Hopp til innhold

Cappelen knytter Jensen til hasjinnførsler: – Jensen var Mr. «Good»

OSLO TINGRETT (NRK): Gjermund Cappelen sier han har fått hjelp av Eirik Jensen siden 90-tallet, og fortalte mandag om flere konkrete innførsler der han hevder Jensen bidro. – Jensen oppfatter dette som ren historiefortelling, sier forsvarer John Christian Elden.

Erik Jensen og Gjermund Cappelen (tv) i OsloTingrett mandag.

Gjermund Cappelen hevder han har samarbeidet med Eirik Jensen om innførsel av mange tonn hasj i en årrekke. Jensen nekter, og mener Cappelen kun var hans kilde og informant.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen har fått opp mot 8,5 millioner kroner for å varsle ham om spaning og narkobeslag. Etter å ha fortalt om sitt liv som storimportør av hasj i Oslo tingrett tirsdag, gikk Cappelen nærmere inn på det angivelige samarbeidet med Eirik Jensen.

Cappelen og Jensen ble kjent etter en pågripelse av Cappelen i 1993. Cappelen hevder de ble enige om å samarbeide samme år.

– Jensen og jeg ble enige om vi kunne samarbeide. Han skjønte at jeg drev med hasj, og var ikke så veldig skeptisk til det. Han skjønte at han måtte bruke uortodokse metoder for å komme til bunns i ting. Det ble et samarbeid for å beskytte dette, heller enn å oppklare det, sier Cappelen.

Han hevder de ble enige om at Jensen skulle få 500 kroner per kilo hasj som ble innført. Til gjengjeld skulle Jensen ifølge Cappelen varsle om overvåking, spaning og beslag.

– Jeg og nettverket mitt kunne daglig være satt under overvåkning, og da ville jeg få varsling om det. «Godvær» er ikke bare knyttet til innførsler, men også om det er stille rundt meg. Men i perioder med innførsel var det knyttet til det, om det var stille i riket, fortalte Cappelen.

Oppsummering av dag 14 i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg og Reporter Runa Victoria Engen oppsummerer den første dagen med Cappelens forklaring.

– «Mr. Good» var Jensen

Cappelen ble spurt om hvem som var registrert som «Mr. Good» på telefonen hans, og mener det ikke er noen tvil om at det var Eirik Jensen. Dette nektet Jensen for i sin forklaring.

– Han var en person som var bra for meg på alle mulige måter. Han hjalp også til med hasjvirksomheten, og derfor kalte jeg ham det, sa Cappelen.

Cappelen hevder også at tekstmeldinger som «arbeiderne reiser hjem» og «byggeprosjekter» er knyttet til innførsler av hasj i desember 2009.

Ifølge tiltalen skal Cappelen ha innført 400 kilo hasj fra Nederland i desember denne måneden.

Da Jensen sendte flere meldinger om at «av 100 påmeldte var det kun 90 som møtte opp», betyr det ifølge Cappelen at han fikk 10.000 kroner for lite etter å ha hjulpet til med leveransen i desember. Pengene ble ifølge Cappelen overlevert ved Vestbanehallen i Oslo 9. desember 2009.

Jensen har på sin side hevdet at SMS-ene skrevet i kodespråk, og handlet om en narkotiksak der Cappelen var informant.

Tingrettsdommer Heger ville lure hvordan Jensen konkret hjalp Cappelen med å få inn hasjen inn i Norge.

– Jeg vet ikke hva han faktisk gjorde, men det var min forståelse at han hjalp til. Jeg regner med han har sine forbindelser i Oslo politidistrikt, så snakker han med dem på vanlig måte. Skjer noe stort, så ringer bjellene rundt i systemet. Han sa det var stille og rolig, og at jeg kunne ta imot lastene, sier han.

Aktor Lars Erik Alfheim (t.v.) og Jenens forsvarer John Christian Elden

Aktor Lars Erik Alfheim og Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hjalp allerede 1993

I tiltalen mener Spesialenheten at Jensen har mottatt minst 2,1 millioner kroner. Cappelen mener på sin side at summen kan være nærmere 8,5 millioner. Han hevder at Jensen fikk pengene overlevert i kontanter under møter, og at pengene var innbundet i strikk.

Aktor Lars Erik Alfheim ba også Cappelen fortelle om den første innførselen i tiltalen er ikke dette spesifisert nærmere 100 kilo hasj i 1993 eller 1994. Jensen er ikke tiltalt for dette, men Cappelen hevder han allerede da fikk hjelp av politimannen. Tidligere mandag har Cappelen forklart at han allerede i 1993 satte over det første pengebeløpet på kontoen til Jensen.

