Jensen har vært sliten av å sitte varetektsfengslet, noe han fastholder i en pressemelding.

– Polititjenestemannen har fra første dag benektet straffskyld, noe han opprettholder med styrke. Etter å ha vært holdt innesperret og fratatt all kontakt med familie, venner og arbeidskollegaer i det meste av varetektsperioden, er han svært sliten, psykisk og fysisk.

I forrige fengslingsmøte i Oslo tingrett for 10 dager siden ble det lukkede dører blant annet på grunn av «fare for liv og helse». Hagen fortalte da til NRK at det ikke dreide seg om Jensens liv og helse, men at det gjaldt personer i miljøer som Jensen har jobbet med.

Hagen påpekte også at hans klient har bodd på hemmelig adresse.

– Det ligger konstant en trusselvurdering inne når det gjelder denne tjenestemannen. Den er kontinuerlig under observasjon, jeg vil ikke si noe om han får beskyttelse der han er nå, sier Hagen.

I en pressemelding kommer Hagen med en innstendig oppfordring om å la Jensen være i fred:

– Som følge av de sikkerhetsutfordringene hans polititjeneste medfører, har tjenestemannen levd på hemmelig adresse med den høyest mulige anonymitet som kan gis. Dette innebærer at adressen heller ikke skal være tilgjengelig overfor offentlige myndigheter. Gjennom diverse avisoppslag er adressen kunngjort. Dessuten er både hans bolig og fritidsbolig blitt avbildet. Til tros for at hans anonymitet nå er blitt frarøvet ham, oppfordres alle til å utvise respekt for at han ønsker å være i fred.

– 40 timer avhør

I pressemeldingen fra Hagen kommer det også frem at Jensen vil renvaske seg, og Hagen formulerer seg slik:

– Tjenestemannen understreker at han vil fortsette innsatsen for å bli renvasket fra de grove beskyldningene som den såkalte investoren har rettet mot ham. Han har i hele varetektsperioden stilt seg til rådighet for Spesialenheten, blant annet ved omfattende avhør av minst 40 timers varighet dokumentert på mer enn 500 maskinskrevne sider.

Spesialenheten kunne holdt Jensen i varetekt til tirsdag. Men fredag klokken 13.00 ble han løslatt fra Kongsvinger fengsel.

– Spesialenheten har nå gjennomført de etterforskningsskrittene vi mente var nødvendig før en løslatelse, og da er det selvfølgelig ikke noen grunn til å holde ham i varetekt lenger, sier etterforskningsleder Liv Øyen til NRK og legger til:

– Det er gjort vurderinger rundt hans sikkerhet, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på det nå. Det gjenstår fremdeles en stor mengde med avhør, og annen dokumentasjonsinnhenting, og ikke minst bearbeidelse av all informasjon vi har hentet inn fram til nå.

Politimesteren: – Jensen blir ivaretatt

Hasjsmugleren Cappelen har i politiavhør hevdet at Jensen skal ha mottatt millionbeløp for å hjelpe ham med smugling av narkotika.

Han har også hevdet at Jensen ga ham taushetsbelagt informasjon.

Jensen er inntil videre suspendert fra sin jobb som spesialrådgiver ved politimesterens stab. Arbeidsgiveren er ordknapp i sin kommentar om løslatelsen.

– Han blir ivaretatt og vi samarbeider med Jensen og hans forsvarer, sier fungerende politimester i Oslo politidistrikt Sveinung Sponheim til NRK.

Forsvarer for Cappelen, som har kommet med korrupsjonsanklagene mot Jensen, forteller at løslatelsen ikke endrer situasjonen for hans klient.

– Jensen har vært fengslet på bevisforspillelsesfaren hele tiden. Han er vel løslatt fordi Spesialenheten ikke ser at det er noe mer som kan ødelegge flere etterforskningsskritt. Min klient skjønte at en løslatelse var rett rundt hjørnet, men det endrer ingenting, sier Benedict De Vibe til NRK.

Samtykker i varetektsfengsling

Cappelen sitter fortsatt varetektsfengslet, siktet for innførsel av store mengder hasj. Fengslingsperioden går ut neste fredag.

– Min klient kommer til å samtykke i en ny varetektsperiode på fire uker. Deretter får vi se hva vi gjør, sier De Vibe.

Etter det NRK kjenner til vurderer politiet i Asker og Bærum politidistrikt å utvide siktelsen mot Cappelen til å gjelde større mengder hasjimport. Formelt er han siktet for å ha innført mellom 80–90 kilo hasj.

Dette kan bli utvidet til å gjelde import av 450 kilo hasj. De Vibe ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger.

AKTUELT NÅ