Hopp til innhold

Cappelen synes 18 år er for strengt: – Det kommer til å bli en fight om dette

OSLO TINGRETT (NRK): Gjermund Cappelens forsvarer legger ikke skjul på at storsmugleren hadde håpet på en påstand om større strafferabatt fra statsadvokaten.

Gjermund Cappelen mellom sine forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling

SKUFFET: Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe (t.v.) sier hans klient hadde håpet på en mildere påstand fra statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Spesialenheten for politisaker mener den pensjonerte politimannen Eirik Jensen må dømmes til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for korrupsjon og for å ha hjulpet Gjermund Cappelen med å smugle flere tonn hasj fra 2004 til 2013.

Statsadvokaten mener mannen Jensen skal ha hjulpet, storsmugleren Gjermund Cappelen, må dømmes mildere og at riktig straff er 18 års fengsel.

Det synes Cappelens forsvarer er for strengt.

– Han ble veldig, veldig overrasket. Han hadde noen kommentarer i den forbindelse, som jeg ikke gjengir her. Vi mener argumentasjonen er helt feil, sier Benedict de Vibe.

Dette mener Gjermund Cappelens forsvarer og Eirik Jensens forsvarer om påstandene om straff.

Forsvarer Benedict de Vibe var ikke fornøyd med aktoratets påstand.

Varsler «fight» på mandag

Påtalemyndigheten mener utgangspunktet for lovbruddene Cappelen har begått også er lovens strengeste straff, altså 21 års fengsel. Men statsadvokat Lars Erik Alfheim mener Cappelen skal ha få ett års fradrag for å ha tilstått og ytterligere to år for å ha forklart seg om Jensens rolle.

Det mener De Vibe er altfor lite.

På spørsmål om den strenge påstanden fra statsadvokaten innebærer at det i praksis har straffet seg for Cappelen å forklare seg om sin tidligere kildebehandler, svarer de Vibe bekreftende.

– Ja, det var min umiddelbare reaksjon. Det var mye strengere enn jeg tenkte det ville bli, men jeg mener det bommes litt når Asker og Bærums sak får en slik innvirkning på påstandene her, sier de Vibe.

Forsvareren sikter til den såkalte oppbevaringssaken i Asker og Bærum tingrett. I november 2015 ble Cappelen kjent skyldig i oppbevaring av 1,4 tonn hasj. Først til høsten, etter at endelig dom i Oslo tingrett er avsagt, vil Cappelen få utmålt sin endelige straff.

I sin avsluttende prosedyre torsdag sa statsadvokat Lars Erik Alfheim at Cappelen kontrollerte Eirik Jensen som en del av sitt narkonettverk. Alfheim påpekte også at den narkotikamengden politiet visste om før Cappelen begynte sin omfattende forklaring i avhør, tilsa at storsmugleren måtte dømmes til lovens strengeste straff.

Begrunnelsen for ikke å gi en større straffereduksjon er at Cappelen aldri har forklart seg før han skjønte at det ikke var noen vei utenom, ifølge Alfheim.

– Cappelen har smuglet tonnevis med hasj i en årrekke. Kan man forvente at han skal få noe mindre i straff da?

– Uansett er lovens strengeste straff 21 år. Men han hadde ikke regnet med å stå til rette for Asker og Bærums sak her, og det mener ikke vi heller. Det blir en «fight» om hvordan man ser på det, sier de Vibe, som varsler at han vil komme tilbake til dette sin avsluttende prosedyre.

Vi mener argumentasjonen er helt feil, men det jeg skal si skal jeg si på mandag. Det er ikke bare rabattens spørsmål det er snakk om, det er en sammenblanding av sakene.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Eirik Jensen får en klem av sin medforsvarer Sidsel Katralen etter endt rettsdag fredag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Håpet på straffefrihet

Eirik Jensens forsvarere har flere ganger påpekt at det svekker Gjermund Cappelens troverdighet at hans motivasjon for å forklare seg om Jensens rolle er ønsket om lavere straff.

Etter å ha blitt konfrontert med mistanken mot politimannen i de innledende, uformelle samtalene med politiet etter pågripelsen i desember 2013, begynte Cappelen raskt å komme med vilkår for å komme med sin forklaring.

I samtalen med de to politimennene 12. januar tar Cappelen opp temaet amnesti, altså muligheten for at han selv ikke skulle straffeforfølges, om han forklarte seg inngående om Jensens rolle.

Cappelen var på dette tidspunktet siktet for grov narkotikakriminalitet.

Spørsmålet om hvilken rabatt Cappelen får for å forklare seg har blitt brakt på banen en rekke ganger, også av Jensen selv i forkant av rettssaken.

Aktor Kristine Schilling og Lars Erik Alfheim

Spesialenhetens aktor Kristine Schilling og statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Patrick da Silva Sæther

Elden: – Cappelen ble forberedt på hakeslepp

Statsadvokat Lars Erik Alfheim har ment spørsmålet om hvorvidt Cappelen har inngått en mer fordelaktig avtale har blitt hengende over saken på en uheldig måte. Han brukte derfor den siste delen av sin utspørring av Cappelen tidligere i saken til å få narkosmugleren selv til å avkrefte at han har blitt gitt noen lovnader.

– Har du og jeg avtalt at jeg skal nedlegge en påstand som er gunstig for deg? Vi blir ikke kvitt dette temaet, sa Alfheim.

– Nei, aldri. Jeg har aldri blitt lovet noen ting. Jeg forlangte mye til å begynne med, men jeg har ikke fått lovnader om noe som helst, svarte Cappelen.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden har tidligere i saken bemerket at aktoratet så ut til å bygge opp til en svært streng straffepåstand mot Cappelen.

– Det virker som om påtalemyndigheten forbereder Cappelen på at han kan få et hakeslepp her når den endelige påstanden kommer, ved at de kan si «haha, vi har ingen avtale». Jeg tror han prøver å bygge opp til en tese der han kan si til slutt «haha, vi lurte deg,» sa Elden til NRK i februar.

PS: Påtalemyndigheten la også ned påstand om inndragning av astronomiske 825 millioner kroner fra Cappelen, herunder verdier i form av blant annet smykker og et Munch-maleri.

Statsadvokat Lars Erik Alheim ber om 18 år for Capellen.

Se statsadvokat Lars Erik Alfheims begrunnelse for hva påtalemyndigheten mener Gjermund Cappelen bør dømmes til.

AKTUELT NÅ