– Det var en innførsel etter at jeg og Eirik begynte å samarbeide. Det var en tysk bil som kom til Norge, og den møtte en venn av meg på Frognerseteren. Det var cirka 100 kilo fra en kontakt i Nederland.

– Hvordan var samarbeidet med Eirik Jensen? spurte Alfheim.

– Han sjekket om det var noe som skjedde rundt meg i den perioden. Det var helt i startfasen, men det var det som var oppgaven hans.

Jensen har også forklart seg om en hendelse som går under navnet Hotell Bastion fra 1998, der en svensk kurer ble stoppet på Svinesund. Lasten skulle til en mottaker på Hotell Bastion i Oslo.

– Der får jeg varsling om at vedkommende er tatt. Fra Eirik Jensen. Da har han vært på jobb og overhørt at det har blitt tatt en last, sier Cappelen.

To innførsler fra tiltalen

Jensen har forklart at det var umulig for ham å få innsikt i hvilke aksjoner tollvesenet planla, og aktor Alfheim spurte Cappelen om han husket eller gjettet.

– Dette husker jeg. Det som skjer er at jeg får beskjed om at lasten er borte. Jeg husker ikke hvor vi møttes, men han sier at han er tatt og at ingen møtte opp. Så fortalte han litt om avhøret av denne personen, sa Cappelen.

Ifølge tiltalen ble det innført 400 kilo hasj fra Nederland i april 2010, og 300 kilo i mai. På den tiden reiste Cappelen frem og tilbake til Thailand og Nederland.

Alfheim la frem en rekke tekstmeldinger der Jensen skriver «News?» mens Cappelen er i Thailand.

– Her venter vi på en transport fra Nederland, alle sammen, sier Cappelen, som mener kontakten var knyttet til innførselen på 400 kilo våren 2010 og «Mr. Good-telefonen».

Da Gjermund Cappelen ble tatt for å ha drevet norgeshistoriens største hasjnettverk, utleverte han også mannen han beskriver som en nær venn gjennom 15 år.

VIDEO: Gjermund Cappelen forklarer hvordan hasjen kom til Norge.

– Kontakt i Nederland visste om Jensen

Ifølge Cappelen fikk han også beskjed dersom noen skulle ta mottakerapparatet. Dette kunne for eksempel bli aktuelt dersom Tollvesenet forsøkte å gjøre en såkalt «kontrollert innførsel», i samarbeid med politiet.

Ifølge Cappelen sørget Jensen for at kjøpere og bakmenn ikke ble tatt, bare sjåføren.

– Her kommer Eirik inn i bildet, hvis han vet at det er planlagt et beslag, så er det ingen som møter traileren, sier han.

Cappelen hevder også at kontaktene hans i utlandet visste om det angivelige samarbeidet med Jensen.

– Ja, i alle fall en av dem. De syntes det var en god sikkerhetsforanstaltning. Nedover på kontinentet er det nære relasjoner mellom politi og kriminelle. Man hjelper hverandre, og han i Nederland var ikke noe overrasket over det, sier han.

Cappelen har forklart seg detaljert om sin egen virksomhet, men nekter å oppgi navn på sine egne leverandører.

– Leverandørleddet er problematisk. Det er forbundet med veldig stor risiko for meg hvis jeg begynner å forklare. Det er ikke folk man kødder med, og det ville omtrent vært selvmord å snakke om det, sier han.

Benedict De Vibe om Cappelens forklaring i retten i dag.

Benedict de Vibe om Gjermund Cappelens forklaring.

Elden: – Ren historiefortelling

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden kaller det Gjermund Cappelen har fortalt i retten mandag var «en ventet» forklaring.

– Han var fryktelig lite konkret. Det virker som han var mer opptatt av å sjekke med tiltalebeslutningen om det han har fortalt stemmer, enn å forklare hva som faktisk har skjedd, sier Elden.

Han mener også det er påfallende at Cappelen fortalte at han i de forsøkte møtene med politiet begynte å forhandle om en så lav straff som mulig.

– Vi merket oss at han vil ha en lav straff og at han kanskje vil bli kvitt straffen i sin helhet, og at det har vært motiverende for ham. Hvilke andre ting som har motivert, må vi komme tilbake til.

Jensen selv var tydelig misfornøyd, ristet på hodet og himlet flere ganger med øynene under Cappelens forklaring.

Hvordan har det vært for Jensen å høre på dette?

– Jensen oppfatter dette som ren historiefortelling.

Gjermund Cappelen fortsetter sin forklaring tirsdag. Aktor Alfheim skal da fortsette å stille spørsmål til narkotikasmugleren.

AKTUELT NÅ