Hopp til innhold

Polititopp i Oslo siktet for grov korrupsjon

En høytstående ansatt i Oslo-politiet er blitt pågrepet av Spesialenheten, og ble tirsdag varetektsfengslet etter siktelse for grov korrupsjon. Selv nekter mannen straffskyld.

Forsvarer Jens-Ove Hagen og Helle Kristin Gulseth fra Spesialenheten

FENGSLINGSMØTE: Forsvarer Jens-Ove Hagen og etterforskningsleder Helle Kristin Gulseth fra Spesialenheten møtte for en dommer etter at sistnevnte hadde begjært en polititopp fra Oslo-politiet fengslet.

Foto: Simon Solheim / NRK

Skilt sal 150 i Oslo tingrett

LUKKEDE DØRER: Fengslingsmøtet i Oslo tingretts sal 150 ble ført for lukkede dører etter at journalister tok plass på tilhørerbenken.

Foto: Simon Solheim / NRK

Mannens forsvarer Jens-Ove Hagen som var til stede under fengslingsmøtet i retten bekrefter til NRK at mannen holdes i full isolasjon på nåværende tidspunkt, og ikke har fått innsyn i dokumentene i sin egen sak.

Spesialenheten bekrefter overfor NRK at det er snakk om en alvorlig korrupsjonssak i Oslo politidistrikt.

Jeg kan bekrefte at en tjenestemann i Oslo politidistrikt i går ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Han ble i dag fengslet i fire uker, to av dem i isolasjon, sier Liv Øyen som er leder for Spesialenheten i Øst-Norge til NRK.

Fengslingsmøtet gikk i hemmelighet.

Da journalister fant plassene sine på tilhørerbenken ble det fra dommeren bestemt at møtet skulle gå for lukkede dører.

Tirsdag kveld er det klart at mannen varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene vil han også underlegges fullstendig isolasjon.

– Stor etterforskning i alvorlig sak

Til NRK forteller Spesialenhetens leder for Øst-Norge at de mener det er skjellig grunn til mistanke for at politimannen er involvert i grov korrupsjon.

– Saken er høyt prioritert og vi anser den som alvorlig, sier Liv Øyen til NRK.

De har derfor satt i mye ressurser i saken.

– Vi har iverksatt en større etterforskning som innebærer både tekniske og taktiske undersøkelser, sier Liv Øyen til NRK.

NRK får bekreftet at politimannen er siktet i en større narkotikasak. Etter det NRK kjenner til skal etterforksningen ha pågått siden før jul og det skal være så mange som åtte andre siktede i saken.

Spesialenheten sier til NRK at de er tidlig i etterforskningen og at de nå gjør en rekke undersøkelser. Derfor ønsker de ikke å gå inn i eller bekrefte ytterligere detaljer.

Helle Kristin Gulseth forlater Oslo tingrett

FORLOT RETTEN: Spesialenhetens etterforskningsleder Helle Kristin Gulseth forlot Oslo tingrett uten å si noe til pressen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Politimesteren: – Alvorlig og fryktelig trist

Pressekonferansen om ransbølgen i Oslo

TRIST: Politimester Hans Sverre Sjøvold ønsker ikke å stille til intervju, men sier i ei pressemelding at det er en alvorlig og trist sak.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oslo politidistrikt er kjent med pågripelsen og siktelsen.

De bekrefter i en pressemelding at det er en av deres ansatte som er siktet for grov korrupsjon, og uttrykker at de tar saken alvorlig.

– Dette er meget alvorlig, og fryktelig trist, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i ei pressemelding.

Oslo-politiet ønsker ikke å stille til intervjuer med media på nåværende tidspunkt, og vil ikke komme med mer detaljert informasjon om omstendighetene som skal ha ført til mistanken.

– Etterforskningen ledes av Spesialenheten for politisaker, og vi må henvise dit for mer informasjon i saken, sier politimesteren i pressemeldingen.

Nekter straffskyld

Forsvareren til den korrupsjonssiktede politimannen forteller at mannen er ganske fortvilet over situasjonen, og nekter straffskyld.

– Han benekter straffskyld, og er nokså fortvilet over at det er fremsatt beskyldninger mot ham uten at han er blitt skikkelig konfrontert med dem, sier forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

Han uttaler seg etter å ha vært sammen med mannen i avhør hos politiet i Bærum tirsdag kveld.

Hagen forteller at politimannen ikke er gjort kjent med detaljene i beskyldningene som siktelsen om grov korrupsjon er basert på.

– Han er blitt avhørt, men han er ikke blitt konfrontert med beskyldningene som setter ham i stand til å imøtegå dem konkret, sier forsvareren.

Dokumentene i saken er klausulert av retten, og det er bare Spesialenheten som kan fortelle om detaljene i saken, ifølge forsvareren.

– Det som er mest fortvilende er at han ikke får vite de konkrete beskyldningene mot seg. Selv føler han seg maktesløs oppi det hele,

I retten var også Spesialenhetens etterforskningsleder, som hastet ut av møtet uten ønske om å snakke med journalister på stedet.

– Ingen kommentar, var det eneste Helle Kristin Gulseth i Spesialenheten sa til NRK mens hun forlot området.

Politihuset i Oslo

ANSATT I OSLO: Mannen som nå er siktet for grov korrupsjon er ansatt i Oslo politidistrikt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger