Hopp til innhold

Mener Jensen må frifinnes: – Saken er basert på et eventyr og synsing

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensens forsvarere ber om at den pensjonerte politimannen frifinnes. De mener påtalemyndigheten har bygd saken mot Jensen basert på synsing, tolking og Gjermund Cappelen «eventyrforklaring».

John Christian Elden under prosedyren i rettssaken mot Eirik Jensen

PROSEDYRER: Forsvarer John Christian Elden startet den siste dagen i Oslo tingrett med å si at hasjsmugler Gjermund Cappelens historie om sitt forhold til Eirik Jensen lignet på et eventyr.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det var en gang. Det er slik vi mener at historien til Gjermund Cappelen burde vært innledet. Det er slik eventyr innledes, sa forsvarer John Christian Elden da han startet sin prosedyre.

Da han avsluttet rundt seks timer senere, ba han om full frifinnelse av den tidligere politimannen.

Forsvarets avsluttende prosedyre i den over fem måneder lange straffesaken mot Eirik Jensen inneholdt flere stikk til Spesialenheten, som ifølge Elden har basert seg på en eventyrforklaring, synsing, troing og tolking.

– Mitt hovedpoeng er at det ikke finnes bevis i denne saken, verken for korrupsjonstiltalen eller narkotikatiltalen. Dette hviler stort sett på Cappelens eventyrforklaringer, sier Elden til NRK.

– Håper han får seg en ferie

Tingrettsdommer Kim Heger avsluttet den omfattende rettssaken med å si at han håper en endelig dom i saken kan foreligge i slutten av september. Eirik Jensen selv ønsket ikke å si noe til pressen da han forlot rettslokalet.

– Snakk med Elden, sa 59-åringen til NRK da han gikk ut sal 250 med et slep av reportere etter seg.

Elden sier til NRK at han ikke har snakket med sin klient om hva han skal gjøre frem til dommen faller. Etter en periode med noe mindre mennesker i rettssal 250 var det tirsdag fullt på tilhørerbenkene.

– Han har satt stor pris på den støtten han har fått gjennom hele saken, både fra samboer, fra familie og fra andre som har engasjert seg i saken. For min del er det ingen andre saker der jeg har fått så mange mailer og SMS-er fra det man kan kalle tilfeldige mennesker, som sier de støtter Eirik Jensen, sier Elden.

Mens den allerede dømte (i oppbevaringssaken) hasjsmugleren Gjermund Cappelen venter på avgjørelsen mens han soner, er Eirik Jensen en fri mann inntil en endelig dom.

– Jeg håper han klarer å ta seg en ferie nå, sier forsvarer Elden.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden kalte Gjermund Cappelens forklaring i tingretten et eventyr.

EVENTYR: Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden mener Spesialenheten har basert seg på en eventyrhistorie fra Gjermund Cappelen.

– En god historie

Elden mener Spesialenhetens viktigste vitne, hasjsmugler Gjermund Cappelen, har fortalt en god historie med en kjerne av sannhet, men med mye fantasi og ren løgn rundt denne kjernen.

– Cappelen tar utgangspunkt i noe som har skjedd, det har vært kommunikasjon og så videre, og så har han utbygget dette og funnet på masse i tillegg for å inkriminere Jensen. Da blir det utbygging av et eventyr, som det ikke er bevismessig dekning for, utover hans forklaring, sier Elden.

Han mener Cappelen har liten bevisverdi, at han har fortalt mange ting som beviselig ikke stemmer og at han har tilpasset forklaringen for å få politimannen Eirik Jensen dømt.

Aktoratet mener derimot at Cappelen er mer troverdig enn Jensen. Spesialenheten la fredag ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

De mener Jensen har fått over 2 millioner kroner i kontanter og verdier for å beskytte Cappelens hasjinnførsel.

«Det var en gang». Slik begynner John Christian Elden sin prosedyre i forsvar av Eirik Jensen. Det er ventet at Elden vil bruke dagen på å heve tvil rindt Gjermund Cappelens forklaring.

