Hopp til innhold

16 års fengsel for nestleder i Cappelen-nettverk

Seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk er dømt til mellom fem og 16 års fengsel. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt straff ennå.

Gjermund Cappelen

DØMT ETTER TILTALE: Gjermund Cappelen er dømt etter tiltale, men det blir ingen straffeutmåling nå, i påvente av neste rettsrunde.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

For de fleste av de dømte ble straffen mildere enn aktor hadde lagt ned påstand om.

Aktor har tidligere nedlagt påstand om at hovedmennene i Cappelen-nettverket bør dømmes til 15, 17 og 18 års fengsel for oppbevaring og salg av hasj.

– Det er en som styrer, alle de andre gjør som han sier og har konkrete oppgaver, har aktor Lars Erik Alfheim tidligere uttalt om det gigantiske hasjnettverket.

– Cappelens høyre hånd

En 63 år gammel mann, som har drevet et brusutsalg i Oslo, er idømt den strengeste straffen, og må sone 16 år i fengsel. To andre fikk henholdsvis 13 og 15 års fengsel.

Organiseringen fremstår svært profesjonell. Cappelen fremstår som leder og organisator

Dommer Cecilie Walnum i Asker og Bærum tingrett

Ifølge påtalemyndigheten er 63-åringen å regne som Cappelens høyre hånd.

Tingrettsdommer Cecilie Walnum

Dommer Cecilie Walnum

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Organiseringen fremstår som svært profesjonell. Cappelen fremstår som leder og organisator, sa dommer Cecilie Walnum i Asker og Bærum tingrett torsdag morgen.

Til sammen syv personer sto tiltalt i saken, som gikk i Asker og Bærum tingrett. En 38 år gammel mann møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet.

Mafiaparagrafen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener nettverket med de fire hovedmennene har fungert slik at alle har vært med på alt. De fire er tiltalt for den såkalte mafiaparagrafen 60a, handling utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

– Sett i ettertid, kan det godt tenkes at denne tiltalen skulle vært enda mer omfattende. Det er helt åpenbart at disse har jobbet så tett at de er medvirkende i alt. De er sammen om alt, sier Alfheim.

Ikke tatt ut tiltale mot Jensen

Straffutmålingen mot Cappelen vil først foreligge når retten skal behandle nettverkets innførsel av narkotika, en sak som også involverer den tidligere politimannen Eirik Jensen.

Jensen er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, men det er ennå ikke tatt ut tiltale i saken. Det er foreløpig helt uvisst når Riksadvokatens beslutning vil foreligge.

– Det tør jeg ikke spekulere i. det er veldig mange dokumenter som skal gjennomgås, sier kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas til NTB.

Jensen ble pågrepet i februar i fjor, men løslatt i slutten av mai.

Inndrar millionverdier

Mannen som er dømt til 13 års fengsel får inndratt bil og våpen. Mannen som er dømt til 16 års fengsel får inndratt 1,7 millioner kroner. De øvrige dømte mennene vil få inndratt verdier for til sammen seks millioner kroner.

Advokat Sol Elden før rettssaken

63-åringens forsvarer, Sol Elden

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sentralt i saken mot 63-åringen er en biltur han gjorde 17. desember 2013. 63-åringen møtte den medtiltalte 51-åringen på en Shell-stasjon. Der skal de ha byttet bil, før 63-åringen dro til nettverkets lager i Asker og hentet ut bager med hasj, mener politiet.

Ifølge 63-åringens forsvarer, Sol Elden, bestrider 63-åringen dette og sier en av de medtiltalte bare ønsket å prøvekjøre bilen hans.

Familiefedre med flotte hus

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Aktor i Cappelen-saken, Lars Erik Alfheim, har tidligere omtalt de tiltalte som familiefedre i 50-60-årene. Det er disse som nå er dømt for å ha drevet en av de største narkotikavirksomhetene i Norge.

– De tiltalte har hatt lovlige jobber, de har ikke brukt vold og har framstått som vanlige familiefedre i 50-60-årene med flotte hus, ifølge statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Cappelen: – Jeg har vondt av dem

Etter at Cappelens medtiltalte fikk opplest sine dommer, var hovedmannen langt nede.

Cappelen i Asker og Bærum tingrett
Foto: Olav Døvik / NRK

– Jeg kjenner disse menneskene godt, så jeg har vondt av dem, fordi de får en så streng straff. I forhold til hva tiltalen omfatter, er ikke resultatet så overraskende, sier Gjermund Cappelen til Aftenposten etter domsavsigelsen.


– Det var jeg som innførte hasjen og det var mitt ansvar, sier Cappelen til Dagbladet.

AKTUELT NÅ