Hopp til innhold

Cappelen i skjult opptak: – Han kommer til å prøve å drepe meg

OSLO TINGRETT (NRK): Retten får tirsdag høre skjulte opptak av samtaler mellom Gjermund Cappelen og politiet. Der hevder Cappelen at han er Norges beste kilde noensinne, og at han sitter på informasjon som vil bli «en bombe».

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

Gjermund Cappelen med sine forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De skjulte opptakene ble kjent under utspørringen av Eirik Jensen.

Opptakene er gjort over tre dager i januar 2014. Politiet i Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte tre uformelle samtaler med Gjermund Cappelen på fengselscella før avhørene begynte, og før Spesialenheten ble koblet inn i saken mot Jensen.

Cappelen var ikke klar over at samtalene ble tatt opp. I samtalene går han langt i å bekrefte sin rolle som kilde eller informant for politiet, og hevder han sitter på masse informasjon. Han sier også at han har jobbet for politiet i 20 år, og at han har «løst enormt mange saker».

– Jeg har jobbet i utlandet og har løst enormt med saker med norsk politi. Jeg kan gi dere navn og adresser. Dere kan ringe min kildefører. Han vi si at jeg er Norges beste kilde noensinne, helt utvilsomt, sier Cappelen i opptaket.

– Dyret må aldri ut

Cappelen har fortalt at han gjentatte ganger spurte etter sin kildefører. Da det ikke gikk, forsøkte han å forhandle frem amnesti og diverse avtaler.

– Jeg er interessert i å finne en løsning. Det handler om å gi og ta. Jeg gidder ikke gjøre dette om jeg ikke får noe igjen for det, sier en offensiv Cappelen i opptaket.

Han ber om amnesti, og sier han sitter på «gode kort».

– Dette kommer til å bli brutalt. Det kommer til å bli helt ekstremt, en bombe, sier Cappelen.

Eirik Jensens navn blir ikke nevnt, men Cappelen forteller at han sitter på informasjon som blir «nyheter i flere måneder».

– Det blir korrupsjon, det blir medvirkning. Det blir motarbeiding av sin egen stilling. Dette er helt korrekt.

– For at jeg skal leve med dette skal jeg ha godt betalt. Han kommer til å ta knekken på meg. Han kommer til å prøve å drepe meg, helt sikkert. Det dyret må aldri ut, sier Cappelen.

– En slu rev

Politifolkene påpeker at vedkommende vil si at Cappelen forsøker å ødelegge ham, og at det handler om troverdighet.

– Hvilket motiv har jeg til det? Jeg kjenner ham så godt, og jeg kjenner til økonomien hans. Han er ferdig, bare der. Han er en slu rev. Han kan si at jeg bare har vært kilde. Så vi må gjøre noe. Vi har ikke råd til at det ryker, sier Cappelen.

Cappelen forteller videre at han ikke fortalte advokaten sin om det angivelige samarbeidet før han ble pågrepet.

– Han liker ikke personen han heller. Det er kortet mitt. Det er det jeg sitter på, sier han.

I retten har Cappelen forklart at han følte han ikke hadde noe annet valg enn å angi Jensen, og at det raskt ble tydelig at det var politimannen som var hovedmålet.

I opptaket sier en av politifolkene: – Jeg kjenner deg, og jeg vet at det du sier her stemmer. Men vi er ute etter noe annet. Jeg tror du vet hva det er?

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ser på hverandre på første dag i retten

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett på rettssakens første dag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg tenker på meg selv

Politifolkene i opptaket understreker at det er urealistisk å forvente 100 prosent straffefrihet, og at saken til Cappelen vil gå sin gang.

– Jeg skjønner. Saken må være som den er, men jeg snakker om tidligere ting. De kommer til å si masse rart om meg, og jeg vil ha amnesti for det. Dette skal jeg ha ordentlig betalt for, hvis jeg skal utsette meg selv for dette her. Jeg tenker på meg selv. Nå er jeg egoist, det er bare jeg som kan redde meg selv, sier Cappelen.

– Jeg kan ikke love deg gull og grønne skoger, sier en av politibetjentene.

– Nei, men nå har jeg sagt A. Dere må ha fullmakter. Jo bedre fullmakter dere har, jo mer får dere av meg. Jeg er fornøyd så lenge jeg får noe ut av dette. Jeg har masse på lista mi, som dere også kan få i tillegg, svarer Cappelen.

Cappelen hevder han er utsatt for utpressing, og sier opplysningene hans kan verifiseres fullt ut. Han sier også at han har flere vitner som er «håndverkere».

– Jo flere bruer du brenner, jo mer troverdig er det, sier en av politifolkene.

– Bekrefter inntrykket

Jensens forsvarer John Christian Elden sa tirsdag at han hadde forståelse for Cappelens oppfatning av samtalene.

– De bekrefter i hvert fall hvilket inntrykk Cappelen fikk fra politiet om hva han behøvde å forklare seg om og hvilken manglende straffereaksjon han ville få på det. Ut fra det som fremgår på lydbåndene, har jeg sterk forståelse for Cappelens oppfatning om at han tilnærmet er lovet amnesti, sier Elden.

Aktor Lars Erik Alfheim brukte deler av sin utspørring til å avkrefte at det fantes noen slike avtaler, og spurte Cappelen gjentatte ganger om han syntes han hadde blitt behandlet på en gunstig måte.

Elden om dagen i retten sålangt

VIDEO: John Christian Elden om aktors utspørring og opptakene av Gjermund Cappelen.

AKTUELT NÅ