EVENTYRHISTORIE: Forsvarer John Christian Elden mente Cappelens historie minnet om et eventyr.

Kan ikke knyttes til innførsler

Aktoratet har ikke kunnet knytte Jensen til enkeltinnførsler, men hevder meldinger og e-poster fra Jensen har vært til hjelp i Cappelens hasjsmugling.

Aktoratet mener det totale bevisbildet viser at Jensen samarbeidet med Cappelen. Det holder ikke juridisk, mener Elden.

– Påtalemyndigheten sier at dette er et forhold som går over lengre tid. Det betyr ikke at det er noe lavere beviskrav om den enkelte innførsel. Rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. I lagmannsrettens dom heter det samme, når det gjelder kvantum og hvorvidt handlingen er begått. Hver enkelt innførsel må bevises hver for seg, sa Elden i sin prosedyre.

Han mener påtalemyndigheten har snudd beviskravet. Altså at den skyldige må bevise sin uskyld.

– Er det slik at man må føre noen form for motbevis for at man ikke har vært med? For eksempel når det gjelder innførsler? Jeg oppfattet nesten påtalemyndigheten slik, at vi måtte motbevise dette. Oppfattet jeg det riktig, så er det feil. Oppfattet jeg det feil, så er det riktig, sier Elden.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

RISIKERER LANGE STRAFFER: Aktoratet la ned påstand om 18 års fengsel for Gjermund Cappelen (nærmest) og 21 år for Eirik Jensen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Elden – Klokkebeviset er absurd

I sin prosedyre, sa aktor Kristine Schilling at det var to klare tegn på korrupsjon. Det ene er oppussingen av badet, og en regning Jensen aldri betalte.

Det andre er en klokkegave og en klokkereparasjon som Cappelen betalte for. Dette er absurd, hevder Elden.

– I vår sak er det sterkeste og svakeste beviset klokker. Det svakeste her er påstanden om at Cappelen skal ha betalt 85 euro for å ha reparert en klokke på Schiphol. Jensen trodde det var en garantisak. Det er absurd beløpsmessig og bevismessig. Hvis han ikke trodde det var en garantisak, hvorfor skulle han da sende den til Nederland? Å bruke det som et bevis, sier veldig mye om terskelen på bevis i denne saken, sier Elden.

Han mener det er mer tvil rundt Tag Heuer-klokken til 17.000 kroner, og at det slik sett er «verre» for Jensen. Men han påpeker at det ikke sto noe om klokken i tiltalen. Jensen har i retten sagt at han leverte klokken tilbake til Cappelen fordi det ikke var riktig av en politimann å ta imot den.

Tegning av Jensens bolig

CAPPELEN-TEGNING: Cappelen har tegnet Eirik Jensens hus, og Spesialenheten mener det beviser at han har vært på stedet, noe som underbygger påstanden om at han betalte for oppussingen.

Foto: - / -

Badet

Eirik Jensen har forklart at han fikk tips om en håndverker av Gjermund Cappelen. Jensen og samboeren gjorde noe av oppussingen selv, og håndverkeren ga Jensen et anbud på 120.000 kroner for jobben han skulle gjøre. Jensen sier det oppsto en krangel med håndverkeren, og at regningen aldri ble betalt.

Spesialenheten mener Cappelen sto for oppussingen av badet, og at dette er et viktig bevis for korrupsjon. Cappelen har forklart at betalingen for badet var en bonus til Jensen, og ikke knyttet opp til noen spesifikke innførsler av hasj.

– Det er ikke bevist noe som helst når det gjelder at Cappelen betalte for dette, men det er bevist at han formidlet kontakt.

– Jensen var ikke fornøyd med arbeidet til den danske håndverkeren. Jensen sier han forsøkte å få tak i ham, men jeg er ikke sikker på at han «purret» for å få en faktura. Det kommer ingen faktura. Det er der vi står på badedelen, sa Elden i sin prosedyre, og utdyper overfor NRK etter endt rettsdag.

– Jensen har fått formidlet en kontakt Cappelen om en håndverker. Det er ingen som har påstått at Cappelen har betalt for dette, bortsett fra ham selv.

Den aktuelle håndverkeren døde i 2012, og har dermed aldri blitt avhørt av Spesialenheten.

Les også: Dette mener aktoratet beviser Jensens skyld

Badet til Eirik Jensen i huset på Romerike

PUSSET OPP: Var det hasjsmugler Gjermund Cappelen som sørget for oppussingen av Jensens bad? Det må dommerne

Foto: PRIVATMEGLEREN/POLITIET

SMS-ene

Medforsvarer Arild Holden gikk gjennom de mange sms-ene, med det Eirik Jensen har betegnet som blomsterspråk. Et språk i koder for at ikke en kilde eller informant skal avsløres.

Påtalemyndigheten mener at sms-er som "stille" og "sol" skulle hjelpe Cappelen med hasjinnførsler, og at de for eksempel kunne bety at Cappelen ikke var under etterforskning.

– Jeg kan ikke se at de bevis som ligger i kommunikasjonen mellom Cappelen og Jensen er egnet til noe som helst. Jensen er anklaget for å ha bistått Cappelen med vital informasjon: Klarering av grenser, beslag og når det brenner under føttene på Cappelen, sier Holden.

Tvilsomme tolkninger

Han mener SMS-ene ikke holder som bevis fordi de krever en så omfattende tolkning.

– Man må starte vurderingen av disse SMS-ene, og stille spørsmålet om de er selvforklarende? Er det noe som underbygger tiltalen i dem i seg selv? spurte Holden retorisk i retten, og besvarte sitt eget spørsmål.

– Det er det ikke. Det må tvilsomme tolkninger til. Allerede det at man må inn i en tolkningsprosess, betyr at det er tvil. Strafferetten sier man skal være forsiktig med tolkning. Men det stopper ikke der. Temaet i retten er Cappelens tolkninger. Han sitter midt oppi dette og håper på en strafferabatt, påpeker Holden.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

TØFFE TIDER: Eirik Jensen på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Holden legger også vekt på at Jensen sender flere meldinger om «sol» og «fint vær» i sommerferien, og at meldingene kommer på tidspunkt som ikke kan knyttes til innførslene.

– SMS-ene viser at Jensen har sendt solmeldinger og så videre, men til gale tidspunkter. Det skjer ingenting. Cappelen sier Jensen sendte slikt «for å berolige meg». Men Cappelen er en kynisk profitør ... betaler han Jensen 15 millioner kroner for å bli beroliget? Er det ikke naivt å tro? spør Holden.

Han mener det kommer meldinger når det ikke skjer noe, og at det mangler meldinger når det faktisk har kommet en innførsel.

Påtalemyndigheten mener det kom en innførsel i starten av april 2010. Holden påpeker at Jensen er bortreist når hasjen skal ha kommet, og ikke var tilgjengelig.

– Hvis det var noe som skjedde, så ville man åpenbart funnet det på telefonen samme måte som før og etter påske. Den perioden er klinisk ren, og utfordrer virkelig denne saken her. Det er ingenting, sier Holden.

– Pengeoverlevering ikke bevist

Spesialenheten mener at Eirik Jensen mellom 2004 og 2014 har brukt 1,6 millioner kroner mer enn det som kan forklares med lønn og inntekter fra salg av biler, motorsykler og andre ekstrainntekter.

At Jensen en rekke ganger satte inn penger i banken, både i Norge og Sverige, mener Spesialenheten også er mistenkelig. De hevder Cappelen var Jensens kilde til kontanter.

Elden sier det bevismessig ikke holder å si at man tror at Jensen fikk penger av Cappelen, bare fordi han har satt inn kontanter på konto i perioder før og etter innførsler.

– Man må kunne si noe om hvordan pengene er overlevert. Er det konvolutt? Hvor har det skjedd? Det har man ikke, sier Elden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger